Підсумки міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Сучасні підходи до мінерального та вітамінного живлення корів»

15 серпня 2022 року

    11 серпня 2022 року на кафедрі годівлі тварин та технології кормів ім.П.Д.Пшеничного відбулась міжнародна науково-практична онлайн конференція присвячена мінеральному та вітамінному живленню корів. Понад 60 учасників з різних куточків світу об’єдналися для обговорення актуальних питань живлення корів.

    Відкрив конференцію завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов. Ним було акцентовано увагу на важливості питання повноцінного мінерального і вітамінного живлення корів, його впливі на продуктивність, відтворні якості та рентабельність виробництва молока.

    Доктор Білл Вайс, професор кафедри тваринництва Університету штату Огайо (США) розказав про найсучасніші норми мінерального і вітамінного живлення NRC 2021 (NASEM) та порівняв їх із даними 2001 р, закцентувавши увагу на змінах.

    Найважливішою відмінністю є нормування мінеральних речовин та вітамінів не у розрахунку на тварину за добу, а у розрахунку на одиницю сухої речовини раціону. Потреба дійних і сухостійних корів диференційована на підтримання життєдіяльності та для забезпечення продуктивності. Відносно деяких нутрієнтів потреба змінилась, порівняно з вимогами 2001 р. досить суттєво, інколи на 50%.

    Також було акцентовано увагу на питаннях синергізму та антагонізму між окремими макро-, мікроелементами та вітамінами, а також іншими поживними речовинами раціону.

     Доповідач спільно із представниками української компанії «AVA GROUP» влаштували конкурс на найцікавіше запитання за темою доповіді. Переможець безкоштовно отримає друковане видання: «Nutrient requirements of dairy cattle», 2021 р. видання.

    Професор Михайло Сичов доповів про вплив згодовування 2,5- гідрокальциферолу Д3 в сухостійний передотельний період на мінеральний обмін, енергетичний баланс та майбутню лактацію молочних корів. Дмитро Уманець у своїй доповіді розкрив роль хрому в живленні молочної худоби. Доцентом Ігорем Ільчуком були розкриті питання впливу рівня мікроелементів на обмінні процеси в організмі корів, їх продуктивність та якість молока. Іван Баланчук доповів про результати досліджень використання карбонату калію, в якості добавки, для підвищення концентрації молочного жиру та продуктивності молочних корів на початку лактації. Тетяна Голубєва розказала про вплив органічних джерел фосфору в сухостійний період на майбутню продуктивність корів. Щодо використання лактату кобальту в загальному змішаному раціоні молочних корів в кінці лактації доповіла Руслана Уманець. Щодо біохімічних основ нормування вітамінного живлення корів доповіла Ольга Ісько. Роман Вознюк поділився результатами досліджень впливу на енергетичний баланс, протеїновий обмін і продуктивність молочних корів комбінованого складу біотину, фолієвої кислоти і вітаміну В12. Біохімічні основи нормування мінерального живлення корів були показані Владиславом Пітерою, а про ефективність ведення до раціону бетакаротину коровам молочних порід перед отеленням розказала Лілія Пітера.

    Активну участь у обговоренні взяли науковці США, Нідерландів, Чехії, України, представники провідних компаній, студенти та аспіранти. Учасники відмітили важливість і необхідність проведення подібних заходів та сформували коло практичних питань для наступної зустрічі восени.

Асистент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім.П.Д.Пшеничного
Лілія ПІТЕРА


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook