День Української Державності в НУБіП України

28 липня 2022 року
     Сьогодні знаменний день – ми вперше відзначаємо День Української Державності, Указ про святкування якого Президент Володимир Зеленський підписав під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності 24 серпня 2021 року.

     В НУБіП України 28 липня 2022 року до Дня Української Державності гуманітарно-педагогічним та юридичним факультетами було проведено круглий стіл «Українська державність в глобальному вимірі: історія, традиції, спадкоємність», на якому в очно-дистанційному форматі зібралися академіки, професори і доценти, аспіранти, студентська молодь, щоб у цей складний для України час ствердитись в одному: «Українській державі бути!»
     Вступне слово виголосив модератор заходу, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України Сергій Кваша, зазначивши, що це свято має важливе значення для виховання людини і громадянина в нашому суспільстві.
 
     Відкрив засідання круглого столу ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України Станіслав Ніколаєнко, наголосивши, що НУБіП України у цей нелегкий для нашої країни час на освітній та науковій ниві боронить українську державність. Студенти та співробітники університету також захищають нашу неньку Україну у Збройних Силах України, територіальній обороні, займаються волонтерством, надають фінансову підтримку ЗСУ. Світлу пам'ять наших героїв, що полягли на полі бою, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, присутні вшанували хвилиною мовчання.
 
     У виступі професора кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, доктора історичних наук Олени Любовець «Українська державність: етапи формування та тяглість державотворчих традицій» було зазначено, що широкомасштабне вторгнення РФ, потужна інформаційна війна проти України знову ставить на порядок денний дискусію про історію формування Української державності, тому основна увага при обговоренні запропонованої проблеми була закцентована на витоках, поступі та сьогоденні української державності.
 
     Людмила Протосавіцька, доцент кафедри теорії та історії держави і права НУБіП України, кандидат історичних наук у доповіді «Формування української нації та її роль у державницьких процесах України та Європи» зосередила увагу зібрання на проблемі націєтворення в Україні та світі, концепції національного суверенітету та формування нації в європейських країнах, адже без ідентичності нації немає держави. Перед загрозою знищення ми всі об'єдналися. Українська нація сьогодні доводить всьому світові, що ми відстоюємо європейські цінності ціною власного життя. Ми показали всьому світові, що ми – нація нескорених, сильних духом, гідних, вільних нащадків славного козацького роду.
     Доцент кафедри теорії та історії держави і права НУБіП України, кандидат юридичних наук Ірина Єрмоленко у доповіді «Спадковість ідей державотворення доби Української революції 1917-1921 рр.» зосередила увагу на формуванні ознак української державності, важливості збереження та примноження в екзилі ідей українства доби національно-визвольних змагань.
  
     Олександр Харчук, доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації, кандидат юридичних наук виступив з доповіддю «Економічні санкції як засіб відновлення міжнародної законності в умовах російсько-української війни», в якій запропонував для обговорення проблеми ефективності санкцій, санкційної політики країн світу, ролі санкцій в захисті державного суверенітету, європейських цінностей, укріпленні міжнародної безпеки.
 
     У творчих виступах – поетичному флешмобі студенток-учасниць народного театру «Березіль» Марії Смертюк, Анни Базь, Валерії Кузьменко знайшли свій відгук та підтримку основні ідеї, що прозвучали у доповідях ключових доповідачів.
     В обговоренні взяли активну участь Михайло Сопелюк, заступник директора з навчальної роботи «Заліщицького фахового коледжу ім. Є. Храпливого НУБіП України», який зупинився на сторінках історії Заліщиків та підкреслив роль особистості в означених подіях. Директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, професор Іван Гриценко, який зосередив увагу на державності як проблемі стратегічної ваги, на духовному началі державотворчих процесів, концептуальних підходах та ролі націоналізму у творенні держави.
     Із заключним словом до учасників заходу звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка зазначила, що сьогодні відбулася конструктивна розмова та виокремилися перспективні напрямки для подальшої співпраці науковців у дослідженні становлення української державності, адже круглий стіл став не тільки місцем для дискусій, а й майданчиком для прийняття важливих рішень в умовах війни.
 
 
 
     Вдячність за проведений захід до Дня Української Державності (всього до заходу долучилися близько 500 учасників) з побажаннями миру і процвітання висловив директор Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський.
 
 
     Фінальним акордом свята, звісно ж стала пісня «Ой у лузі червона калина» у живому виконанні публіциста, барда, ведучого найбільших патріотичних протестних акцій, зокрема Мовного майдану, Євромайдану, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Гонського.
 

     І про найголовніше. Низький уклін нашим Збройним Силам України та усім, хто боронить сьогодні суверенітет та територіальну цілісність нашої держави! Все буде – Україна! Зі святом, Днем Української Державності!

 
Наталія Кравченко,

доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook