Вчена рада університету розглянула стан навчально-дослідних господарств та якість підготовки студентів на факультеті біотехнології

29 жовтня 2014 року

На вченій раді університету 29 жовтня відповідно до Закону України «Про вищу освіту» таємним голосуванням майже одноголосно обрано голову вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України – ректора Станіслава Ніколаєнка. Також обговорено кадрові питання та повноваження служб проректорів.

 
Приємністю стало вручення почесної грамоти НУБіП України директору технічного ННІ Валерію Дубровіну, доценту Анатолію Демку та дипломів доктора економічних наук декану економічного факультету Тетяні Камінській та доктора сільськогосподарських наук – доценту Роману Василишину. А медаллю «Григорій Сковорода» нагороджено професора Петра Лузана.  
 
 
Вченою радою підтримано рішення про висунення підручників на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2015 року та присвоєно вчені звання нашим колегам. Крім того, до друку рекомендовано монографії, наукові журнали. 
 
 
Традиційно на засіданні презентовано наукову доповідь. Цього разу професор кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності, Наталія Макаренко представила загалу «Екологічно безпечні технології у рослинництві». Доповідач відзначила, що складовою національної безпеки є екологічна безпека. А створення спеціальних сировинних зон є своєрідним гарантом екологічної безпечності технологій і якості продукції. За результатами комплексних робіт такий статус  отримав і відокремлений підрозділ університету «Агрономічна дослідна станція». Наталія Макаренко також розкрила основні вимоги органічного виробництва, його науковий супровід та навела динаміку чисельності органічних підприємств у Європі та Україні. Мова йшла і про екологічні ризики застосування технологій у рослинництві. Професор зупинилася на найнебезпечніших їх елементах, зокрема пестицидах, заборонених препаратах. Перелік останніх в Україні значно менший, аніж в країнах ЄС та США. Враховуючи це, за словами Наталії Макаренко, ми не можемо гарантувати якість та безпечність захисту рослин.
 
 
Актуальність доповіді відзначив ректор Станіслав Ніколаєнко.  Активну участь в обговоренні її основних положень взяли проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, директор природничо-гуманітарного ННІ Володимир Копілевич та інші.
 
 
 
Центральним питанням порядку денного вченої ради був сучасний стан науково-дослідних господарств університету, який на сьогодні є незадовільним. Про це повідомив начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський. Підтвердження цьому – фінансові показники та стан матеріально-технічної бази НДГ. Тому запропоновано шляхи виходу із кризи. Зокрема, обговорено проекти вирощування часнику, овочевих культур та інноваційні проекти, наприклад, «Лінія поглибленої переробки молока», «Лісопильний комплекс з промисловим виробництвом меблів». До реалізації деяких із них уже приступили. Своє бачення з цього приводу висловили директори технічного ННІ Валерій Дубровін, ННІ рослинництва, екології та біотехнологій  Григорій Демидась.  А ректор Станіслав Ніколаєнко закликав серйозно взятися до наведення порядку в навчально-дослідних господарствах. 
 
 
 
Потому декан Юлія Коломієць проінформувала членів вченої ради про перспективи розвитку факультету біотехнології. Мова йшла і про якість навчально-виховного та науково-дослідного процесу на факультеті. Так, начальник навчального відділу Оксана Зазимко  представила результати контролю знань та соціологічного опитування студентів факультету. 
 
 
 
 
Також на засіданні обговорено оптимізацію форми підсумкового контролю знань. Відповідно до наказу ректора університету Станіслава Ніколаєнка, починаючи із зимової сесії 2014-2015 навчального року для студентів-першокурсників усіх напрямів підготовки, а для напряму підготовки «Правознавство»  – студентів усіх курсів, змінена форма підсумкового контролю. 
 
 
Відтепер екзамени складатимуться у вигляді письмової роботи за білетами, які передбачають комбінацію екзаменаційних питань і тестових завдань, з обов’язковою співбесідою. Така новація дасть змогу оптимізувати контроль знань студентів та спрямована на поліпшення їх якості.
 
 
Тож на засіданні затверджено нову форму екзаменаційного білета, яку представив  проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша
 
Про конкурсний відбір проектів науково-дослідних робіт повідомив перший проректор Ігор Ібатуллін. За словами проректора, за результатами експертної комісії університету  відібрано 66 проектів. Наразі вони мають витримати критерії оцінювання експертів МОН. Ті, які отримають у підсумку бали вищі середніх прохідних, будуть рекомендовані до фінансування за кошти державного бюджету. 
 
 
 
У завершальному слові ректор університету Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на якість навчального процету та результати соціологічного дослідження, проведеного серед студентів. Він дав жорстку оцінку корупції та нестатутним відносинам. Протягом двох тижнів ці явища мають бути ліквідовані, а у інакшому випадку будуть вжиті належні заходи.
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook