Цикл лекцій «Відомі українці про незалежність» для гуманітаріїв: Сергій Гальченко про першоджерела української культури

6 вересня 2022 року

   Сьогодні, 6 вересня 2022 року, відбулася друга лекція із циклу «Відомі українці про незалежність», який започаткував на гуманітарно-педагогічному факультеті голова Наглядової ради доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Микола Томенко.

 

   Лектором цієї зустрічі став відомий у світі шевченкознавець, історик літератури, мовознавець, архівіст, кандидат філологічних наук, громадський діяч Сергій Гальченко.

 

   На заході були присутні гості Микола Степаненко, доктор філологічних наук, професор, професор кафедри журналістики та мовної комунікації, Василь Степаненко, український письменник, перекладач, еллініст.

   У своїй лекції «Першоджерела української культури» Сергій Анастасійович торкнувся культурного життя України. Особливу увагу привернув до творчості великого Кобзаря, який сказав чи не найвідомішу фразу «Борітеся. ‒ Поборете». Сьогодні ці слова є символом української незламності. Доповідач також розповів, що наші захисники з нетерпінням чекають на твори українських письменників, які підтримуть їх дух у боротьбі за нашу Батьківщину.

 

 

   Порівнюючи творчості Шевченка та Пушкіна, Сергій Анастасійович наголосив: Тарас Григорович ‒ борець, який на відміну від Олександра Пушкіна ніколи не схиляв голову перед царями.
   А як цікаво було слухати про підтексти творів «Лілея», «Кавказ»! Незвичне прочитання творів Павла Тичини, Максима Рильського та досвід дослідження творчості гумориста Остапа Вишні примусило нас подивитися на відомі постаті по-іншому.

   На завершення зустрічі Микола Томенко з деканом гуманітарно-педагогічного факультету Інною Савицькою вручили подяку Сергію Гальченкові від ректора університету Станіслава Ніколаєнка за невтомну працю на науковій і літературно-мистецькій ниві, за вагомий внесок у збереження і відродження української літературної спадщини, за збереження і пропагування творчості Тараса Шевченка, відданість справі та незалежній суверенній Україні.

   Бібліотека університету поповнилася цікавими виданнями Сергія Гальченка, а в студентів з’явилася ще одна можливість розширити свої інтелектуальні обрії.

 

Анастасія Арча, Євангеліна Мусіч,
студентки 3 курсу спеціальності «Журналістика»


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook