Надто низький рівень холестерину і асоційовані наслідки

4 вересня 2022 року

   Холестерин – є важливим маркером багатьох метаболічних процесів в організмі людини. Переважно його згадують в контексті збільшення ризику захворювання на атеросклероз, коли спостерігається, так звана, дисліпідемія із змінами співвідношення фракцій холестерину. Спрощений підхід заснований на визначені загального холестерину і частіше мова йде про його підвищення. Водночас, зворотна ситуація також може бути проявом патологічних змін.

   Патологічно низький рівень холестерину в крові людини має назву гіполіпідемія. При цьому, зниження рівню ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) або «хорошого» холестерину може бути пов’язане із надмірною вагою та ожирінням, резистентністю до інсуліну і курінням.

   Рідше зустрічається зниження рівню ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) або «поганого» холестерину. Попри таке визначення цей холестерин в певних кількостях також необхідний для низки фізіологічних процесів у організмі. А його занадто низький рівень може бути ознакою небезпечних захворювань. Зокрема, він може бути спричинений хронічними інфекціями, запаленням та мальнутрицією.

   ФУНКЦІЇ ХОЛЕСТЕРИНУ
   Холестерин допомагає організму виробляти вітамін D, стероїдні гормони, як кортизол, і статеві гормони, як естроген і тестостерон. Низький рівень холестерину може впливати на синтез цих хімічних речовин.

   Також за допомогою холестерину організм виробляє жовч, необхідну для травлення та засвоєння вітамінів A, K, E та D, формує мембрану кожної клітини в організмі. Без холестерину багато функцій організму можуть не працювати або втрачати свою ефективність. В результаті погіршується обмін речовин, стан харчування, психічне та фізичне здоров’я.
Холестерин ЛПВЩ захищає від окислення холестерину ЛПНЩ. Люди з низьким рівнем ЛПВЩ можуть мати високий рівень ЛПНЩ або високий загальний холестерин. Це підвищує ризик атеросклерозу і асоційованих серцевих захворювань.

   ПРИЧИНИ ЗНИЖЕННЯ РІВНЮ ЛВПЩ
   Часто низький рівень ЛПВЩ обумовлений способом життя. Його викликають надлишок жиру в області живота, резистентність до інсуліну, куріння. Втрата ваги та відмова від куріння тютюну можуть допомогти підвищити рівень ЛПВЩ до задовільного рівня.

   Рідше кількість ЛПВЩ знижується через генетичні захворювання. Серед них - дефіцит APOA1 (впливає на ген APOA1, який відповідає за кодування білка, який утворює холестерин ЛПВЩ), хвороба Танжера (спричиняє низький або відсутній рівень ЛПВЩ і низький рівень ЛПНЩ), сімейна комбінована гіперліпідемія або FCH (викликає низький рівень ЛПВЩ, але дуже високий рівень ЛПНЩ і тригліцеридів).

   ПРИЧИНИ НИЗЬКОГО РІВНЯ ЛПНЩ
   Холестерин ЛПНЩ неофіційно відомий як «поганим» холестерин. Зазвичай лікарі заохочують знизити його рівень. Однак, коли рівень ЛПНЩ падає нижче 50 мг/дл або 2,8 ммоль/л, це може сигналізувати про проблеми зі здоров’ям.
Низький рівень ЛПНЩ зустрічається рідше, ніж низький рівень ЛПВЩ. Як правило, це пов’язане з мальнутрицією внаслідок поганого харчування, розладами, які впливають на здатність людини засвоювати поживні речовини, або ж певними захворюваннями (гіпертиреоз, хронічні інфекції, як гепатит С, хронічне запалення, лейкемія).

   Спричинити низький рівень ЛПНЩ можуть й три генетичні порушення:
 1) Гіпобеталіпопротеїнемія. Людина успадковує дві копії гена, що змушує організм дуже швидко метаболізувати ЛПНЩ. У деяких людей з цим розладом ЛПНЩ зовсім не визначається і вони потребують лікування. Інші мають низькі, але такі, що визначаються рівні ЛПНЩ і зазвичай не потребують лікування.
 2) Хвороба затримки хіломікронів, або хвороба Андерсона. Людина успадковує дві копії певного гена – по одній від кожного з батьків. Симптоми зазвичай виникають у дитинстві та можуть спричинити порушення всмоктування їжі, затримку розвитку та жирний стілець.
 3) Абеталіпопротеїнемія, або синдром Бассена-Корнцвейга. Людина не може засвоювати жир із продуктів і страв, які споживає. У немовлят зазвичай спостерігаються симптоми, вони можуть мати дуже низьку вагу, інтелектуальну недостатність і нездатність розвиватися.

Низький рівень холестерину ЛПНЩ також може виникнути, якщо людина приймає ліки, що знижують рівень холестерину.

   ЯК ВИЗНАЧИТИ НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ
   Люди з низьким рівнем холестерину не обов’язково мають певні симптоми. Однак потенційними проявами такого стану можуть бути жирний стілець, депресія, зміни зору, гормональний дисбаланс, у дітей - втрата ваги або відсутність розвитку, інтелектуальні та когнітивні порушення.

   Лікарі перевіряють холестерин за допомогою ліпідної панелі. Це аналіз крові, який вимірює концентрацію ліпідів, включаючи холестерин, у крові. Більшість лабораторій визначають наявність у людини гіполіпідемії, якщо в крові менш як 50 мг/дл ЛПНЩ (<2,8 ммоль/л). Водночас, нормальні показники можуть значною мірою варіювати у різних країнах і навіть в різних лабораторіях однієї країни.

   Лікар може призначити додаткові аналізи, зокрема на генетичні розлади або інфекції, щоб знайти основну причину низького рівня холестерину.

   ЛІКУВАННЯ
   Залежить від типу низького холестерину в людини та причини його виникнення.

   Низький рівень ЛПВЩ часто покращується при зміні способу життя, якщо кинути курити, споживати більше рослинної їжі, позбутися зайвої ваги, стати більш фізично активним.

   Низький рівень ЛПНЩ потребує лікування, якщо у людини є симптоми або основне генетичне захворювання. Лікар може порекомендувати приймати вітамін Е та інші жиророзчинні вітаміни, додати в дієту більше жиру, переважно за рахунок моно- та поліненасичених жирних кислот.



Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook