Інноваційне агролісівництво: семінари у провінції Тоскана, Італія

30 липня 2022 року

 В рамках виконання міжнародного проекту Life VAIA «Valuing afforestation of damaged woods with innovative agroforestry» (Оцінювання лісорозведення пошкоджених лісів методами інноваційного агролісівництва) Василь Юхновський, професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України, провів серію семінарів з обміну досвідом використання агролісівництва в Україні. Семінари відбулися у провінції Тоскана Італія в Інституті Біоекономіки – Національний дослідний центр (Флоренція) і Вищій школі навчання Пізанського університету (Піза) у період 7-8 липня 2022 р.
Семінар в Пізі проводився також у рамках програми PhD з агробіорізноманіття (https://www.santannapisa.it/it/training/phd-agrobiodiversity) і транслювався в режимі відеоконференції у Webex Cisco.
Учасники семінарів - дослідники, студенти і викладачі, із цікавістю заслухали питання стану і розвитку лісового господарства і агролісівництва в Україні, закономірності впливу агролісомеліоративних насаджень на мікрокліматичні показники прилеглих територій, особливостей підбору деревних і кущових порід до різних категорій насаджень, технології створення і вирощування плантаційних посадок тощо. Під час розкриття цих питань проводилися порівняльні аналогії щодо можливостей застосування українських прийомів вирощування агролісомеліоративних насаджень в лісових екосистемах Італії, особливо у зоні пошкоджених лісів несприятливими природними чинниками.
Геніальною ідеєю проекту Life VAIA є впровадженням інноваційних технологій агролісівництва у відновлення лісів, пошкоджених несприятливими природними явищами та кліматичними змінами. Особливо це стосується лісів, які примикають до населених пунктів. Тут планується впровадження лісокультурних заходів із застосуванням красиво квітучих і медоносних деревних і трав’янистих, рослин, облаштування пасік, культивування ягідників, фруктових дерев, що забезпечить збільшення екосистемних послуг, збагачення біорізноманіття і стійкість лісових екосистем до змін клімату.

 

Численні запитання і виступи засвідчили необхідність і доцільність проведення таких семінарів, які збагачують знання і практичні вміння застосування агролісомеліорації в економічному, екологічному і соціальному збагаченні ландшафтів.
Цікавим видався день польових екскурсій в Центр агроекологічних досліджень «Енріко Аванзі» Університету Пізи, розташованому на рівнині річки Арно недалеко від узбережжя Середземного моря. Голова Італійської асоціації агролісівників Alberto Mantino представив об’єкти досліджень, які проводяться у дослідному центрі. Учасники семінару ознайомилися з алейним агролісівницивом, вирощуванням енергетичних культур, експериментальними ділянками оцінки екологічних умов в системі алейного посіву з рядами гібридних тополь короткої ротації. Alberto Mantino також окреслив перспективи співробітництва з українськими агролісівниками.

 

Василь Юхновський також ознайомився з науковими і навчальними лабораторіями Інституту біоекономіки Флоренції. Велике захоплення отримано під час ознайомлення з потужним Метеорологічним центром, який визначає метеорологічні показники, океанографію, відстежує зміни клімату. Особливо вразили системи вимірювання з натурними, радарними та супутниковими датчиками, зворотними методами обробки даних та чисельним моделюванням в атмосферних та океанографічних областях для моніторингу та прогнозування в різних масштабах, для метеорологічних застосувань, включаючи якість повітря, морські та кліматологічні виміри. Створення метеорологічних наборів даних є вагомою ланкою вивчення зв’язків між антропогенними та біогенними впливами в різних середовищах, та визначення стратегій пом’якшення та адаптації до зміни клімату, включаючи агролісомеліоративні аспекти, територіальне планування та сталий розвиток екосистем.
Велику зацікавленість викликало відвідування навчально-наукової лабораторії деревообробки, де проводяться експерименти із зразками деревини різних деревних порід.

Директор інституту Giorgio Matteucci запропонував співробітництво між інститутом біоекономіки і НУБіП України, який дозволить обміном студентами і науковцями. У цьому плані готується меморандум про співробітництво між установами.
Василь Юхновський висловив слова сердечної подяки Giorgio Matteucci, Francesca Camilli, Alberto Mantino, Beniamino Perubelli і всім учасникам зустрічей за прекрасну можливість спілкування, наукового і виробничого збагачення, обміном досвідом і знайомством з прекрасними пам’ятниками архітектури і культури провінції Тоскано.

Олександр Соваков, доцент,
т.в.о. директора ННІ лісового і садово-паркового господарства

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook