До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики Серія публікацій: Завідувачі кафедри

6 серпня 2022, 22:34

До 100-річчя кафедри терапії і клінічної діагностики

Серія публікацій: Завідувачі кафедри

 

ГРИЩЕНКО ВІКТОРІЯ АНАТОЛІЇВНА

доктор ветеринарних наук, професор, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки та премії ім. С. З. Ґжицького

 
   Народилась 23 березня 1970 року в Московському (нині Голосіївський) районі м. Києва.
   У 1992 році з відзнакою закінчила Українську ордена Трудового Червоного прапора сільськогосподарську академію і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Ветеринарія», здобувши кваліфікацію ветеринарного лікаря. 
   Після закінчення ветеринарного факультету В.А. Грищенко працювала на посаді молодшого наукового співробітника НДТ № 120/4 «Дослідження особливостей обміну речовин в організмі новонароджених телят з метою корекції виявлених порушень» на кафедрі біохімії та біотехнології Національного аграрного університету. В період з 1993 до 1996 р. одночасно навчалася в аспірантурі. У квітні 1998 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Особливості білкового спектра крові новонароджених телят в умовах зміни параметрів кислотно-лужного стану» за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. Науковий керівник – академік НАН та НААН України, доктор біологічних наук, професор Д.О. Мельничук.
   Викладацьку діяльність розпочала у 1997 р. на посаді асистента кафедри терапії та клінічної діагностики, викладаючи навчальний курс з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин». У 2000 р. переведена на посаду доцента кафедри терапії і клінічної діагностики, а у 2001 р. – на посаду доцента кафедри біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції ім. акад. М.Ф. Гулого. 2002 р. присвоєно вчене звання доцента. Упродовж 2001–2002 рр. за сумісництвом працювала заступником декана новоствореного факультету «Якість і безпека продукції АПК». З 2004 по 2006 рр. – виконувала обов’язки завідувача кафедри біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції імені акад. М.Ф. Гулого.
   Докторську дисертацію захистила 6 жовтня 2006 р. у спеціалізованій вченій раді Д 26.004.08 в Національному аграрному університеті (м. Київ) за спеціальністю 03.00.04 – біохімія (ветеринарні науки). Науковий консультант – академік НАН та НААН України, доктор біологічних наук, професор Д.О. Мельничук. У 2008 р. – присвоєно вчене звання професора. 
   У 2008 р. призначена на посаду в. о. завідувача кафедри терапії та клінічної діагностики. З 2012 р. і дотепер – професор кафедри біохімії і фізіології тварин імені акад. М.Ф. Гулого.
   У 2012 р. за сумісництвом працювала на посаді завідувача відділу наукової атестації, а впродовж 2013–2014 рр. – директором Навчально-наукового центру підготовки та атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації НУБіП України.
   Стипендіат Кабінету Міністрів України з 2001 по 2002 рр. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки у 2012 р. за цикл наукових праць «Механізми функціонування органів системи травлення». Лауреат премії імені С.З. Гжицького у 2018 р. за цикл наукових робіт «Метаболічні процеси, резистентність та продуктивність корів і телят та способи їх регуляції».
   У різні часи своєї трудової діяльності вона активно займається науково-організаційною роботою як член вченої ради ННІ ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва, член проблемної вченої ради НДІ здоров’я тварин, член Колегії докторів наук факультету ветеринарної медицини, член Вченої ради НУБіП України. З 2001 по 2006 рр. – вчений секретар експертної ради ВАК (нині ДАК) України із зоотехнії та ветеринарної медицини, а з 2010 р. і дотепер – член цієї експертної ради. Впродовж 2006 – 2013 рр. – вчений секретар спеціалізованої секції «Біологія» Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, а з 2008 р. і дотепер – член секції з присудження Премії Президента України в галузі науки і техніки молодим вченим (з 2016 р. і дотепер – вчений секретар та експерт цієї секції). З 1999 по 2002 рр. – секретар спеціалізованої вченої ради Д 26.008.04 з правом захисту докторських (кандидатських) дисертацій за спеціальністю 03.00.04 – біохімія, у період з 2007 по 2008 рр. – заступник голови цієї ради, на теперішній час – член зазначеної спецради. З 1992 р. член Українського біохімічного товариства. З 2019 р. член секції, яка проводить експертизу наукових проектів, за фаховим напрямом 23 «Наукові проблеми сільського, лісового і садово-паркового господарства, ветеринарії» Наукової ради МОН України. Член експертної групи для проведення оцінювання ефективності діяльності закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності за науковим напрямом «Біологія та охорона здоров’я», затвердженої наказом МОН України (2020 р.). Експерт із проведення наукової та науково-технічної експертизи проектних пропозицій для отримання грантової підтримки при Національному фонді досліджень України (з 2020 р.). Голова експертної комісії з експертизи підручників та навчальних посібників галузі знань «Ветеринарна медицина» (з 2021 р.). З 1992 р. і дотепер – виконавець/відповідальний виконавець держбюджетних НДР та наукових проектів. Член проектної групи з підготовки освітньої програми «Незаразна патологія тварин», третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина», галузі знань 21 «Ветеринарна медицина», кваліфікації: доктор філософії з ветеринарної медицини. Член журі Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ІSEF 2019 (International Science and Engineering Fair). Член робочої групи з розробки навчального плану за новою спеціальністю 163. «Біомедична інженерія» для підготовки фахівців ОС «Бакалавр» (2020). 
   З 2018 р. Грищенко В.А. призначено головним редактором новоствореного наукового фахового журналу України «Ukrainian Journal of Veterinary Sciences» (список «Б»). Член редколегії наукових фахових журналів України: «Біоресурси і природокористування» (з 2014 р.), «Тваринництво України» (2012–2014 рр.), «Сучасне птахівництво» (2004–2008 рр.), «Наукові доповіді НУБіП України» (2002–2014 рр.); «Theoretical and Applied Veterinary Medicine» (з 2018 р.). 
   Професор Грищенко В.А. здійснює педагогічну діяльність в галузі біологічної та клінічної біохімії тварин. Нині вона викладає студентам факультету ветеринарної медицини навчальні курси з дисциплін: «Біохімія тварин з основами фізичної та колоїдної хімії», «Ветеринарна клінічна біохімія», «Біохімічний аналіз у клініці (за видом тварин)» і «Клінічна лабораторна діагностика» для підготовки фахівців ОС «Магістр», «Ветеринарна біохімія» для здобувачів ОНС «Доктор філософії», а для нової спеціальності 63. «Біомедична інженерія» є співрозробником навчальної дисципліни «Біохімія в біомедичній інженерії», Ч. 3 «Клінічна біохімія», ОС «Бакалавр».
   Науковим напрямом діяльності Грищенко В.А. є встановлення порушень обмінних процесів та їх регуляції, взаємопов’язаних із дезорганізацією внутрішньоклітинних структур, за умов дії на організм екопатогенних чинників довкілля та розвитку хвороб тварин, що знайшло відображення у науково-практичних положеннях ендоекологічної технології проведення лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів з використанням фосфоліпідовмісних препаратів, дія яких спрямована на забезпечення ефективного та швидкого відновлення метаболічних і структурних розладів в організмі і вирішення головної задачі – вирощування життєздатного і здорового поголів’я продуктивних тварин, покращення стану харчової безпеки і здоров’я населення. За участю Грищенко В.А. створено більше 10 рецептів лікувально-профілактичних препаратів для великої рогатої худоби, коней, свиней та птиці різного віку і призначення (диспепсія, анемія, порушення обміну речовин, стимуляція продуктивних якостей тварин). Під її керівництвом підготовлено висококваліфікованих фахівців нової генерації для потреб України.
   Вона збагатила освіту і науку, опублікувавши понад 500 робіт, з яких: 16 підручників і навчальних посібників, 10 монографій (у т.ч. 2 закордоном: Румунія і Чехія), 7 глав у колективних монографіях закордоном (США, Німеччина та Польща) та наукова брошура, 5 довідників, 149 навчально-методичних вказівок і науково-практичних рекомендацій, 339 наукових статей і тез доповідей, 48 патентів, авторських свідоцтв, ТУ У на БАД «FLP-MD».
   За багаторічну плідну працю В.А. Грищенко відзначена Державними та відомчими нагородами – Почесною грамотою з нагоди 105-річчя з дня заснування НАУ (2004 р.), Подякою Київського міського голови (2006 р., № 11472), Подякою Вищої атестаційної комісії ВАК України (2006 р.), Дипломом Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації за перемогу в конкурсі «Киянка року – 2006» (2007 р., № 10), Подякою Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки (2009 р., 2019 р.), Державною премією України в галузі науки і техніки (2012 р., № 6777), Почесною грамотою від Київської міської Державної Адміністрації (2013 р., № 4062), Премією ім. С. Ґжицького (2018 р., № 8), Почесною грамотою Національного університету біоресурсів і природокористування України (2020 р.), Подякою Прем’єр-міністра України (2020 р., № 22483), Подякою Міністерства освіти і науки України (2021 р.).
   Професор Грищенко В.А. і нині продовжує активно займатися науковою, освітньою, виховної, громадською га іншими видами діяльності, вирізняється високим рівнем професійної кваліфікації і педагогічної майстерності, талантом наставника і методиста. 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook