В Закарпатській обласній військовій адміністрації відбулась робоча зустріч з питань виноградарсько-виноробної галузі

17 серпня 2022 року

16 серпня поточного року відбулась робоча зустріч голови Закарпатської ОВА Віктора Микити, директора ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» Юрія Садварі з проблемних питань підготовки кадрів для виноградарсько-виноробної галузі та завдань, що випливають з робочої поїздки Віктора Микити до Австрії, де було підписано угоду «Європейське майбутнє Закарпаття будуватимемо за досвідом Бургенланду», адже за показниками регіони дуже схожі, ефективно займаються аграрною справою, основним показником в аграрному секторі є садівництво та виноградарство.

Участь в робочій зустрічі взяли заступники голови військової адміністрації Василь Іванчо, який курує агропромисловий комплекс області, Ігор Шинкарюк, відповідає за освітній розвиток краю, в.о. директора департаменту агропромислового розвитку області Ольга Перепелиця, голова асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпатської області Олександр Гарновдій.

Основною  темою була  підготовка спеціалістів, а саме агрономів, садівників, виноградарів для потреб області, адже матеріально –технічна база  фахового коледжу відповідає  вимогам сьогодення. Коледж забезпечений висококваліфікованими педагогами, науковцями на належному рівні ведеться підготовка агрономів, бакалаврів садо-виноградного напрямку, активно працюють навчально-практичні лабораторії, кісточкових, зерняткових, тісні науково-практичні зв’язки з переробними підприємствами , які функціонують на території області. Студенти проходять практичні навики в  фермерських господарствах, де вирощуються сільськогосподарські культури, сади, виноградники тощо. Пропозиції висловлені директором фахового коледжу прийняті обласною військовою адміністрацією, до уваги, доручено службам військової адміністрації  розробити відповідну карту розвитку виноградарства на базі фахового коледжу із залученням науковців коледжу та базового Університету. В першій декаді вересня на базі навчального закладу  з участю спеціалістів Бургенландського університету відбудеться робоча зустріч з послідуючим підписанням  рамкової угоди про співпрацю, обмін викладацьким складом агрономічного напрямку, студентами, забезпечити  обладнання лабораторії із визначенням якості виноробної продукції та міні лабораторії якості грунтів  за рахунок Федеральної землі Бургенланда - Австрії. 

Окремо на робочій зустрічі торкнулись й інших не менш важливих питань щодо галузі виноградарства краю, реклами та промоції вина на медіа ресурсах, розробки програми підтримки регіонального виробника, цільової підтримки та тісної співпраці з депутатами Верховної Ради України від області та профільним комітетом ВР України.

Крім того, створили робочу групу , яка буде уособлювати основні питання підготовки кадрів з профільною освітою для майбутнього розвитку галузі краю. Адже, з боку голови Закарпатської ОВА Віктора Микити  фаховому коледжу буде надаватись всіляка підтримка.

Зустріч закінчилась  взаємодовірою сторін, при потребі допомоги базового університету підтримка теж буде, тому що таке важливе питання розглядалось на секційних площадках учасників форуму « SEB - 2022» Співпраця науки, освіти і бізнесу – шлях до післявоєнного відродження України.»

Дирекція фахового коледжу

 

 

 

 

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook