ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ВЧИТЕЛЮ! 16 РОКІВ ПО СМЕРТІ ВАСИЛЯ ЗІНОВІЙОВИЧА ЯНЧУКА

6 вересня 2022 року

     Цьогоріч 5 вересня виповнилась шістнадцята річниця смерті провідного вченого-юриста, фундатора школи аграрного права в Україні, доктора юридичних наук, професора, академіка Академії правових наук України Василя Зіновійовича Янчука.

Василь Зіновійович був непересічною особистістю, людиною сильної волі, незламного характеру, потужного динамізму, жагучого прагнення до дії, до життя. Його прямота, наполегливість, працездатність, вимогливість до себе та оточуючих у досягненні мети завжди були взірцем для оточуючих.

Для Василя Зіновійовича робота була покликанням серця. Він був не лише талановитим науковцем, вимогливим керівником, а й чудовим наставником, вихователем і мудрим порадником.

Василь Зіновійович вніс величезний вклад в розвиток юридичної науки.

Працював на юридичному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка з 1952 до 1983 року, а до 1996 року - періодично на посадах викладача (з 1952 р.), доцента (з 1961 р.), професора, завідувачів з 1970 - завідувач кафедри цивільного права та з 1979 року кафедрою трудового, колгоспного і природоохоронного права.

У листопаді 1969 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук на тему «Теоретичні проблеми кодифікації законодавства про колгоспи» (спеціальність 12.00.06). У 1971 р. йому присвоєно вчене звання професора.

З 1984 року - завідувач сектора Київської філії Всесоюзного науково-дослідного інституту споживчої кооперації.

У жовтні 1992 року обраний дійсним членом Академії правових наук України.

Василь Зіновійович був віце-президентом Спілки юристів-аграрників України. Виступив ініціатором створення ряду наукових юридичних центрів та навчальних закладів. 

Завдячуючи йому у 2001 році разом зі створенням юридичного факультету у Національному аграрному університеті народилась кафедра аграрного, земельного та екологічного права. Нині кафедра носить ім’я Василя Зіновійовича Янчука та функціонує у складі юридичного факультету НУБіП України як базова, яка відповідає загальному напряму навчального і наукового спрямування університету.

На жаль, людське життя не вічне. Однак пам'ять про Василя Зіновійовича завжди живе в серцях його учнів, колег, товаришів.

Вічна пам'ять Вчителю!

Завідувач кафедри аграрного, земельного

та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука,

д.ю.н., професор, член-кореспондент

Національної академії правових наук України

Єрмоленко Володимир Михайлович

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook