Сучасні тенденції підвищення якості освіти: кафедра глобальної економіки спільно з Бюджетною установою «МТЦ з аквакультури» презентувала навчальну програму «Основи аквакультури» для допрофесійної підготовки молоді

22 серпня 2022, 18:09
НУБіП України

    17 серпня 2022 року відбулася перша частина Всеукраїнської науково-педагогічної конференції за темою «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» у якій взяли участь різні заклади позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю з різних областей України на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Так, фахівці установи Василь Плічко, в.о. директора, начальник інформаційно-консультаційного відділу та провідний фахівець Людмила Медведенко та Наталія Вдовенко завідувач кафедри глобальної економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор економічних наук, професор, Заслужений працівник сільського господарства України, мали нагоду розповісти саме про аквакультуру й цінність риби в природі та житті людини, а також презентувати навчальну програму «Основи аквакультури».
      Чимало зусиль для створення гуртка та реалізації ідей щодо презентації доклали директори Юрій Шарило спільно з Володимиром Вербицьким.

   «Сьогодні рівень екологічної культури українців досить низький. Тож, ефективним способом змінити дане становище слід навчати молодь берегти та цінувати скарби природи, поглиблювати їхні знання у сфері аквакультури, адже риби є необхідним елементом довкілля» - зазначив Василь Федорович.

    Програма є професійно орієнтованою!
   Спрямована на формування екологічної культури здобувачів освіти та ознайомлення їх з правовими аспектами відповідальності за заподіяння шкоди довкіллю. Програма побудована на основі особистісно-орієнтованого, діяльнісного та компетентнісного підходів. Метою навчальної програми є: формування ключових компетентностей особистості, підвищення рівня обізнаності про риб, середовище їх існування, технології виробництва риби в умовах аквакультури, відновлення природних популяцій риб, що перебувають в зоні ризику вимирання; формування еколого-правової свідомості молоді.
    Тому для унаочнення занять з гуртка «Основи аквакультури» наша на території Національного еколого-натуралістичного центру створено Озеро Бажань. Озеро Бажань це водний об’єкт, який є осередком ознайомлення учнівської молоді з водними ресурсами та основами аквакультури.
Під час занять на озері учні також ознайомляться зі статистикою забруднень водних ресурсів, екологічною ситуацією в світі та Україні й іншими сучасними проблемами стану водойм. Юні дослідники дізнаються про методи вимірювання забруднення водойм та шляхи їх очищення. Окрему увагу будемо приділяти аналізу очищення Озера бажань, після огляду результатів якого були обговорені висновки експертів, а також оголошена незалежна думка юних дослідників.
    Така науково-дослідницька практика юного покоління сприяє покращенню його екологічної обізнаності та формуванню екосвідомості.

    Також виступаючі представили відео про аквакультуру.
    Так, учасники могли побачити зацікавлені очі нашої молоді, які залюбки приймали участь у додаткових факультативних заняттях і спонукали нас до створення такого гуртка. Хочемо сказати, що молодь, яка співпрацювала з нами в сфері досліджень в аквакультурі займали перші місця на Всеукраїнських олімпіадах з екології та стали переможцями Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Найзнаковішим є те, що старші вже можуть навчати молодших. Як підтвердження сказаного, фахівці установи зауважили, що лідер Ради учнівського самоврядування «Надія» Роман Дмитришин вже давно традиційно співпрацює на волонтерських засадах та із задоволенням долучається до просвітницької діяльності. Тож і легко роз’яснив молодшим дітям про важливість любові до природи та правової охорони риб зокрема.
   Хочемо подякувати організаторам конференції Національному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Національній академії педагогічних наук України, Інституту проблем виховання НАПН України, Національній академії наук вищої освіти України та ГО «Спілка освітян України» за корисну конференцію та чудову нагоду розповісти всій Україні про важливість популяризації екологічної освіти серед молоді, адже дари природи потрібно берегти та правильно їх використовувати, тому що рибні ресурси не вічні, і потребують охорони.

   Аквакультура нині дуже розвивається. Риба вирощується, в контрольованих людиною умовах і є однією з найбільш важливих галузей забезпечення людства цінною їжею. І все тому, що люди з давніх-давен у своєму харчуванні використовували рибу. Усі поселення розташовувались біля великих водойм чи річок. Людина використовувала в їжу рибу ще тоді, коли не знала металу й користувалася лише кам’яними знаряддями праці. Наявністю риби визначався і статок родини. І сьогодні риба посідає значне місце в харчуванні людини.
     Мудрі люди кажуть: «Дайте людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годувати себе рибою все життя».
    Так і нам би хотілось, щоб у процесі оволодіння матеріалом програми здобувачі освіти навчилися використовувати в житті отримані знання і завжди пам’ятали, що дари природи потрібно берегти та правильно їх використовувати, адже рибні ресурси не вічні, і потребують відновлення.
     Так, конференція проводиться з метою обговорення проблем, тенденцій та перспектив розвитку позашкільної та позакласної еколого-біологічної освіти в контексті сучасної освітньої політики.
     Всі учасники отримали сертифікати.


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook