Слива: багатопрофільний корисний продукт

27 серпня 2022 року

   Сьогодні на ринках та ярмарках продається чимало слив, і за доступною ціною. Цей кісточковий плід, а також його сушений аналог – чорнослив, відрізняються серед інших фруктів і ягід. Вони містять багато корисних для нашого здоров’я речовин.
У сливах міститься лише близько 30 калорій на плід. Одна слива містить 7,54 грама вуглеводів, майже один грам харчових волокон (клітковини), 0,46 грама білка, а також в невеликих кількостях залізо, калій, магній, марганець, мідь, фосфор, цинк.

   Сливи є важливим джерелом вітаміну А, який необхідний для гострого зору, ефективної імунної системи, здоров'я серця, легенів і нирок. Також вони багаті вітаміном С, який є антиоксидантом та допомагає організму виробляти колаген. Крім того, вітамін С підвищує засвоюваність організмом заліза з раціону та допомагає імунній системі працювати належним чином.

   КОНТРОЛЬ ВАГИ
Сливи майже не містять жиру і загалом є малокалорійним плодом, тому можуть стати корисним перекусом для людей, які прагнуть схуднути.
Дослідження показують, що сливи та чорнослив допомагають відчувати ситість і не переїдати. Чорнослив також сприяє росту здорових кишкових бактерій, що покращують засвоєння поживних речовин і виведення токсинів.

  ЗДОРОВ'Я СЕРЦЯ
Плоди сливи є хорошим джерелом калію.
Цей мікроелемент зменшує ризик серцево-судинних захворювань, таких як високий кров’яний тиск, інсульт або хвороби серця. Дослідники виявили, що люди з високим рівнем холестерину, які щодня вживали сливи і чорнослив, мали нижчий рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину та підвищений ЛПВЩ (хорошого) холестерину.

   ЗАХИСТ ВІД ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ
Нестабільні молекули, що називають вільними радикалами, утворюються в тілі людині при фізичних навантаженнях, курінні, контакті із забрудненим повітрям і навіть під впливом сонячного світла. Вільні радикали викликають окислювальний стрес в організмі, що може призвести до пошкодження клітин. Він також збільшує ризик розвитку діабету, серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

Сливи багаті на поліфеноли, які є корисними рослинними сполуками з антиоксидантними властивостями. Дослідження показують, що поліфеноли можуть допомогти захистити людину від розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.
Вживаючи багаті антиоксидантами продукти, такі як сливи, можна знизити ризик розвитку багатьох станів, пов’язаних з окисним стресом.

   ДЛЯ ТРАВЛЕННЯ ТА КІСТОК
Сливи та чорнослив також є хорошими джерелами клітковини, що сприяє заселенню кишківника дружніми бактеріями і належному функціонуванню системі травлення. Зокрема, чорнослив містить велику кількість сорбіту, цукрового спирту, який має проносні властивості. Він допомагає полегшити симптоми запору. Крім того, чорнослив покращує консистенцію стільця та сприяє частішому випорожненню.

Також є докази, що чорнослив може бути корисним для здоров’я кісток. У кількох дослідженнях, у людей груп ризику, що споживали 50-100 грамів чорносливу на день, покращилася якість кісток зменшилась швидкість втрати кісткової маси.

   ОБЕРЕЖНО, КІСТОЧКА
Видаляйте кісточку, коли їсте сливу.
Якщо проковтнути сливову кісточку, вона може пошкодити стравохід або спричинити задуху. Крім того, насіння кісточкових плодів містить амигдалін, хімічну речовину, яку організм перетворює на токсин ціанід. Якщо людина розчавить або розжує кісточку та проковтне насіння, вона може захворіти. Втім, ненавмисне вживання насіння кісточкових фруктів у невеликих кількостях навряд чи буде шкідливим.

   СЛИВИ У СКЛАДІ ЗДОРОВОЇ ДІЄТИ
Ці плоди можна їсти сирими або вареними за різними рецептами.
Смачним є й варення зі сливи, однак краще вибирати з низьким вмістом цукру або без нього. Несолодкий сливовий компот є улюбленим десертом, особливо у зимові та весняні місяці. Чорнослив можна вживати в якості самостійного перекусу або використовувати в кулінарії, у нашій кухні рецептів з ним існує багато.


Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook