Гостьова лекція від експерта SYNGENTA на тему «Здоровий спосіб землеробства»

19 липня 2022 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

 

 У рамках профорієнтаційної кампанії освітнього проекту «Агрокебети» 12 липня 2022 р. в дистанційному форматі було організовано і проведено лекцію на актуальну тему «Здоровий спосіб землеробства».
     У ролі лектора виступив канд. с.-г. наук, менеджер з вуглецевого землеробства і здоров’я ґрунту компанії Syngenta Валерій Дубровін. Серед активних слухачів лекції були викладачі кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД і студенти факультету аграрного менеджменту, зокрема: к.е.н., доц. Олена Ковтун, к.е.н., доц. Наталія Коваленко, к.е.н., доц. Іван Міщенко, к.е.н., доц. Олександра Ралко, к.е.н., доц. Олександр Файчук, студент Сергій Хекало та ін. Також інтерес до заходу проявили потенційні абітурієнти факультету аграрного менеджменту освітніх програм «Адміністративний менеджмент» та «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».
     У своїй доповіді Валерій Дубровін розповів про сутність і основні напрями здорового способу землеробства, до яких належать: вуглецеве землеробство, збереження здоров’я грунтів і збереження біорізноманіття. Лектор проінформував слухачів про те, що головним «винуватцем» у формуванні викидів парникових газів у сучасному землеробстві виступає оранка, тоді як використання добрив, енергоспоживання, захист рослин і транспорт формують лише 20,12, 10 і 5% відповідно.
     Як вихід із скрутної ситуації експерт пропонує дотримуватись принципів вуглецевого землеробства: зберігати на полі рослинні рештки і скорочувати втручання в грунт через обробіток, зменшувати втрати азотних добрив за рахунок застосування інгібіторів нітрифікації та інжекторних способів їх внесення, а також широко використовувати покривні культури.
     Також Валерій Дубровін розкрив сутність дефініції «здоров’я ґрунту», зазначивши на провідній ролі саме цієї його характеристики на противагу родючості, як це було загально прийнято раніше. Більше того, експерт наголосив на тому, що для сталого розвитку сільського господарства потрібно зберегти здоров’я грунтів, збільшуючи його органіку шляхом запобігання ерозії, секвестрації вуглецю, покращення структуру ґрунту, гармонізації повітряного і водного режимів та підтримки біорізноманіття.
     Цікавою й змістовною для слухачів онлайн-заходу була інформація про еволюцію систем землеробства, при висвітленні якої експерт закцентував увагу на головних трендах здорового землеробства. До останніх він відніс: залишок рослинних решток на поверхні (захист від ерозії), збереження тенденцій до скорочення обробітку ґрунту, перехід від оранки до скорочених обробітків ґрунту та системи землеробства no-till й обов’язкове застосування покривних культур.
     Свідченням актуальності й важливості теми і матеріалу онлайн-лекції є той факт, що наприкінці зустрічі слухачі задали спікеру велику кількість запитань, на які він надав конкретні й вичерпні відповіді.
     У підсумку викладачі, студенти і потенційні абітурієнти залишилися задоволені, проведеним заходом і, навіть, висловили побажання організаторам продовжити серію лекцій за даною тематикою.
     Дякуємо освітньому проекту «Агрокебети», в особі його керівника і модератора заходу Анатолію Циркуну, за надану можливість прослухати пізнавальну і надзвичайно цікаву лекцію!
 
 
Олена Ковтун, Наталія Коваленко,Олександр Файчук,

 доценти кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook