Відпочиваємо працюючи - разом до перемоги!

20 вересня 2022, 9:00
Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

        Під час своєї відпустки у липні-серпні 2022 року я мала нагоду провести низку наукових досліджень у галузі біомедицини у лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау, ФРН.

 

 

 

За багаторічної плідної співпраці з німецькими колегами-біологами було отримано низку оригінальних результатів в галузі нанобіотехнологій, які опубліковано у високорейтингових міжнародних журналах квартилю Q1 – Cancer Nanotechnology, Pharmaceutics, Nanomaterials, Archives of Toxicology.

Для проведення наукових досліджень in vitro біологічної активності smart полімерних матриць, навантажених протипухлинними препаратами, мене особисто запросив завідувач лабораторії, професор Маркус Фроме. Слід зауважити, що свою підтримку і допомогу професор Маркус Фроме запропонував одразу з початком повномасшабного вторгнення армії росії у лютому місяці.

За використання спектрофлюориметричного методу я дослідила внутрішньоклітинну продукцію АФК та вміст АТФ, а за використання флуоресцентних барвників і протокової цитофлуориметрії – розподіл клітин за фазами клітинного циклу і транс локацію фосфатидилсерину на зовнішню поверхню клітинних мембран. Крім того, я удосконалила свої професійні навички у клітинній біології, опанувавши методику культивування сфероїдної культури (3D-модель) пухлинних клітин in vitro.

 

 

 

На розширеному науковому семінарі лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау я представила доповідь за одержаними результатами, а також детально ознайомила присутніх колег зі структурою нашого університету і науковими напрямами кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, умовами навчання студентів в НУБіП України, із ситуацією в Україні, яка виникла внаслідок агресії росії тощо. Я також обговорила з німецькими колегами плани щодо подальшої наукової співпраці, можливі шляхи виконання дуальних наукових досліджень, представлення спільних результатів на наукових конференціях та їх опублікування у високорейтингових наукових виданнях, подачу спільних міжнародних проєктів.

 

Професор Маркус Фроме люб’язно надав нашому науковому колективу матеріальну допомогу у вигляді реактивів на суму близько 40 тис. грн – тест-набори для визначення концентрації білка, активності антиоксидантних ензимів, камери для підрахунку клітин, а також лабораторний одноразовий пластик (піпетки, фалкони, матраси, 96-плашки) для роботи з культурою клітин in vitro.

 

 

 

 

Про результати своєї наукової роботи в лабораторії молекулярної біотехнології та функціональної геноміки Технічного університету прикладних наук м. Вільдау та мою участь у різних громадських акціях українців в Німеччині проти російської агресії я доповіла на науковому семінарі кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики 7 вересня 2022 року. Під час семінару тривала цікава і змістовна дискусія щодо використання наноматеріалів у біології та медицині, організації навчальної і наукової роботи у Технічному університеті прикладних наук м. Вільдау, а також обговорено можливості подальшої наукової співпраці з німецькими колегами.

 

  

 

Щиро дякую нашим німецьким колегами за всебічну підтримку, розуміння і допомогу!

Віримо у перемогу!

Працюємо – переможемо!

Все буде Україна!

 

 

 

Світлана ПРИЛУЦЬКА,

зав. кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook