Найкраща пора для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК – проходження технологічної та виробничої практик

18 липня 2022 року

   Успішне закінчення весняного семестру, день-два відпочинку у батьків, і в подальшому проходження практики на харчових підприємствах України та за кордоном. Так триває літо у студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України.

   Завдяки проректору з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадиму Ткачуку та декану факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Ларисі Баль-Прилипко, студенти 3 курсу та магістри 1 року навчання мають можливість проходити виробничу практику на харчовому підприємстві «Альфайн-Файнкост», Німеччина, що знаходиться у містах Лоне, Мюлен, Цербст, Даненберг та Лаге.

   «Особисто я зі своїми одногрупниками наразі проходжу практику у місті Лоне, де знаходиться найголовніша філія цього підприємства», - розповідає староста 1 групи 3 курсу Ангеліна Кулачок. «Завод працює у дві зміни - першу та другу. Робочий день може складати від 7 до 9 годин в залежності від зміни. Студенти, які прибувають на практику, мають можливість ознайомитися з усіма технологічними процесами виробництва: виробництво напівфабрикатів, пакування, нарізання м’яса, розпаковування м’яса та інші. Окрім того, в місті Лоне студенти не мають сталої зміни, тобто 2 тижні поспіль можна виходити в першу зміну або ж навпаки у другу. На проходження практики нас возить таксі, водіями якого є студенти, які мають посвідчення водія. А живемо ми у сусідньому місті - Діпхольц, що знаходиться за 15 км від Лоне. Студенти мешкають у великому будинку та у квартирах, що знаходяться по сусідству. Мені дуже подобається наше розташування, адже ми проживаємо у центрі міста, поряд якого знаходиться парк, басейн, різні магазини, кав’ярні та багато іншого. Зазвичай ми маємо 2 вихідних - субота та неділя, але бувають винятки, коли потрібно виходити на завод і в суботу. У свій вільний час ми багато подорожуємо та дізнаємося багато чого цікавого. За період проходження практики я з друзями змогла відвідати не лише інші міста, але й країни. Ми побували у Парижі, Амстердамі, Гаазі, відвідали Гамбург, Бремен та багато інших міст. Окрім цього, ми доволі часто любимо збиратися разом та ходити на морозиво або в басейн.

   В даний період часу, коли триває війна в Україні, ми також їздимо на різні мітинги, які відбуваються задля підтримки нашої держави і, звісно, віримо в скору перемогу над ворогом, в наші славні Збройні Сили України, з нетерпінням чекаємо повернення додому, на нашу любиму Батьківщину. 

   Така виробнича практика є безцінним досвідом для юних фахівців і вона не проходить даремно. Адже я та інші студенти, окрім набуття досвіду в сфері нашого напрямку освіти (харчових технологій), розвиваємо здібності комунікації з іноземцями та дізнаємося багато цікавої інформації про інші культури. Але найголовнішою перевагою практики є те, що це прекрасна можливість взяти повну відповідальність за власне життя.

   Іра Барабаш, студентка 1 групи 3-го курсу: «На 3 курсі навчання мені випала можливість проходити практику на заводі підприємства «Альфайн-Файнкост» в Лоне, Німеччина. Це дивовижний досвід, оскільки я особисто можу побачити і пройти всі етапи виготовлення напівфабрикатів, починаючи з калібрування філе, і завершуючи упакуванням в коробки. Моїм найулюбленішим процесом було калібрування філе. Його великим мінусом був дуже сильний холод, але сама робота не є важкою - перевіряти м'ясо на наявність кісточок. Особливе місце для мене зайняли люди, які працюють на даному виробництві, вони дуже добрі і все пояснюють та допомагають. Найменше мені подобається пакування, через монотонність роботи. 

   Загалом хочу відмітити, що практика на заводі допомогла мені не тільки отримати нові знання, а й знайти нові знайомства серед інших працівників та студентів. Завдяки наявності двох вихідних, у мене була можливість подорожувати Німеччиною, що допомогло трохи відволіктися від ситуації в Україні через війну, яку розв’язала росія. 

   Наостанок, досвід, який я отримую, інколи він є негативним, а інколи позитивним, проте він дає мені зрозуміти, що я не даремно обрала цю професію. Після закінчення навчання в нашому університеті хочу знайти роботу в Україні і робити все, щоб продукція нашої країни була найкращою, а країна – процвітаючою».

   Ситенко Андрій, студент 3 курсу 1 групи: «Навчаючись на факультеті харчових технологій, я мав можливість пройти виробничу практику за кордоном. Моя практика проходить в Німеччині, в місті Лоне.

   Я з одногрупниками проходжу практику на заводі Альфайн-Файнкост. Проходячи практику на цьому підприємстві, я маю змогу долучитися до всіх процесів виробництва напівфабрикатів. До цих процесів відносяться: приймання свіжого м'яса з вантажівок, сортування філе, його нарізання та маринування, продукціювання та упакування. Більшість процесів на заводі виконуються двома змінами працівників, а деякі трьома, але студенти виходять лише у першу та другу зміну.

   Будучи практикантами, а не повноцінними працівниками заводу, ми не маємо постійного місця роботи та графіку, що спричиняє певні труднощі і в той же час дозволяє дізнатися набагато більше про принципи роботи харчових підприємств та вивчити багато технологічних процесів і технологію в цілому.

   Також, оскільки ця практика є закордонною, вона дозволяє студентам значно покращити навички спілкування іноземними мовами. На підприємстві працюють люди різних національностей і за той час, який я перебуваю в Німеччині, мені вдалось отримати базові знання з німецької, польської та болгарської мов.

   Підприємство, на якому проходять практику студенти, надає нам житло, частині студентів в місті Лоне і частині в місті Діпхольц. Моє житло знаходиться в Діпхольці, на відстані 15 кілометрів від Лоне. Через значну відстань від заводу студентам надаються автомобілі, водіями яких є самі студенти з водійськими посвідченнями. Проживання в Діпхольці є достатньо комфортним, оскільки я живу в квартирі, доволі таки близько до центру.

   Хоч вільного часу студенти під час практики мають не багато (1-2 вихідні на тиждень), та кожному з нас вдалося відвідати інші міста Німеччини. Я відвідав найближчі великі міста, такі як Бремен, Гамбург та Гановер, які дуже приємно вразили своєю архітектурою та різноманіттям культур.

 

   Оришака Таня, студентка 1 року навчання магістратури: «Я навчаюся на магістратурі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. На даний час проходжу виробничу практику на заводі ,,Alfein Feinkost" в Німеччині в місті Laage. На цьому підприємстві я вдруге. Практика на виробництві різноманітна, цікава. Завод випускає як звичайну продукцію, так і веганську (бургери, хот-доги, нагетси, шніцелі та ін.). На заводі працюють 2 лінії. Перша - по виготовленню бургерів та хот-догів, друга - веганських нагетсів, шніцелів, фрикадельок, котлет, рибних паличок. Також є цехи, в яких ця продукція пакується. Більш цікавою є робота на другій лінії. Там ми бачимо повний процес створення продукту від замішування суміші до виходу замороженої та запакованої продукції. На практиці ми проводимо по 8-9 год 5 днів на тиждень. Після роботи маємо вільний час для відпочинку, а у вихідні дні подорожуємо Німеччиною. Проживаємо в квартирі, яку надає завод. Умови чудові. По приїзді було все необхідне: посуд, постіль. Поруч є продуктовий магазин, зупинка потягу, яким ми можемо поїхати до міста. Я вдячна своєму факультету за таку прекрасну можливість не лише застосувати свої знання на практиці, а й подорожувати іншою країною».

   Тернова Альона, студентка 1 року навчання магістратури: «Цьогорічну практику я проходжу на м’ясопереробному заводі Альфайн в Німечині, місто Лаге. Робота заключається в формуванні напівфабрикатів – заморожених бургерів. Перед роботою кожен співробітник проводить санітарну обробку рук (миє, дезінфікує), одягає маску, рукавички, нарукавники, фартухи. У зоні виготовлення бургерів кожні півгодини змінюють рукавички. Я навчалася на лінії-конвеєрі: спочатку на стрічку викладаються булочки, далі по конвеєрній стрічці йде сир, соус, котлета і в кінці руху конвеєру бургери накриваються булочкою. Далі по конвеєру сформовані бургери направляються до цеху пакування. В цеху пакування бургери запаковують в плівку і картонну коробку за допомогою машини для пакування. Після процесу пакування, запаковані бургери обов’язково проходять етап перевірки на цілісність та герметичність упаковки. Останнім етапом виробництва є пакування в ящики партії бургерів і відвантаження на холодильник, де напівфабрикати зберігаються до реалізації.

   Лупина Михайло, студент 1 року навчання магістратури:«Практику проходжу на ТОВ «Борисфен-Трейд» Черкаської області, в селі Хмільна. Завод спеціалізується на виготовленні м’ясних консервів. Завод виробляє декілька видів продукції, серед яких тушковані консерви (з різних видів м’яса), паштети (широкий асортимент), а також продукти для тварин -  паштети для котів та собак.

  Я працюю апаратником-стерилізатором, спочатку навчався, тепер вже повністю оволодів цією найважливішою професією, від якої залежить кінцева якість готової продукції.  Вивчив всі формули стерилізування консервів та проведення самого процесу в автоклавах. Перед завантаженням автоклавних корзин з банками в автоклав заливають воду, яка повинна на 10 см покривати верхній шар банок. Температура води перед завантаженням корзин із скляними банками має бути 40-50 ºС.  Після герметизації автоклава в нього подають пару (для консервів у металевій тарі) і одночасно відкривають випускний кран на кришці автоклава для витиснення повітря. На початку виходу з крана пари його закривають і підвищують температуру до температури стерилізації. Одночасно з підвищенням температури регулюється тиск у середині автоклава. Після закінчення стадії нагрівання та власне стерилізації припиняють подавання пари і поступово відкривають кран для подавання в автоклав стисненого повітря і, після витіснення пари, подають холодну воду. Подавання в автоклав холодної води під тиском забезпечує, крім охолодження консервів, ще й протитиск в апараті. Гарячу воду випускають через зливний штуцер.

   Під час практики я вивчаю різні рецептури та технологічні процеси виробництва консервів.

  Практикою дуже задоволений, тому що завод недалеко від дому. Великий та гарний колектив спеціалістів допомагає мені освоїти всі технологічні процеси. Наразі також планую продовжити виконання магістерської роботи, так як маю можливість відпрацювати на виробництві технологію та провести в лабораторії заводу всі дослідження».

 

   Бруцька Світлана, Хомич Алла, студентки 1 року навчання магістратури«Завдяки нашому факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК ми мали можливість проходити практику на м’ясопереробних підприємствах Німеччини. Так і в цьому році ми проходимо практику на потужному м’ясокомбінаті «Альфайн-Файнкост» в м. Лоне, де знаходиться головна філія заводу. Попередні практики проходили в містах Лоне, Цербст, Лаге.

   Завод працює в дві зміни: перша триває 9 годин, друга – 8 годин. Інколи завод працює і в суботу. Будинок, в якому ми мешкаємо, знаходиться близько 3 км від заводу. На завод їздимо велосипедами, дорога займає 15 хвилин і це дуже зручно. Умови проживання чудові. Робота на заводі не важка. Спеціалізується виробництво на  таких напівфабрикатах, як стріпси, нагетси, великий асортимент котлет, крильця та гомілки курячі та ін. На заводі сувора дисципліна, від працівників вимагається висока уважність до якості та висока санітарія на робочих місцях. За період проходження практики ми маємо можливість вивчити всі технологічні процеси від підготовки сировини до упаковки продукції.

  

   Тож ми запрошуємо всіх наших абітурієнтів обрати для навчання НУБіП України і саме факультет харчових технологій та управляння якістю продукції АПК, тому що лише тут ви знайдете «розумне, вічне і прекрасне», що зробить ваше майбутнє цікавим та перспективним!»

   Звичайно, всі наші студенти сумують за рідною країною, якій зараз нелегко, за домом, за рідними, за яких постійно хвилюються, тому що всі з різних куточків України, але ми знаємо, що Перемога скоро, що наша країна нескорена та непереможна завдяки найкращим та найсильнішим Збройним Силам України!

Слава Україні!

Слава Героям України!

Хвала Славетному НУБіП України!

Юлія Крижова,
доцент кафедри технології мꞌясних,
рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook