Тарас Правосуд з Іванківського ліцею обирає нову освітню програму «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами»

23 липня 2022 року

З Правосудом Тарасом я познайомився під час відвідування Іванківської ЗОШ №1 на Київщині (школу згодом перейменували в Іванківський ліцей №1). Після розповіді про наш інститут, про університет на перерві до мене підійшло декілька учнів 11 класу, серед яких був і Тарас – саме бесідою з ним я хочу поділитись.
Випускників зацікавила освітня програма «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами» спеціальності 141.

Тарас запитав - в чому відмінність цієї програми від програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» цієї ж 141 однойменної спеціальності?
- За останні 5…10 років активно споруджуються по всій території України відновлювані джерела енергії, зокрема сонячні електростанції різних потужностей. Це дозволяє зменшувати навантаження на потужні електростанції, але вносить ряд особливостей в роботу трансформаторних підстанцій і ліній електропередавання, тобто створює завдання, котрі і необхідно розв’язувати при проектуванні і експлуатації електричних мереж з такими джерелами.
Специфіка інженерної діяльності в системі Операторів системи розподілу - Обленерго вимагає глибокого вивчення улаштування розподільних електричних мереж, отримання знань фізичних процесів і режимів роботи цих мереж з урахування нових наростаючих тенденцій впровадження технологій «інтернету речей», VR-технологій (технології віртуальної реальності), стрімко зростаючого приєднання підсистем розосередженої генерації – сонячних, вітрових та інших електростанцій приватних і юридичних осіб.
Тарас: "А в чому проявляються особливості, обумовлені будівництвом таких відновлюваних джерел енергії? Мене це цікавить тому, що недалеко від нас споруджена Іванківська ТЕС".
- Якщо говорити, наприклад, про сонячні і вітрові електростанції, то їх потужність і виробництво електроенергії залежить від кліматичних параметрів, відповідно, сонячного випромінювання і швидкості вітру. А як нам відомо, сонячна активність і вітрові параметри суттєво змінюються в часі, а, значить, так змінюється і потужність згаданих електростанцій. І можуть виникати ситуації, коли потужність споживачів не змінилась, а потужність сонячної чи вітрової електростанції через природні фактори зменшилась. Але незважаючи на таку залежність від природних факторів, ці електростанції є ефективними і потрібними для енергетики країни. Окрім цього потрібно задовольняти взаємні вимоги електричних мереж і відновлюваних джерел один до одного. Про ці та інші цікаві моменти в «житті» електроенергетичної системи країни Ви дізнаєтесь під час навчання за згаданою освітньою програмою.
Тарас: "Яка Ваша думка про нашу електростанцію, що працює на відходах деревини, але на думку місцевих жителів – забруднює навколишнє середовище внаслідок спалювання «чорнобильського» лісу?"
- Зазвичай такі електростанції передбачені для роботи на «місцевій» сировині, як наприклад, відходи деревини, солома, торф, відходи агровиробництва і забезпечують електроенергією та роботою певну частину населення і є економічно вигідними. Дані електростанції мають спеціальні фільтри, що зменшують викиди шкідливих речовин до екологічних норм в Україні. Такі електростанції дають можливість використовувати сировину, котра раніше просто утилізувалась (наприклад, спалювалась) без будь-якої користі і навіть з додатковими витратами.
Сьогодні енергосистема нашої країни працює в єдиному режимі з європейською енергосистемою і це сприяє розвитку відновлювальної енергетики та дотриманню вимог екологічної безпеки. Тому у майбутніх студентів є можливість заглибитись як в особливості розвитку відновлювальної енергетики, так і в шляхи розв’язання багатьох цікавих завдань.
Тарас: "Дякую за отримані роз’яснення, а для більш детального знайомства з інститутом я маю бажання відвідати навчальні лабораторії і все, що пов’язане з інститутом і університетом".
- Домовились - я з колегами із задоволення познайомлю всіх бажаючих відвідати наш університет і інститут з нашими лабораторіями, гуртожитком, Ботанічним садом і відповімо на всі Ваші запитання.

Бесіду провів доцент кафедри
електропостачання ім. проф. В.М. Синькова
Анатолій Омельчук
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook