До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики Серія публікацій: Завідувачі кафедри

24 липня 2022, 23:25

До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики

Серія публікацій: Завідувачі кафедри

 

ЦВІЛІХОВСЬКИЙ МИКОЛА ІВАНОВИЧ

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, академік Національної академії аграрних наук України, доктор біологічних наук, професор

 
    Народився 21 травня 1961 р. в с. Бандурово, Гайворонського району Кіровоградської області.
   Після закінчення в 1976 р. з відзнакою 8 класів Бандурівської середньої школи, поступив на ветеринарне відділення Мигійського радгоспу-технікуму (Миколаївська обл.). У 1980 р. закінчив навчання з відзнакою і отримав диплом ветеринарного фельдшера.
   З квітня по серпень 1980 р. працював на посаді ветеринарного фельдшера Тридубської дільничої ветеринарної лікарні (с. Тридуби, Миколаївська обл.)
   З 1980 р. по 1985 р. навчався на ветеринарному факультеті Української сільськогосподарської академії (УСГА). У 1985 р. закінчив навчання з відзнакою, отримав диплом ветеринарного лікаря і працював на посаді головного ветеринарного лікаря колгоспу «Іскра» (Кіровоградська обл.)
   З листопада 1985 р. по листопад 1988 р. М.І. Цвіліховський навчався в аспірантурі на кафедрі біохімії УСГА, науковий керівник, професор Д.О. Мельничук. Після закінчення аспірантури у 1988 р. залишений для роботи в УСГА на посаді асистента цієї ж кафедри.
   У спецраді Д 120.17.01 при Львівському зооветеринарному інституті 19 травня 1989 р. успішно захистив дисертацію на тему: «Выделение, химический состав и транспортные АТФазы щеточной каймы и базолатеральных мембран клеток кишечного эпителия взрослого крупного рогатого скота, новорожденных здоровых и больных диспепсией телят» і здобув науковий ступінь кандидата біологічних наук зі спеціальності 03.00.04 – біохімія.
   Асистент (1988–1993 рр.), доцент (1993–1994 рр., 1997–1998 рр.), докторант (1994–1997 рр.), професор (1998–1999 рр.) кафедри біохімії і біотехнології.
   Доктор біологічних наук з 1998 р. Дисертацію на тему: «Білки плазматичної мембрани епітелію тонкого кишечника великої рогатої худоби» за спеціальністю 03.00.04 – біохімія захистив 5 червня 1998 р. у спецраді Д 26.004.08 НАУ. Науковий консультант – академік НАН та НААН України, доктор біологічних наук, професор Д.О. Мельничук.
   У 1999–2005 рр. та 2008–2012 рр. завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики Національного університету біоресурсів і природокористування України. 
   Вчене звання професора кафедри терапії і клінічної діагностики М.І. Цвіліховському присвоєне в 2002 році. 
   У 2000–2002 рр. та з 1 січня 2015 р. і до цього часу – декан факультету ветеринарної медицини НУБіП України.
   У 2001–2008 рр. та 2012–2014 рр. – директор Навчально-наукового інституту ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва НУБіП України. 
   У грудні 2002 р. обраний член-кореспондентом, а в листопаді 2007 р. – академіком Національної академії аграрних наук України (НААН України).
Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2012 р.).
   З 2016 і донині – член комісії з атестації педагогічних працівників коледжів − відокремлених структурних підрозділів Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   З 2017 і донині – член науково-методичної ради Держпродспоживслужби.
   З 2018 і донині – член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).
   У 2021 році – Голова наглядової ради ВП Немішаївський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Цвіліховський М.І. – вчений у галузі біохімії та внутрішніх хвороб тварин. Основні його наукові роботи спрямовані на вивчення молекулярних механізмів мембранного травлення в тварин у нормі та за патології, пошук і розробку способів корекції виявлених порушень, дослідження патології обміну речовин в організмі тварин та розробку високоефективних діагностичних і лікувально-профілактичних засобів. Ним вперше відкриті нові білки у плазмалемі ентероцитів тонкого кишечника новонароджених телят з молекулярними масами 120, 100, 87, 75 та 24 кД, які проявляють здатність до рецепції імуноглобулінів та запропонована гіпотеза рецепторно-ендоцитозного механізму формування колострального імунітету у великої рогатої худоби. Суть цієї гіпотези полягає у зв’язуванні імуноглобулінів молозива матері з білковими рецепторами плазматичної мембрани ентероцитів новонародженого теляти і їх транспорті у складі комплексу «імуноглобулін-рецептор» через клітину в кров’яне русло. Отримано нові дані з впливу небілкових азотвмісних речовин на функціональну активність плазматичної мембрани епітелію тонкого кишечника великої рогатої худоби, що суттєво доповнює концепцію етіології та патогенезу гострих розладів травлення аліментарного характеру у новонароджених телят і є основою для розробки нових ефективних профілактичних та терапевтичних засобів. Встановлені якісні та кількісні зміни ліпідного складу та зниження активності транспортних АТФаз (Na+, К+- АТФаза, Са2+ , Mg2+ -АТФаза, Mg2+-АТФаза) в плазматичній мембрані ентероцитів тонкого кишечника у новонароджених тварин та доведено визначальну роль досліджених структурно-функціональних змін у втраті організмом електролітів за розладів травлення.
   Результати фундаментальних досліджень були спрямовані на розв’язання прикладних проблем, що орієнтовані на формування стійкої резистентності організму та профілактику розладів травлення в новонароджених тварин.
   Розроблені науково-практичні рекомендації щодо механізму формування колострального імунітету та експрес-метод прогнозування імунодефіцитного стану організму новонароджених телят. Показано, що період існування імунорецепторних білків в плазмалемі ентероцитів тонкого кишечнику новонароджених тварин збігається з періодом годівлі їх молозивом, компенсацією неонатального ацидозу, формуванням білкового спектру крові та високою активністю аденозинтрифосфатаз в AM і БМ ентероцитів. Так, з першої години і до 3-ї доби життя в плазмалемі ентероцитів телят тонкого кишечника у кілька разів знижується активність АТФаз, паралельно із зниженням вмісту лужних катіонів молозива, підвищенням рівня бікарбонатів у тканинах телят і компенсацією метаболічного ацидозу. У цей час у плазмалемі ентероцитів функціонують білки, які здійснюють рецепцію імуноглобулінів молозива. Період їх існування в AM і БМ ентероцитів тонкого кишечника новонароджених телят обмежений у часі і становить 24-36 годин, що співпадає з повною компенсацією метаболічного ацидозу в організмі цих тварин.
   Розроблено математичну модель для розрахунку рівня імуноглобулінів у крові новонароджених телят за показниками кислотно-лужного стану, від їхнього народження і впродовж перших 36 годин життя.
   На основі результатів фундаментальних досліджень запропоновані нові підходи до відновлення внутрішньоклітинного метаболізму, корекції мембранних структур плазмалеми ентероцитів тонкого кишечника новонароджених тварин за розладів травлення із застосуванням засобів репаративної терапії на основі фосфоліпідів молока, антиоксидантів і ессенціальних жирних кислот, порушень транспорту електролітів і кислотно- лужного стану, терапії і профілактики шлунково-кишкових розладів із використанням біогенних сполук мікроелементів у складі препаратів Профжектел 1 і 2, Профстимпор, Стимтел, Профжекпор, Йодіон 1 і 2, Янтамікс, Лактомікс, Карбомікс, які запатентовані й оформлені у вигляді науково-практичних рекомендацій, а на окремі з них затверджені технічні умови.
   Розроблено ряд ветеринарних препаратів для терапії та профілактики порушень обміну речовин в організмі жеребців, жеребних кобил і лошат (Мінхос-1, Мінхос-2, Лактахос-1, Лактахос-2), свиней і поросят (Сулактоферан, Йодіон-1, Йодіон-2, Суімін-П), кітних і лактуючих молочних кіз (Капремін, Капремін-Лакт), лактуючих і суягних вівцематок (Лактилонг, Лемб-Стартер, Ембріолайф), птиці (Лікопен, Мінкур, Індикамін), а також для патогенетичної терапії ниркової недостатності у собак (препарат «СV»).
   Підготував 5 докторів та 15 кандидатів ветеринарних наук. Під керівництвом М.І. Цвіліховського сьогодні проходять підготовку 2 аспіранти.
Науковий доробок М.І. Цвіліховського становить понад 750 наукових та навчально-методичних праць, у т.ч. 39 монографій, підручників і навчальних посібників, 27 науково-практичних рекомендацій, розробник 8 стандартів вищої освіти підготовки фахівців галузі знань ветеринарна медицина, 12 базових навчальних програм, більше 110 навчально-методичних вказівок. Має 42 патенти на винаходи, 6 технічних умов на розроблені ветеринарні препарати та 2 настанови на них.
   Науковий спадок учнів наукової школи М.І. Цвіліховського складає більше 1500 наукових публікацій.
   Голова експертної ради Вищої атестаційної комісії (ВАК) України із зоотехнії та ветеринарної медицини (2002–2006 рр.); голова спеціалізованої вченої ради Д 26.004.03 у Національному університеті біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) (2000–2002 рр.; 2006 р. – 2019 р.); заступник голови спеціалізованої вченої ради Д 26.004.08 у НУБіП України (2001–2007 рр.; 2009–2015 рр.); член Наукової громадської ради ВАК України з питань атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації (2006–2010 рр.); член редколегії журналів «Ветеринарна медицина України», «Сучасне птахівництво», «Аграрна освіта і наука», «Український часопис ветеринарних наук», збірника наукових праць «Науковий вісник НУБіП України», електронного видання Наукових праць НУБіП України,  бюлетеня «Ветеринарна біотехнологія», збірника науково-методичних праць Мін АП України «Наука і методика», журналу «Мир ветеринарии».
   Голова НМК вищих аграрних закладів освіти з напрямку «Ветеринарна медицина» (з 2001 р. – і донині); голова ради деканів факультетів ветеринарної медицини України (з 2016 р. – 2019 р.); голова навчально-методичного центру з післядипломної освіти лікарів ветеринарної медицини України (з 2003 р. – і донині); голова вченої ради ННІ ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва НУБіП України (2001–2008 рр. 2012–2014 рр.) та факультету ветеринарної медицини (2000–2002 рр. та з 2015 р. – і донині); член експертної ради Державної акредитаційної комісії (ДАК) України із харчової, легкої промисловості та сільського господарства (2001–2009 рр., 2012–2014 рр.); член колегії Державного комітету ветеринарної медицини України (2008–2014 рр.); член правління Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини України (з 2003 р.).
   Проводить значну роботу з дослідження, розробки і впровадження в організацію освітньо-виховного процесу актуальних проблем вищої школи. За керівництва М.І. Цвіліховського та його безпосередньої участі створена сучасна навчально-методична, матеріальна, клінічна та комп’ютерна база для підготовки фахівців ветеринарної медицини освітнього ступеня «Бакалавр», «Спеціаліст» і «Магістр», розроблено стандарт освіти для підготовки цих фахівців, який включає освітньо-професійну програму та освітньо-кваліфікаційні характеристики спеціальності «Ветеринарна медицина», типові програми і навчальні плани для студентів ветеринарних факультетів вищих аграрних закладів освіти України, створено навчально-методичну базу для забезпечення підвищення кваліфікації лікарів ветеринарної медицини України. Здійснено ряд заходів з реформування ветеринарної освіти України з метою її інтеграції до Європейського та Світового освітянського простору.
   Нагороджений: «Орденом Святого Миколая Чудотворця» (2015), Почесною Грамотою Верховної Ради України (2016 р.), Золотою медаллю у номінації МінАП України «За вагомий внесок у розробку та впровадження новітньої техніки і технологій для сучасних технологій сільськогосподарського виробництва» (2018), пам’ятною ювілейною медаллю «100 років Національній Академії аграрних наук» (2019), «Благословенною Грамотою» (2019), Орденом Святого Архистратига Михаїла II ступеня (2019), Орденом Святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня (2020), Ювілейною відзнакою «100 років факультету ветеринарної медицини НУБіП України» (2020), медаллю «За успіхи в науково-педагогічній діяльності ГО «Національна академія наук вищої освіти України» (2021), Орденом Святителя і Чудотворця Миколая за відродження духовності в Україні, відданість ідеалам добра та значний внесок у сумісне благо (2021), Орденом Святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня (2021); Почесними грамотами Держдепартаменту ветеринарної медицини Мін АП України (1998; 2006, 2009, 2011 рр.); Почесною Грамотою НААН України (2011 р.); Почесними грамотами НАУ (2001 р.) та НУБіП України (2010 р.; 2016 р., 2021 р.). Має Подяки ВАК України (2003; 2006 рр.) та Подяку мера м. Києва (2004 р.) за вагомий внесок у підготовку та атестацію кадрів вищої кваліфікації; відзнаку Державного Комітету ветеринарної медицини «За заслуги в розвитку ветеринарної медицини України» ІІІ ст. (2010 р.); відзнаку Мін АП України «За вагомий внесок у розвиток освіти» (2010 р.)., відзнаку  «За співпрацю» Державної прикордонної служби України (2020), переможець номінації «Символ професійності – за внесок у підготовку лікарів ветеринарної медицини» (2012 р.). У 2021 році Миколі Івановичу Цвіліховському присвоєно Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook