Подорож туди - де зупиняється час…

22 липня 2022 року

Наша рідна Україна така мальовнича, що в кожного її патріота, а особливо студентів спеціальності 242 «Туризм», викликає природне бажання подорожувати країною та вивчати її чарівні краєвиди. Одним з таких дивовижних місць є гори Карпати.

Карпати — це свіже гірське повітря, синява озер та прозорість рік, бурхливі водоспади, цілющі мінеральні джерела… Цей чудовий регіон прекрасний у будь-яку пору року. А саме влітку він вражає приємною лісовою прохолодою,  п’янким ароматом квітів на схилах гір, мʼякою травою полонин або альпійських лугів, яка неначе перина, поросла повсюди.

Піднімаючись в гори бачимо рослинність високогір’я, яка є невибаглива, і спалахує різнобарв’ям, зовнішньою красою не поступається жодному тропічному саду. Звичайно ж, найбільш відомими рослинами, якими може похвалитися альпійський луг – це кілька сотень видів вищих судинних рослин. Серед них зустрічається   едельвейс,  тирлич,  ягідні кущі. Характеризує ці квіти особливість та  уміння виживати навіть при повній відсутності родючого шару в грунтах.

Альпійський луг  – це загальноприйнятий термін, що позначає місцевість у гірському масиві, покриті трав’янистою рослинністю і знаходиться над територією з лісами. Висота, на якій починаються ці відокремлені екосистеми, може відрізнятися у різних куточках планети, оскільки залежить від місцевих кліматичних умов і географічної широти. В Українських Карпатах альпійський луг називають «полонинами».

Найбільшу увагу привернули квіти, які манили до себе своєю красотою – це представники  роду Тирлич. Більшість з них можна побачити тільки піднявшись до висоти не менше 800 метрів над рівнем моря.

 Зокрема, це:  тирлич жовтий (Gentiana lutea L.),  ти́рлич кра́пчастий (Gentiana punctata L.), тирлич безстебловий (Gentiana acaulis L.), тирлич роздільний (Gentiana laciniata Kit. ex Kanitz), тирлич сніговий (Gentiana nivalis L.), тирлич війчастий (Gentianа ciliata L.), тирлич звичайний (Gentiana pneumonanthe L.), тирлич-свічурник або тирлич ваточниковий (Gentiana asclepiadea).

 Досліджуючи красу цих квітів дізнались, що вони занесені до Червоної книги та потребують особливої охорони. 

 Основною причиною є незаконний збір кореневищ цих рослин, що пов’язаний з їхніми лікувальними властивостями. Всі види тирличів мають більш або менш виражені лікувальні властивості, які з давніх давен відомі людству і використовувані як у народній медицині, так і в фармацевтичній промисловості. 

 У високогір’ї  загрозами для тирличів є також: витоптування, випас худоби та інші види господарської діяльності людини.

З цієї маленької подорожі можна зробити висновок. Нехай в географії описують «полонини» -  високогірними пустищами,  бідними і  одноманітними рослинними угрупованнями, але для нас – туристів, шанувальників карпатської природи – вони були, є і будуть безмежно красивими і неповторними, -  місцем де зупиняється час.

 

Мар’яна Пиринець, викладач туристичних дисциплін 

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook