До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики Серія публікацій: Завідувачі кафедри

10 липня 2022, 21:56

До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики

Серія публікацій: Завідувачі кафедри

 

БЕРЕЗА ВОЛОДИМИР ІЛЛІЧ

кандидат ветеринарних наук, доцент

 
   Народився 9 березня 1940 р. в м. Шпола Черкаської області.
   У 1957 р. В.І. Береза з відзнакою закінчив Сигнаївську середню школу Шполянського району і до 1959 р. працював на посаді ветеринарного санітара у колгоспі ім. Леніна (с. Сигнаївка), навчаючись заочно на ветеринарному факультеті Української сільськогосподарської академії.
   У 1959 р. В.І. Береза був призваний до лав Радянської армії.
   Після демобілізації лейтенантом запасу в 1962 р. він поступає на перший курс ветеринарного факультету УСГА, який закінчує з відзнакою в 1967 р. За розподілом направляється на роботу на посаду асистента кафедри фізіології сільськогосподарських тварин УСГА, де працює до 1968 р. З 1969 р. по 1970 р. працює на посаді викладача-стажиста кафедри терапії і клінічної діагностики.
   З 1970 по 1973 рр. В.І. Береза навчається в аспірантурі на кафедрі терапії і клінічної діагностики під керівництвом професора М.О. Судакова. 16 листопада 1973 р. він успішно захищає кандидатську дисертацію на тему: «Клініко-гематологічні показники і продуктивність великої рогатої худоби у господарствах геохімічної зони Українського Полісся при підгодівлі йодом, цинком і кобальтом».
   Після захисту дисертації В.І. Береза працював на посаді асистента, а з 1980 р. до 1982 р. – на посаді старшого викладача кафедри терапії і клінічної діагностики. 26 травня 1982 р. йому присвоєно вчене звання доцента кафедри терапії і клінічної діагностики. 
   Крім науково-педагогічної роботи, В.І. Береза працював у різних партійних і громадських організаціях на виборних засадах. З 1979 р. по 1987 р. був заступником декана ветеринарного факультету УСГА. З 1 липня 1987 р. і по 1 вересня 1988 р. виконував обов’язки завідувача кафедри терапії і клінічної діагностики.
   Наукова робота В.І. Берези пов’язана з вивченням патології обміну речовин у різних видів тварин у біогеохімічних зонах і провінціях України, зокрема мікроелементозів. Він є учасником 20 наукових експедицій з цієї тематики. Має більше 300 публікацій, у т.ч. співавтор 9 підручників, 6 навчальних посібників, 6 монографій, 14 науково-практичних рекомендацій для виробництва, 26 методичних вказівок, 32 патентів на винаходи, 14 технічних умов на ветеринарні препарати та 7 програм навчальних дисциплін. Ним підготовлено 304 дипломники, в т.ч. 21 магістр ветеринарної медицини. Серед дипломників В.І. Берези доктор ветеринарних наук В.В. Чумаченко, доктор ветеринарних наук, професор В.А. Томчук, кандидат ветеринарних наук В.І. Кудла, колишній заступник Голови Держкомітету ветеринарної медицини України М.В. Пацюк, викладачі ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації В.І. Гнесь та А.Р. Боїн.
   Крім підготовки фахівців ветеринарної медицини, В.І. Береза багато років співпрацює з педагогічним факультетом НУБіП України. Його дипломниками є більше 100 випускників цього факультету, які працюють на ветеринарних відділеннях практично всіх аграрних ВНЗ України І-ІІ рівнів акредитації.
   Береза В.І. нагороджений дипломом і медаллю «За заслуги перед факультетом ветеринарної медицини НУБіП України», має державні відзнаки. Він чудовий лектор, педагог, талановитий науковець, який користується заслуженим авторитетом серед колег по роботі, студентів, всіх, хто його знає і цінує. 
   З 2014 р. В.І. Береза знаходиться на заслуженому відпочинку.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook