МІЖНАРОДНЕ НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ КОПЕНГАГЕНА ПРОФЕСОРА КАФЕДРИ АНАТОМІЇ, ГІСТОЛОГІЇ І ПАТОМОРФОЛОГІЇ ТВАРИН ІМ. АКАД. В.Г. КАСЬЯНЕНКА ДИШЛЮК НАДІЇ ВОЛОДИМИРІВНИ

21 липня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   Згідно наказу ректора від 31.05.2022 р. з 15 червня по 30 вересня професор кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В Г. Касьяненка Дишлюк Н.В. проходить стажування в рамках білатеральної співпраці на запрошення відділу ветеринарної медицини та тваринництва (Department of Veterinary and Animals Sciences). Відділ є частиною факультету охорони здоров'я та медичних наук (Faculty of Health and Medical Sciences) університету Копенгагена. Свою нинішню назву факультет охорони здоров’я та медичних наук отримав після об’єднання в 2012 році факультету наук про здоров’я, факультету фармацевтичних наук та ветеринарної частини факультету природничих наук.
   Стажування проф. Дишлюк Н.В. проходить безпосередньо в гістологічній лабораторії центру фундаментальних досліджень метаболізму Ново Нордіск (Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research), який займає три поверхи 15-поверхневої будівлі. Центр було засновано у 2010 році і входить до складу факультету охорони здоров'я та медичних наук Копенгагенського університету.



15-поверхова будівля, у якій розташований центр фундаментальних досліджень метаболізму Ново Нордіск. Він займає 6,7 і 8 поверхи.

Поруч розташований один із кампусів Копенгагенського університету (Панум). Таких кампусів є чотири (три в Копенгагені та один у Фредеріксберзі).

   Професор Дишлюк Н.В. входить до складу групи дослідників, яка займається вивченням впливу гіпоксії на головний мозок при народженні поросят (Introduction to pig hypoxia model: Brain injury following birth hypoxia). Такі дослідження проводяться з метою більш повно вивчити процеси, що відбуваються у головному мозку з нейронами та клітинами нейроглії у нормі та за гіпоксії, адже подібні процеси відбуваються і у недоношених дітей.

Підготовка до операції кесаревого розтину свиноматки

Операція кесаревого розтину свиноматки

Стан поросяти за гіпоксії

Інкубатори для поросят (передчасно народжених)

Інкубатор для поросят

   Операцію кесаревого розтину свиноматки (за три дні до опоросу) було проведено на базі секції «Порівняльна педіатрія і харчування» відділу ветеринарної медицини та тваринництва (у Фредеріксберзі). Догляд за поросятами проводився подібно, як за недоношеними дітьми.
   Через чотири дні матеріал для гістологічних досліджень був відібраний від клінічно здорових поросят та поросят за гіпоксії і направлений у гістологічну лабораторію центра фундаментальних досліджень метаболізму Ново Нордіск.
   У гістологічній лабораторії професор Дишлюк Н.В. разом із данськими колегами проводить гістологічні дослідження головного мозку поросят за норми та гіпоксії із застосуванням антитіл, проб, включаючи флюоресцентну мікроскопію. Метою таких досліджень є встановлення кількості нейронів у стані апоптозу (маркер Сaspasе 3), насамперед у моторній корі, зрілих нейронів (маркер NeuN) та нейронів у п'ятому шарі кори (маркер Stip2), кількості астроцитів (маркер GFAP), олігодендроцитів (маркер Olig2) та мікрогліоцитів (маркер ІВА1) в певних ділянках головного мозку.
   Одним із сучасних і фінансово затратних методів проведення наукових досліджень є метод «in situ» на виявлення матричної РНК у ядрах нейронів (сукцинатний GPR91 і лактатний GPR81 рецептори).

Заливка матеріалу у парафін з використанням станції для заливки

Відбір парафінових блоків для виготовлення гістозрізів

Виготовлення гістозрізів

Метод «in situ» на виявлення матричної РНК у ядрах нейронів

Флюоресцентна мікроскопія

   Стажування проф. Дишлюк Н.В. в університеті Копенгагена продовжується, воно проходить насичено і ефективно та дає можливість вдосконалити професійні знання та навички і отримати новий досвід у проведенні наукових досліджень, покращити рівень володіння англійською мовою, познайомитися із данськими колегами та культурою і традиціями Данії.

Доцент кафедри анатомії, гістології
та патоморфології тварин
ім.. акад.. В.Г. Кастяненка
Тетяна Мазуркевич

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook