Онлайн-мітап "Як зміниться ринок агродронів в Україні?"

20 травня 2022, 10:41

    Аграрії в багатьох районах змушені припинити або скоротити виробничу діяльність через втрати, які були завдані російськими окупантами, дефіцит палива, відсутність необхідної техніки для захисту рослин. 18 травня 2022 року відбувся онлайн-мітап для фермерів, виробників та науковців за участі викладачів кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка на тему: «Як зміниться ринок агродронів в Україні?», організований журналістами проекту Aggeek (http://aggeek.net/).

     Методи точного землеробства, які можуть допомогти фермерам приймати обґрунтовані рішення, за останні роки значно розвинулися. Як приклад — використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що вже незабаром стане мейнстрімом в агротехнологіях. Зокрема технології глобальної системи позиціонування (GPS) разом з інструментами геоінформаційної системи (ГІС) складають значну частину методів точного землеробства, що дає змогу проводити точний моніторинг та картографування даних щодо врожайності. Вони забезпечують більш інтенсивні та ефективні методи вирощування, які можуть допомогти фермерам відкоригувати склад та кількість добрив або визначити хвороби сільськогосподарських культур ще до їхнього поширення.

     Ринок агродронів стрімко зростав у 2021 році. На 2022 очікувалось ще більше зростання, але ситуація змінилась. Китайський виробник дронів DJI оголосив про призупинення діяльності на територіях РФ та України. DJI Agriculture займає близько 40% ринку агродронів в Україні. Станом на початок квітня цього року можна казати про приблизно 350-400 дронів, що були придбані за минулі роки. Техніка від DJI має кілька спеціалізованих лінійок БПЛА, роботів та додаткового обладнання, створеного для: промислових, аграрних та муніципальних потреб; захисту від сторонніх БПЛА; фото й відеозйомки; STEAM-освіти, вивчення програмування й робототехніки.
Окрім DJI українські фермери використовують дрони Autel, FIMI (xiaomi), Parrot, Yuneec, XAG, SenseFly, FlyAbility, Quantum systems та інші.

    Що чекає на ринок агродронів у 2022 році? Компанія DJI йде з ринку чи лишається? Чи буде дефіцит агродронів? Наскільки подорожчають послуги внесення дронами. І чи дозволять дрони розв'язувати питання з недоліком палива та ЗЗР.
Ці та інші питання обговорювались з Валерієм Євтушенком — керівником агродепартаменту QUADRO.ua - офіційного дистриб’ютора DJI, DJI Agriculture, DJI Enterprise та DJI Education із 2013 року.

    Запис мітапу можна подивитися за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=oCXl9KY7iY8


    Вечера О.М., ст.викладач кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook