До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики Серія публікацій: Завідувачі кафедри

1 серпня 2022, 0:28

До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики

Серія публікацій: Завідувачі кафедри

 

ГОЛОПУРА СЕРГІЙ ІВАНОВИЧ

доктор ветеринарних наук, доцент

 
   Народився 16 лютого 1974 року в с. Лебедин Шполянського району Черкаської області. 
   У 1991 р. С.І. Голопура закінчив Лебединську середню школу № 2.
   З 1991 по 1996 рр. навчався на ветеринарному факультеті Національного аграрного університету. Після закінчення у 1996 р. навчання з відзнакою, з 1996 по 1997 рр. працював завідувачем Капітанівської ветеринарної дільниці в Новомиргородському районі Кіровоградської області. 
   З листопада 1997 по лютий 1998 рр. С.І. Голопура працював на посаді молодшого наукового співробітника держбюджетної наукової теми кафедри нормальної і патологічної фізіології. З 20 лютого 1998 р. по 20 лютого 2001 р. навчався в аспірантурі при кафедрі нормальної та патологічної фізіології під керівництвом член-кореспондента УААН, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора ветеринарних наук, професора А.Й. Мазуркевича 
7 червня 2002 р. С.І. Голопура захистив дисертацію на тему: «Участь молочної залози в обміні речовин при гострому отруєнні лактуючих корів нітратами (за даними ангіостомії)» і здобув науковий ступінь кандидата ветеринарних наук за спеціальністю 16.00.02 – патологія, онкологія і морфологія тварин.
   З березня 2001 по квітень 2005 рр. С.І. Голопура працює на посаді асистента кафедри терапії і клінічної діагностики Національного аграрного університету.
   Протягом 2002-2003 рр. С.І. Голопура був виконавцем науково-дослідної роботи на тему «Вивчення біологічної активності фосфоліпідів молока при лікуванні ентеропатологій тварин». З 2003 по 2005 рр. він був відповідальним виконавцем науково-дослідної роботи за темою «Вивчити особливості метаболічної і функціональної адаптації телят до позаутробного життя і розробити способи профілактики і корекції виявлених порушень», а з 2006 по 2008 рр. – науково-дослідної роботи на тему «Розробити лікувально-профілактичні заходи при внутрішніх хворобах молодняку тварин, викликаних порушенням біогеоценозу». З 2009 по 2011 рр. був керівником теми «Забезпечення здоров’я тварин на основі диспансеризації стада». З 2012 по 2014 рр. він був відповідальним виконавцем науково-дослідної роботи за темою «Розробити препарати з використанням нанотехнологій у ліпосомальній та мікрокапсулярній формах і дослідити їх клінічну ефективність при незаразній патології тварин». З 2015 по 2019 рр. був керівником ініціативної наукової теми «Роль колострального імунітету в системі профілактики розладів травлення у новонароджених телят» та з 2015 року є відповідальним виконавцем ініціативної теми «Механізми формування колострального імунітету у тварин, їх порушення та розробка засобів корекції».
   З 2004 по 2006 рр. С.І. Голопура був стипендіатом Кабінету Міністрів України для молодих вчених.
   З 2005 року і донині С.І. Голопура працює на посаді доцента кафедри терапії і клінічної діагностики НУБіП України. 20 квітня 2006 р. йому присвоєно вчене звання доцента. За період перебування на посаді доцента підготував, більше 80 дипломників та магістрантів.
   З 30 грудня 2005 р. по 30 серпня 2008 р. та з 1 вересня 2011 р. по 1 червня 2014 р. С.І. Голопура виконував обов’язки завідувача кафедри терапії і клінічної діагностики НУБіП України.
   З грудня 2015 року активно приймає участь в роботі клініки дрібних тварин «Ветмедсервіс» факультету ветеринарної медицини.
В останній час С.І. Голопура займається вивченням механізмів формування колострального імунітету та його ролі в системі профілактики хвороб новонароджених телят. Основні дослідження направлені на вивчення патогенезу, лікування та профілактики шлунково-кишкових та респіраторних хвороб тварин, вивчення впливу на обмінні процеси і неспецифічну резистентність організму новоствореного препарату «Мембраностабіл».
   4 листопада 2020 року під керівництвом академіка НААН, доктора біологічних наук, професора М.І. Цвіліховського захистив докторську дисертацію на тему: «Теоретичне і експериментальне обґрунтування порушень метаболізму та колострального імунітету у великої рогатої худоби і їх корекція» і здобув науковий ступінь доктора ветеринарних наук за спеціальністю 16.00.01 – Діагностика і терапія тварин.
   Голопура С.І. опублікував понад 155 наукових праць, в т.ч. у співавторстві 8 навчальних посібників, 26 методичних вказівок, 5 з яких англійською мовою для студентів ОР «Спеціаліст» та ОР «Магістр» факультетів ветеринарної медицини, в співавторстві отримав 4 патенти на винахід, 1 технічні умови на ветеринарний препарат, 4 практичні рекомендації, 4 монографії, є співрозробником 2-х типових програм навчальної дисципліни для підготовки фахівців ветеринарної медицини у ВНЗ III – IV рівнів акредитації.
   Має досвід роботи із зарубіжними колегами з Польщі (Вроцлав), Нідерландів (Утрехт), Швейцарії та інших країн. Зокрема приймав участь у міжнародних проєктах: Нідерландсько-Український проєкт «Інфомолоко», Швейцарсько-Український проєкт «Створення системи контролю за безпекою харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні»
   З 3 вересня 2021 року виконує обов’язки директора НДІ здоров’я тварин.
   За високий професіоналізм, видатні досягнення у науці, створення екологічно чистих препаратів, вагомий особистий внесок в підготовку фахівців ветеринарної медицини нагороджений Подякою департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва міністерства аграрної політики України, Подякою департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій міністерства аграрної політики та продовольства України, Почесною грамотою державного комітету ветеринарної медицини України, Подякою ректорату національного університету біоресурсів і природокористування України, Подякою науково-навчального інституту ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції АПК, Подякою Голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації.
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook