До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики Серія публікацій: Завідувачі кафедри

17 липня 2022, 22:36

До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики

Серія публікацій: Завідувачі кафедри

 

ЧУМАЧЕНКО ВОЛОДИМИР ЮХИМОВИЧ

(1932 – 2010)

 
учасник Великої Вітчизняної війни, ветеран праці, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор біологічних наук, професор, заслужений працівник ветеринарної медицини України, академік Академії наук вищої школи України (Всеукраїнської громадської організації), Відмінник освіти України, лауреат премії Української академії аграрних наук “За видатні досягнення в аграрній науці”, лауреат нагород: Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки, Почесної відзнаки УААН, трудової відзнаки Міністерства аграрної політики України “ЗНАК ПОШАНИ”, відомчої заохочувальної відзнаки Держкомветмедицини – нагрудного знаку “Ветеран ветеринарної медицини України”, переможець конкурсу “Символ професійності” 2007 року, відзначений Подякою Київського міського голови, державний стипендіат 
 
   Чумаченко В.Ю. народився 21 травня 1932 року в с. Сальне (Носівського, Лосинівського, нині Ніжинського району) Чернігівської області в сім’ї селян.
   У 1946 році закінчив 7 класів Сальнянської середньої школи. 
   З 1946 по 1949 рік навчався в Ніжинському ветеринарному технікумі Чернігівської області, після закінчення якого з жовтня 1949 року по лютий 1950 року працював ветеринарним фельдшером колгоспу імені Ворошилова Лосинівського району Чернігівської області, а з лютого по липень 1950 року –      ветеринарним фельдшером Лосинівської центральної зооветеринарної дільниці Чернігівської області.
   З 1950 по 1955 рік навчався на ветеринарному факультеті Білоцерківського сільськогосподарського інституту, після закінчення якого з відзнакою до 1960 року працював старшим ветеринарним лікарем Інгульської машинно-тракторної станції (МТС) і завідувачем Костичевської ветеринарної дільниці Баштанського району Миколаївської області.
   З 1955 по 1958 рік Чумаченко В.Ю. приймав активну участь в оздоровленні двох господарств від бруцельозу овець і великої рогатої худоби.  
   З 1960 по 1963 рік навчався в аспірантурі при кафедрі терапії і клінічної діагностики Української сільськогосподарської академії (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України). У 1963 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук зі спеціальності 16.00.01 – діагностика і терапія тварин на тему: “Гастроскопия и гастрофотография в патогенезе, диагностике и лечении катаральных гастритов у поросят” (науковий керівник – професор Скородумов М.Т.).
   З 1963 по 1965 рік працював старшим науковим співробітником лабораторії зоогігієни та ветеринарії Українського науково-дослідного інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова “Асканія-Нова” Херсонської області. У 1965 році йому було присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника зі спеціальності “патологія і терапія сільськогосподарських тварин”.  
   З 1965 по 1975 рік Чумаченко В.Ю. працював завідувачем лабораторії біологічно активних речовин Білоруського науково-дослідного інституту тваринництва. В 1974 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук зі спеціальності 03.00.04 – біохімія на тему: “Влияние антибиотиков на обменные процессы и естественную резистентность у свиней” (науковий консультант – член-кореспондент ВАСГНІЛ, заслужений діяч науки БРСР, професор Солнцев К.М.).
   З 1975 по 1977 рік працював старшим науковим співробітником Київського філіалу Українського науково-дослідного інституту експериментальної ветеринарії, а з 1977 по 1988 рік – завідувачем лабораторії незаразних хвороб створеного на базі філіалу Українського науково-дослідного ветеринарного інституту (нині Інститут ветеринарної медицини НААН).
   В 1979 році присвоєно вчене звання професора зі спеціальності “біохімія”.
   З 1988 року працював завідувачем, а з 1999 по 2009 рік – професором кафедри терапії і клінічної діагностики Національного аграрного університету (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України).
   В 1994 році обраний академіком Академії наук вищої школи України (Відділення аграрне).
Основні теоретичні дослідження В.Ю. Чумаченка були присвячені:
  • вивченню патогенезу, розробці методів діагностики, лікування та профілактики шлунково-кишкових і респіраторних хвороб тварин;
  • вивченню фармакодинаміки та впливу на обмін речовин і неспецифічну резистентність організму тварин антибіотиків та інших лікарських засобів;
  • вивченню ролі неспецифічної резистентності в патогенезі, лікуванні та профілактиці захворювань тварин;
  • вивченню імунної та генетичної патології тварин;
  • розробці методів ранньої діагностики, лікування та профілактики патології обміну речовин у корів і новонароджених телят.
   За результатами досліджень автором вперше в світовій практиці ветеринарної медицини розроблено метод гастроскопії у свиней, на підставі уточнення патогенезу запропоновані нові методи лікування та профілактики гастроентеритів у поросят і катаральної бронхопневмонії у телят, вивчені особливості формування неспецифічної резистентності у постнатальний період розвитку поросят в умовах господарств промислового типу, встановлено взаємозв’язок неспецифічної резистентності та імунобіологічної реактивності, визначені критерії оцінки резистентності та впливу на її стан генетичних і середовищних факторів, вивчені окремі хвороби генетичної та імунної патології у новонароджених тварин, розроблені методи ранньої діагностики, лікування та профілактики хвороб обміну речовин у великої рогатої худоби і новонароджених телят за допомогою ЕОМ.
   На базі теоретичних досліджень автором розроблено і впроваджено у виробництво одну настанову, 12 рекомендацій і ряд пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб тварин.
   Чумаченко В.Ю. опублікував понад 360 наукових статей у фахових журналах, збірниках наукових праць університетів і наукових конференцій. Він є автором 10 монографій, 3 підручників, 2 навчальних посібників, 2 практикумів, ряду методичних розробок для студентів факультетів ветеринарної медицини ВНЗ України III–IV рівнів акредитації та слухачів інститутів післядипломної освіти.
   Чумаченко В.Ю. був членом: науково-технічної ради Міністерства сільського господарства України, редакційної колегії видавництва “Урожай”, методичних комісій і вченої ради факультету ветеринарної медицини, редакційної колегії (біологічні науки) бюлетеня Інституту ветеринарної медицини НААН і Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів “Ветеринарна біотехнологія”, включеного до переліку фахових видань ВАК України за спеціальностями ветеринарні та біологічні науки. 
   За підручник “Внутрішні хвороби тварин” Чумаченку В.Ю. присвоєно звання лауреата премії Української академії аграрних наук “За видатні досягнення в аграрній науці” 2003 року.
   Постановою Президії Академії наук вищої школи України Чумаченку В.Ю. присуджено нагороду Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки 2005 року.
   За вагомий особистий внесок в розвиток аграрної освіти та науки рішенням Президії Української академії аграрних наук Чумаченко В.Ю. нагороджений Почесною відзнакою УААН 2007 року.
   Чумаченко В.Ю. – переможець конкурсу “Символ професійності” 2007 року за номінацією “За багаторічну відданість професії”.
   Рішенням колегії Міністерства аграрної політики України Чумаченко В.Ю. нагороджений трудовою відзнакою “ЗНАК ПОШАНИ”    2008 року.
   За значні трудові досягнення у ветеринарній медицині України, вагомий особистий внесок у її розвиток Чумаченко В.Ю. нагороджений відомчою заохочувальною відзнакою Державного комітету ветеринарної медицини України – нагрудним знаком “Ветеран ветеринарної медицини України”     2009 року.
   За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у забезпечення ветеринарного та епізоотичного благополуччя, ветеринарно-санітарної безпеки продуктів тваринництва і охорони довкілля Чумаченко В.Ю. відзначений Подякою Київського міського голови 2009 року.   
   Чумаченко В.Ю. отримав чотири авторських свідоцтва на винаходи.
  Чумаченко В.Ю. створив наукову школу, під його керівництвом 25 осіб захистили докторські та кандидатські дисертації, 24 студента ОКР  “Магістр” – магістерські роботи, 175 студентів ОКР “Спеціаліст” – дипломні роботи.
   Кандидатські дисертації (1986–2001 рр.):
   Щуревич Г.О. “Диагностика и профилактика А-гиповитаминоза у крупного рогатого скота при откорме в специализированных хозяйствах”   (1986 р.);
   Макарова С.М. “Естественная резистентность и иммунологическая реактивность свиней в условиях промышленных комплексов и специализированных хозяйств” (1990 р.);
   Довгій Ю.Ю. “Вплив фасціольозу на природну резистентність овець” (1996 р.);
   Макарін А.О. “Природна резистентність у корів, хворих на кетоз, і новонароджених телят” (1999 р.);
   Руда Н.І. “Ефективність лікування телят, хворих на бронхопневмонію, із використанням імуномодуляторів РБС і БАІ-1” (2001 р.).  
   Чумаченко В.Ю. постійно виступав з науковими доповідями на Міжнародних і Всеукраїнських симпозіумах та конференціях, приймав активну участь в атестації наукових і педагогічних кадрів, був членом двох спеціалізованих вчених рад з захисту докторських і кандидатських дисертацій. У 2000 році він був нагороджений знаком “Відмінник освіти України”.
   За успішне виконання планів наукових досліджень і впровадження їх у виробництво неодноразово нагороджувався медалями ВДНГ СРСР і УРСР, Почесними грамотами Держагропрому і Міністерства сільського господарства України, Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України, Південного відділення ВАСГНІЛ та Президії Української академії аграрних наук. Він також був нагороджений медалями “1500-річчя Києва” та “Ветеран праці”.
   За вагомі досягнення у праці, активну участь у прискоренні економічних реформ Указом Президента України Чумаченку В.Ю. присвоєно почесне звання “Заслужений працівник ветеринарної медицини України”   (Посвідчення № 2).
   Розпорядженням Президента України Чумаченку В.Ю. – видатному діячу освіти, була призначена державна стипендія.
   Чумаченко В.Ю. постійно надавав консультації спеціалістам ветеринарної медицини з питань діагностики, лікування та профілактики хвороб тварин, підприємствам ветеринарної медицини по впровадженню наукових досягнень у виробництво, був скромний, користувався авторитетом і повагою в колективі Університету.
      Помер 11 лютого 2010 р., похований на Совському кладовищі м. Києва.
 
 
ОСНОВНІ НАУКОВІ ПРАЦІ
 
1. Иванов Д.П., Чумаченко В.Е. Биологически активные вещества и продуктивность животных. – Мн.: Урожай, 1971. – 64 с.
2. Чумаченко В.Е. и др. Витамины в питании сельскохозяйственных животных и птицы. – Мн.: Урожай, 1971. – 128 с.
3. Чумаченко В.Е. Премиксы и белково-витаминные добавки. – Мн.: Ураджай, 1974. – 96 с.
4. Чумаченко В.Е. и др.  Справочник по болезням свиней. – 1-е изд. – К.: Урожай, 1981. – 232 с., 2-е изд. – К.: Урожай, 1988. – 360 с.
5. Чумаченко В.Е. и др. Профилактика и лечение незаразных болезней животных в спецхозах и комплексах. –  К.: Урожай, 1986. – 272 с.
6. Чумаченко В.Ю. та ін. Довідник по застосуванню біологічно активних речовин у тваринництві. – К.: Урожай, 1989. – 264 с.
7. Чумаченко В.Е., Высоцкий А.М., Сердюк Н.А., Чумаченко В.В. Определение естественной резистентности и обмена веществ у сельскохозяйственных             животных. – К.: Урожай, 1990. – 136 с.
8. Чумаченко В.Ю. та ін. Клінічна діагностика хвороб тварин. – К.: Урожай, 1995. – 368 с.
9. Чумаченко В.Ю. та ін. Диспансеризація великої рогатої худоби. – К.: Ветінформ, 1997. – 60 с.
10. Чумаченко В.Ю. та ін. Внутрішні хвороби тварин. – Біла Церква: БДАУ, 1999. – Ч. 1. – 376 с.   
11. Чумаченко В.Ю. та ін. Клінічна діагностика внутрішніх хвороб тварин. – Біла Церква: БДАУ, 2004. – 608 с.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook