Засоби інтелектуального управління енергоспоживанням у програмі практичного навчання студентів на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

15 липня 2022 року

     Для забезпечення ефективної практичної складової у підготовці фахівців та у відповідності до робочого навчального плану на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова триває виробнича експлуатаційна практика для студентів 1-го курсу скороченого терміну навчання освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 141 «Енергетика, електротехніка і електромеханіка».
    Студенти отримали унікальну можливість оволодіти практичними навичками майбутньої професії у сучасній навчально-науковій лабораторії «Smart Grid» кафедри електропостачання імені проф. В.М. Синькова.
    Колективом кафедри ведуться наукові дослідження сучасного стану розвитку інтелектуалізації виробничих процесів, їх впровадження у енергетичний сектор. Розроблені технічні рішення для створення адаптивної системи енергоменеджменту мікроенергетичних систем з полігенерацією на основі технології Інтернету речей.
    Саме нинішні практиканти, студенти скороченого терміну навчання Дмитро Жила, Віталій Ткаченко, Олексій Білоус та Олексій Грабарчук своїми руками під керівництвом старшого викладача Геннадія Кругляка створюють лабораторні стенди для демонстрації принципів динамічного енергоменеджменту локальних об’єктів з декількома джерелами.
    Це унікальні розробки кафедри, які уже в наступному навчальному році як лабораторні роботи будуть включені до нової освітньої бакалаврської програми «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами».

     Зараз студенти виконують монтаж мікроконтролерної системи керування об’єктами енергоспоживання з різними джерелами енергоживлення: промислова мережа змінного струму, фотоелектричні панелі, вітрогенераторна установка та генератор змінного струму з двигуном внутрішнього згоряння.
    Об’єктами управління є кілька ділянок системи електроспоживання з різним ступенем надійності.

    Практиканти ознайомилися з елементною базою Інтернету речей та навчаються застосовувати на практиці різні сучасні методи вимірювання електричних параметрів мереж змінного та постійного струму, моніторингу параметрів електричної мережі у реальному часі, обробки та передачі цієї інформації у хмарне середовище шляхом використання бездротових систем зв’язку та відлагодження алгоритмів сценаріїв поведінки системи за участю користувача.

   Практичне навчання є необхідним компонентом у підготовці фахівців і на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Сінькова, тому створені всі умови для її успішного проходження.
   Попереду - захист звітів з практики.

Наталія Пруднікова,
старший викладач кафедри електропостачання ім. В.М. Синькова

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook