Навчаємося для відновлення України! Магістри «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» вивчають дисципліну «Макроекономічний аналіз і стратегія інвестицій»

6 вересня 2022 року

У період глобальних трансформацій та криз життя перевіряє нас на міцність. Часто в такій ситуації успіх залежить від продуманих та швидких дій, очікування та вагання в даному випадку небезпечне і може призвести до упущення можливостей. Аналіз та оцінка бізнес-процесів у компаніях вже є звичайною практикою. Але як грамотно підійти до цього завдання, особливо коли ситуація неспокійна і накопичений досвід не завжди допомагають?

Особливістю магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» є підготовка спеціалістів з поглибленим вивченням іноземних мов, здатних розробляти інвестиційні проекти для власного бізнесу, корпорацій та держави. Ви зможете вивчити, як правильно отримувати грантове фінансування, кредити банківських та міжнародних організацій для розвитку бізнесу. Освоєте новітній досвід завдяки таким програмним рішенням як MS Excel, MS Project, PowerBI та ресурсам хмарних технологій Google.

Викладання курсу забезпечує доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, к.е.н. Гаврилюк В.П. На парах була присутня куратор магістрів 2-го року навчання, доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, к.держ.упр. Дергач А.В.

В рамках курсу «Макроекономічний аналіз і стратегія інвестицій» магістри спеціальності «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» здійснюють критичний аналіз організації бізнес-процесів, ліквідності, рентабельності, аналіз ефективності використання активів підприємства, визначення структурних співвідношень національної економіки та умов розвитку галузевих ринків. Студенти навчаються визначати слабкі сторони компаній та впливати на стратегію за рахунок оптимізації організації виробництва, створення якісної взаємодії між клієнтами та постачальниками, зниження надмірних затрат операційної діяльності, покращення управління грошовими потоками та продажу активів, що не приносять дохід.

 

Сучасна мінлива реальність вимагає постійної уваги до ринкової ситуації та вміння оперативно реагувати на кризи. Тому ви повинні вміти аналізувати ринок, конкурентів, попит на продукти або послуги компанії, а також перелаштовувати процеси проєкту для задовольння нових потреб ринку. Необхідно навчитися визначати пріоритетні напрями інвестицій, від яких залежатиме майбутнє компанії.

 

В рамках вивчення студентами механізму функціонування товарного ринку України, в першу чергу ми почали з опрацювання платіжного балансу. Ми маємо вміти розбиратися в технології відображення фінансових операцій, які здійснюються у сфері зовнішньоекономічних зв'язків. Платіжний баланс виражає масштаб, структуру та характер зовнішньоекономічних операцій країни, її участь у світовому господарстві.

Одним із найважливіших елементів регулювання платіжного балансу України цього року став приплив іноземних субсидій та благодійної допомоги – 4,1 мільярда доларів США. Ці типи транзакцій відображаються у розділі «Баланс вторинних доходів» рахунку поточних операцій. Загалом цього року можна виділити такі основні напрямки відтоку валюти з України:

  • Комерційні кредити українських експортерів імпортерам (-5,2 млрд. доларів);
  • Покупки іноземної валюти резидентами України та їхнє зростання у небанківському обігу (-3,6 млрд доларів);
  • Резиденти України виплачують відсотки та дивіденди (-2,7 млрд доларів);
  • Імпорт і експорт товарів та послуг (-1,6 млрд доларів)

Аналіз дефіциту платіжного балансу свідчить про необхідність збільшення зовнішнього фінансування економіки України. Нам потрібно активізувати зусилля на дипломатичному рівні, щодо фінансової та економічної підтримки. Також необхідно знизити рівень комерційного кредитування резидентами нерезидентів та накопичення готівкової валюти у небанківському секторі.

Одне з перших рішень після початку бойових дій Національним банком про фіксацію офіційного курсу гривні було повністю виправданим заходом. Саме це дозволило зберегти у рівновазі критично важливий імпорт та запобігло критичному знеціненню гривні через панічні настрої населення. Чергове зміцнення номінального обмінного курсу до нового значення реального курсу обміну сприяє пом'якшенню таких негативних наслідків для економіки України, як зростання попиту на імпортні товари з боку українських споживачів, зменшення внутрішнього експортного виробництва і збільшення імпорту. Заходи валютного регулювання необхідні, з огляду на те, що вітчизняне виробництво вже зазнало численних потрясінь внаслідок бойових дій, а окупація значної території України та руйнування Росією інфраструктурних об’єктів вже завдали величезних збитків нашій економіці.

Серед основних висновків аналізу зовнішньої торгівлі товарами України за перші п'ять місяців 2022 року можна визначити:

  • Відбувається зниження вартісних обсягів торгівлі на 19,9% і фізичних обсягів на 32,3%, що свідчить про підвищення світових цін на основні товари зовнішньої торгівлі України;
  • Експорт та імпорт товарів скоротилися практично рівномірно на 20%, що призвело до збереження негативного торгівельного сальдо у розмірі близько 1 млрд. доларів США.
  • Майже половина торговельного обороту України (49,9%) зорієнтовано на країни ЄС, що значно збільшило його значення для зовнішньої торгівлі України.

 

Для розробки ефективної інвестиційної стратегії бізнесу необхідно правильно оцінити його потенціал та наявність ресурсів. Інвестиційна вартість – вартість об'єкта, що визначається інвестором інвестиційного проєкту відповідно до його інвестиційної мети. Цей тип вартості використовується з метою визначення ефективності проєкту чи участі у інвестиційному проекті. Різниця між ринковою та інвестиційною вартістю в тому, що перша визначається поведінкою покупців та продавців, а друга прив'язана до конкретного проєкту та його інвесторів залежно від індивідуальних інвестиційних вимог, у тому числі:

1. Відмінності в оцінці майбутньої прибутковості;
2. Відмінності в уявленнях про ступінь ризику;
3. Відмінності в рівні фінансових витрат;
4. Різна податкова ситуація (пільги, податковий статус);
5. Поєднуваність з іншими об’єктами власника.

Щоб забезпечити обґрунтоване рішення щодо майбутньої інвестиційної вартості, необхідно визначити ринкову вартість. Для цього використовується методологія оцінки за доходами і найпоширенішим серед якої є метод дисконтованих грошових потоків (DCF).

При розрахунку методом DCF потрібно визначитися з вихідними даними конкретного проєкта:

Інвестиції та ринкова вартість збігатимуться лише в тому випадку, якщо очікування будь-якого інвестора будуть типовими для ринку. У випадку, коли величина інвестиційної вартості перевищує ринкову вартість, то можна говорити про перспективи розвитку потенційного бізнесу і навпаки, якщо інвестиційна вартість нижча за ринкову вартість, то від проєкту слід відмовитися. Ефективне використання ряду інструментів та можливостей, доступних окремим власникам, може знизити інвестиційний ризик та, отже, знизити ставки дисконтування. Тому інвестиційна вартість об'єкта може бути вищою за його ринкову вартість, тому що можливості для інвесторів більші, ніж можливості для звичайних покупців на ринку.

У кризу важливо не панікувати. Оптимізуйте бізнес-процеси, зведіть витрати до мінімуму, зберігайте гнучкість і зробіть кілька кроків уперед, щоб інвестувати у зростання свого бізнесу. Визначення стратегії та розрахунок різних варіантів бізнес-плану дозволить вам почуватися впевненіше. Високий рівень професіоналізму проєктного менеджера дасть змогу виконати незалежну оцінку бізнесу, виявити його сильні та слабкі сторони та розробити стратегії для забезпечення безпеки, стійкості та зростання.

Приходь до нас на нову магістреську програму “Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами”

Давай творити майбутнє разом!

 

Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook