Захист звітів з виробничої практики магістрами-селекціонерами

27 липня 2022 року

   Важливим етапом становлення справжніх фахівців є здобуття практичних навичок. Особливо якщо це мова йде про агрономів. Тим більше якщо це селекціонери.

   Рік тому вони обрали Національний університет біоресурсів і природокористування України як навчальний заклад, де є рідкісна ОП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур" на спеціальності 201 "Агрономія". Протягом першого року магістри сумлінно навчалися та пройшли виробничу практику, де мали змогу продемонструвати свої знання в сфері селекції і насінництва в аграрних господарствах України. Там же вони провели наукові дослідження для написання дипломної магістерської роботи.

   Завершилася виробнича практика захистом звітів на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

   Свої роботи презентували дипломники Ганни Ковалишиної, професора кафедри, Вікторія Кравчук, Ярослав Манзюк та Олівер Аду Боаче.

   Вікторія проходила виробничу практику в ННЦ "Інститут землеробства НААН", де проводила дослідження гібридів кукурудзи селекції інституту. Ярослав  проводив свою дослідження в ФГ "Криниченька" Хмельницької області, де порівнював за цінними господарськими ознаками сорти пшениці озимої іноземної селекції. Олівер основну увагу приділяв лабораторним дослідження в Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС). Зокрема це вивчення за ДНК маркерами генів su, se та sh кукурудзи цукрової. Результати проведеної роботи перевірялися в польових умовах.

   Дипломник Юлії Дмитренко, доцента кафедри, Олексій Гаркуша працював в напрямку селекції соняшнику на стійкість до гербіцидів.

   Дмитро Чубенко, дипломник професора кафедри Віталія Жемойди, проводив дослідження в ТОВ "Науково-виробнича фірма "Урожай"" в Черкаській області.

   Анастасія Максименко, дипломниця доцента кафедри Олесі Зінченко, проходила виробничу практику в Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, а саме в Білоцерківській дослідно-селекційній станції. Тут вона вивчала гібриди цукрових буряків селекції інституту за цінними господарськими ознаками, а також досліджувала їх екологічну пластичність. Окрему вагу зверну на генетичні особливості цукристості буряків.

   Звіти магістрів були оцінені на відмінно. Також були обговорені перспективи та напрямки розвитку селекції та насінництва в сучасних умовах в Україні. Окремі питання мали місце для активних дискусій. Зокрема обговорювалися питання написання дипломних магістерських робіт. Тому викладачами кафедри були надані короткі рекомендації. Для більш детального розгляду цих питань буде організована додаткова зустріч між дипломниками та їх керівниками.

Всі молодці! Бажаємо всім мирного неба та успіхів в написанні магістерської роботи!

Все буде Україна!

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook