Перець, перчити, перчений – корисні частини мови

17 вересня 2022 року

 

  Цей овоч одночасно низькокалорійний та багатий поживними речовинами. Усі сорти є чудовими джерелами вітамінів А і С, калію, фолієвої кислоти та клітковини. Крім того, гострий перець робить страви ситнішими, а їхній смак яскравішим.

  Перець буває всіх розмірів і кольорів. Буває гострим і солодким. Продається у свіжому, сушеному, замороженому або консервованому вигляді.

  Болгарський перець найчастіше зелений, помаранчевий, жовтий і червоний. Червоний містить більше певних поживних речовин, оскільки він найдовше визріває. Зелений збирають раніше, поки він не встиг пожовтіти, стати помаранчевим, а потім почервоніти. Порівняно із зеленим болгарським перцем, у червоному майже в 11 разів більше бета-каротину та в 1,5 раза більше вітаміну С.

ПЕРЕЦЬ І ЙОГО КОРИСТЬ

   Поширеним є твердження, що гострий перець сприяє схудненню. Воно є справедливим щодо багатьох овочів, але для гострого перцю має додаткові обґрунтування. Розберемося, які поживні речовини, що входять до його складу, впливають на обмін речовин та енергетичний баланс. 

  КАПСАЇЦИН. Міститься в гострому перці (включаючи перець чилі та кайєнський перець). Прискорює метаболізм, а також принаймні трохи пригнічує апетит. Капсаїцин впливає на обмін речовин, підвищуючи температуру тіла, завдяки чому витрачається більше енергії. З часом такий ефект може дати додаткову перевагу. Але це не позбавить вас зайвих кілограмів без зменшення споживання калорій з одночасним збільшенням їхніх витрат. 

    ДИГІДРОКАПСІАТ (DCT). «Родич» капсаїцину. Міститься в сорті м’якого солодкого перцю чилі.

Дослідники виявили, що DCT у формі капсул діє так само як капсаїцин, але без відчуття гостроти смаку. В одному дослідженні люди приймали дигідрокапсіат, дотримуючись дієти з високим вмістом білка та дуже низькокалорійної дієти протягом місяця. Вони спалювали приблизно 100 додаткових калорій на день. Однак, втрата ваги порівняно із контрольною групою, учасники якої приймали плацебо, не мала достовірної різниці. 

    ПІПЕРИН міститься в сухому чорному перці. Може перешкоджати утворенню нових жирових клітин. Але вчені досліджували його вплив лише на клітинах лабораторних тварин, тому немає доказів того, що піперин так само працюватиме й для людей. Якщо ви любите чорний перець, сміливо додавайте його у їжу. Він не містить калорій і не підвищує артеріальний тиск. 

ПРИГОТУВАННЯ

   Перець є універсальним. Його можна додавати сирим в будь-яку страву, від соусів і салатів до макаронних виробів. А також смажити та запікати. 

   Готуючи гострий перець, пам’ятайте, що він може обпалити шкіру та очі. Варто одягнути гумові рукавички, тримати руки якомога далі від обличчя та вимити їх після контакту з перцем. Поставте поруч склянку незбираного або нежирного молока. Капсаїцин не розчиняється у воді, лише у жирі. 

 

 Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook