Кафедра міжнародних відносин і суспільних наук провела онлайн форум до Дня Незалежності України

24 серпня 2022 року

24 серпня 2022 року кафедра міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України провела онлайн форум, присвячений тридцять першій річниці Незалежності України, що оповита сумними подіями щодо боротьби за наш суверенітет в час повномасштабної війни з росією.
З вітальним словом до учасників форуму, переважну більшість яких становила студентська молодь, яка не залишається осторонь від важливих подій в історії нашої держави, звернувся завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук доктор політичних наук, професор Олександр Шевчук. Він наголосив на важливості усвідомлення знаковості свята Незалежності України у час кровопролитної боротьби за свободу нашої держави, а також побажав учасникам плідної праці на користь нашої держави.

Модератор заходу, кандидат історичних наук, доцент Вікторія Хвіст розкрила значення поняття «незалежність», охарактеризувавши його відповідно сучасних наукових підходів та різних точок зору окремих науковців, зокрема, згадала слова відомого історика Йордана (VІ ст.), який говорив про наших пращурів, східнослов’янських племен антів як про народ, що не може жити в неволі і воліє загинути в бою, ніж потрапити до полону. Вона підкреслила, що українці пронесли волелюбність крізь віки, на фоні сьогоднішніх подій ми вкотре можемо в цьому переконатися.

Подальший перегляд відеофільму «Десять днів Незалежності» за участі Володимира В’ятровича спонукав учасників заходу пригадати основні віхи створення української держави в ХХ–ХХІ ст. та по-новому подивитися на події історичного поступу нашого народу.

На питаннях становлення дипломатичної незалежності України у своєму виступі зосередив увагу кандидат політичних наук, доцент Богдан Грушецький, який наголосив на знакових подіях нашої історії, визнання нашої держави на міжнародній арені. Зокрема, присутнім було наголошено на важливості візитної дипломатії офіційних представників провідних країн світу, оскільки входження України до цілого ряду міжнародних урядових та неурядових організацій стало новим етапом дипломатичного становлення України.

Доктор історичних наук, професор Олена Любовець, сконцентрувалась на останніх подіях в історії України. Вона зазначила, що 24 лютого 2022 р. є рубіконом існування нашої держави, датою, яка для всього світу показала силу і міць українського народу в боротьбі проти рашизму, деспотизму та невігластва. Україна однозначно переможе в цій боротьбі, тому, що ми боронимо свою державу, свої міста і села, родини і дітей.

Обговорюючи питання боротьби українців за свою незалежність, учасники форуму дійшли висновку, що ми живемо в історичний момент, коли в звитяжному опорі ворогу, сформувалася сильна українська нація та побажали всім мирного неба, світлих надій, упевненості в завтрашньому дні та довгих мирних років життя у відбудованій квітучій Україні.

 

 

Сергій Білан,
професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook