Відомі українці про Незалежність: голова наглядової ради НУБІП України Микола Томенко розпочав цикл лекцій для студентів та молодих науковців

20 серпня 2022, 14:10

  19 серпня 2022 року,  напередодні Дня Незалежності України, в екокласі Ботанічного саду НУБІП України  відбулася відкрита лекція відомого громадського діяча, політика, голови наглядової ради НУБІП України та професора кафедри філософії та міжнародної комунікації Миколи Томенка на тему "Новітня Україна: від політики захисту до світоглядного контрнаступу"  з циклу зустрічей  із назвою "Відомі українці про Незалежність" для студентів та молодих науковців гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України.

  Лектор підкреслив, що екокласи ботсаду вони разом з ректором НУБіП України академіком Станіславом Ніколаєнком замислювали як освітньо-пізнавальні осередки, в який можна суміщати і приємне, і корисне: естетичну насолоду від природних ландшафтів, дотримання карантинних вимог навчання в умовах пандемії та, зрештою, отримання нових, корисних, цікавих знань, зокрема передачу досвіду від одного з найвідоміших представників сучасного українського політикуму до нубіпівської молоді.

 

  А повчитись таки було чому, адже вже на початку лекції Микола Володимирович заявив, що в світі на міжнародному рівні йде «війна за історію», відбувається процес її «приватизації»: різні країни наполягають на своєму праві інтерпретувати минуле, й ці інтерпретації часто носять політично заангажований та необ’єктивний характер. Особливо болюче це відчувається в умовах відкритої війни, яку розв'язала  росія проти України, адже частиною агресивної політики росії є витлумачення минулого у власних інтересах. Микола Володимирович переконував студентську молодь, що на часі зміна стратегії позиціонування України у світі: "мусимо залишити тактику світоглядного захисту і перейти в контрнаступ. Треба також розуміти, що без очищення України від "російського світу" ми не збудуємо справді незалежної, багатої і сильної Держави".

  Лектор поставив перед майбутньою українською елітою чіткі завдання: Україна має виробити принаймні 10 вагомих сильних позицій, які б спирались на героїчний досвід українського минулого з метою посилення позицій нашої держави у світі, вироблення позитивного іміджу України та успішного протистояння російській агресії.

 

  Тому й сьогоднішніх слухачів Микола Володимирович орієнтував на те, щоб вони інтелектуально досліджували минуле України та набували вміння відстоювати інтереси своєї Батьківщини в майбутній дипломатичній службі та чіткій громадянській позиції. 

 

  В своїй лекції професор Микола Томенко торкнувся актуальних проблем суспільно-політичного життя нашої держави її зовнішньої політики та участі в міжнародних відносинах. Лектор, зокрема, ґрунтовно зупинився на питаннях історії української державності та формування національної ідентичності. Особливий наголос Томенко М.В. зробив на актуальності відродження справжньої української історії, звільненої від численних фальсифікацій накопичених в російській імперській, радянській та сучасній російській історіографії. А також, було висвітлено актуальні питання розвитку вітчизняної культури звільненої від «імперської спадщини».

 
  Велику увагу Микола Володимирович приділив аналізу сучасного стану розвитку міжнародних відносин. Зокрема він торкнувся питань нинішнього функціонування Організації Об’єднаних Націй та потреб її реформування. Окрім того, було розкриті важливі аспекти взаємодії України з Європейським союзом та організацією Північноатлантичного договору в довоєний та воєний час.


  В контексті взаємодії України з міжнародними інституціями було приділено увагу можливості формування новітніх військово-політичних структур, об’єднань та союзів на кшталт запропонованого Борисом Джонсоном, в квітні цього року, ідеї союзу Великої Британії, України Польщі та країн Балтії.

 

 

   Лекція Миколи Володимировича викликала жвавий інтерес присутніх та численні питання. Окремо професор наголосив на тому, що історичні дослідження мають носити інтелектуальний характер й не обмежуватись лише емпіричним досвідом. Справа осмислення історії та будування стратегій майбутнього вимагає посилення раціональних підходів та відмови від надмірної емоційної чуттєвості. Адже всі ми хочемо розбудувати Україну як незалежну, суверенну, демократичну, правову та соціальну державу. Це записано в 1 статті Конституції України й цими цінностями має визначатись життя всіх громадян нашої держави.
 

Тарас Горбатюк,

доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook