Почути один одного: Відбувся діалог керівництва університету із старостами груп

30 жовтня 2014 року

 Ми живемо в переломний період. Держава змушена щомісяця витрачати порядку трьох мільярдів гривень, щоб врегулювати ситуацію на Сході країни. Але найгірше те, що втрачаємо там щодня наших громадян. Нещодавно український народ виказав довіру своїм керманичам та підтвердив курс на європейські цінності. Однак ситуація наразі непроста. Попереду Україну чекають великі зміни. Наша держава потребує великої когорти освічених фахівців-аграріїв, бо основну надію покладаємо на аграрний сектор – єдиний на сьогодні сегмент, який приносить доходи. Так розпочав довгоочікувану нараду із старостами академічних груп студентів ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Почути один одного – лейтмотив зустрічі 30 жовтня керівництва університету із очільниками студентських груп. 

 
Станіслав Миколайович висловив стурбованість сповільненості подолання нашою державою розшарування між громадянами. Тому наше завдання, –  зазначив ректор, –  деолігархізувати економіку. Звертаючись до представників студентської молоді вишу, зазначив, що саме вони є тим каркасом, на якому будуватиметься міць держави. А зараз – найголовніше опанувати знання. 
 
 
Станіслав Ніколаєнко звернув увагу присутніх на провідне місце нашого вишу у сфері біотехнології, сільського господарства і державне фінансування університету. Та запевнив, що ми готові до викликів, які ставить перед нами життя і держава. Своєрідним дороговказом у  розвитку та побудові перспектив університету є програма «Голосіївська ініціатива-2020». Тож далі мова йшла про основні її положення. Особливу увагу ректор звернув на міжнародну діяльність та розділ, присвячений студентському самоврядуванню, який з’явився у програмі на вимогу студентства. 
 
 
За словами Станіслава Ніколаєнка, наша спільна мета – якісне оволодіння знаннями, навчити вчитися, ставати громадянами. І досягнути всього цього можливо. Як приклад, очільник вишу назвав імена відомих випускників університету. Серед них Віталій Скоцик, Іван Ус, Леонід Козаченко, Юрій Мельник та інші. Тож потрібно поставити велику ціль і працювати. 
 
Поза увагою ректора не залишилися міжнародні магістерські програми та соціальні питання. Завдання на сьогодні – підтвердити статус дослідницького університету та поєднати освітнє, наукове і дослідницьке навчання. 
 
 
Про основні напрями підвищення якості організації навчального процесу проінформував старост проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. За його словами, наш університет знаходиться на 4-ій сходинці у всеукраїнському рейтингу вишів міста та посідає 12-ту в Україні. Після представлення системи ступеневої підготовки в університеті, контингенту студентів  у розрізі ННІ, сконцентрував увагу на правах студентів відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Мова йшла також і про практичне навчання та організацію виховної роботи.  У центрі уваги – якість навчання. Тому Сергій Кваша повідомив про запровадження нової форми підсумкового контролю знань та ректорського контролю знань. А ще – наголосив на ролі старост як формальних і неформальних лідерів.
 
 
Під час зустрічі голова робочої групи проведення соціологічних досліджень Людмила Харченко представила результати анкетування, проведеного серед студентства. 
 
 
З пропозиціями покращити матеріально-технічне забезпечення проведення лекційних занять, проходження практики майбутніми інженерами на кращих європейських заводах, підвищити рівень викладання іноземних мов виступили старости груп Руслана Сидорчук, Павло Лой, Світлана Голуб, Катерина Шишанова, Василь Вовк, Вікторія Мялук. Також відзначено неабияку роль викладача у мотивації студентів до навчання. Студентами підтримано зміни у формі підсумкового контролю.
 
 
 
 
 
 
Обговорення засвідчило, що старост груп турбують і питання змісту освіти, соціально-побутові умови в гуртожитках, забезпечення вільного доступу до Wi-Fi та оплата «додаткових послуг». Зокрема, на факультеті комп’ютерних наук та економічної кібернетики має місце відпрацювання студентами пропущених занять за кошти. Про це зазначив староста групи Михайло Орест.
 
 
 
А студентка педагогічного факультету Вікторія Федосова повідомила про те, що у 6-му гуртожитку послуги ремонту електромережі є платними. Також студенти порушили питання про збір коштів на миючі засоби у гуртожитках та інші нестатутні відносини.
 
 
 
 
За результатами обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко доручив відповідальним особам у найкоротші терміни ліквідувати такі прояви та навести лад. А студентів запевнив, що сьогоднішня зустріч і розмова не залишиться без наслідків, в тому числі і прийняття кадрових рішень. Також очільник університету наголосив, що діалог зі студентами буде продовжений в майбутньому.
 
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook