Скажемо насильству «ні!»: гостьова лекція заступника директора Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Вікторії Кутілової

14 вересня 2022 року
Кафедра соціальної роботи та реабілітації пишається налагодженою тісною співпрацею з провідними соціальними та реабілітаційними установами міста Києва. Однією з таких установ є Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, який очолює Тетяна Зотова. Колеги з цього центру є частими гостями НУБіП, де розповідають про роботу Центру; магістрантки нашої кафедри Наталія Фріауф та Дарина Постойко вже успішно працюють у цій установі та отримують тільки схвальні відгуки. Центр постійно укладає угоди щодо практики наших студентів.

 
А сьогодні, у фінальний тиждень очного навчання, перед виходом на «дистанційку», до студентів 2-го і 3-го курсу спеціальності «Соціальна робота», за запрошенням завідувача кафедри Ірини Сопівник та куратора груп 2-го курсу Альони Альтанової, завітала з гостьовою лекцією-тренінгом заступник директора центру Вікторія Кутілова. Доєднались до нашої розмови і магістри 2-го року навчання, які наразі проходять виробничу кафедру (керівник Альона Альтанова).
Вікторія Володимирівна розповіла про успіхи роботи Центру, про новинки в галузі протидії насильству, зокрема, про взаємодію з поліцією в цій галузі, появу нового цифрового застосунку, який забезпечує особі, постраждалій від насильства, можливість непомітного для кривдника виклику поліції, запропонувала розбір практичних кейсів з домашнього насильства, порадила ознайомитись з матеріалами сайту «Розірви коло».
 
Вікторія Кутілова закцентувала увагу студентів на видах насильства та на різних категоріях постраждалих і кривдників, особливостях їхньої поведінки, основних аспектах роботи кімнати кризового втручання, притулку, служби телефону довіри та бригад мобільного реагування. Вона наголосила, що під категорію «домашнього насильства» можуть потрапити не тільки члени подружжя, а й усі особи, які проживають на спільній житловій площі і мають спільний побут – друзі, розлучені, люди похилого віку, тобто старше покоління, яке може потерпати від дій власних дітей і, звісно, діти, які можуть потерпати від насильницької поведінки своїх батьків.

Важливою порадою для студентів від Вікторії Володимирівни стало побажання не тільки мати розвинену емпатію, а й навчитись добре управляти своїм психоемоційним станом в критичних ситуаціях. З цією метою кафедра запросить психологів Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству – практиків, які навчать наших студентів методикам зняття приступів панічної атаки в отримувачів соціальних послуг, які пережили насильство.
А ще студенти, в очікуванні гості, підготували чимало цікавих питань. Наприклад, цікавились, як впливає війна на рівень насильства в суспільстві, як фахівцю відновитись і щоразу знаходити ресурси для цього. Іще багато чого іншого, про що може розповісти тільки хороший практик.

Після зустрічі другокурсники висловили свої думки та враження щодо обговореного, а також магістр Наталія Фріауф, яка зараз працює в кімнаті кризового реагування в Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, провела діагностику рівня знань студентів щодо обізнаності з теми «Об’юзивні стосунки».
Марія Вовченко: «Нам випала унікальна нагода прослухати лекцію від такого висококваліфікованого соціального працівника, як Кутілова Вікторія Володимирівна. Цікава доповідь з актуальної теми, практичний розбір кейсів і, звичайного ж, щирість роблять свою справу, знову і знову доводячи, що ти обрав правильний шлях. Дуже приємно усвідомлювати те, що саме нам передається цей безцінний досвід, який стовідсотково знадобиться у подальшій діяльності. Маю щиру надію, що це була не остання наша зустріч, і ми ще матимемо нагоду перейняти дорогоцінний досвід у справжніх професіоналів своєї справи».

Леся Євстратенко: «Вдячні за організацію та виступ на важливу тему, а також передачу нам власного досвіду. Ця зустріч була досить змістовною та важливою, адже додала всім нам розуміння роботи в одному з основних державних органів, переваги та недоліки праці в даній установі, а ще про купу цікавих випадків у сфері обговорюваної діяльності. Впевнена, що більшість студентів ще дужче зацікавилась майбутньою спеціалізацією. А ще ми мали нагоду отримати відповіді на будь-які запитання, тому особлива вдячність за відкритість та щирість відповідей».

Андрій Галанін: «Відвідавши зустріч із Кутіловою Вікторією Володимирівною, я закріпив свої знання та дізнався багато нового. Для мене це вже не перша зустріч із цією фахівчинею, бо раніше я вже проходив практику в Київському міському Центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству. І це було цікаво! На зустрічі ми поговорили про сам центр, його роботу та звісно розібрали декілька практичних кейсів. Дуже цікаво було почути від справжнього професіонала своєї справи, які труднощі виникають під час роботи соціального працівника. Загалом, мені все сподобалося, я, безперечно отримав певний досвід та з нетерпінням буду чекати наступної зустрічі!»
 
Альона Альтанова, старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації
та студенти 2-го курсуМарія Вовченко, Леся Євстратенко, Андрій Галанін

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook