Кожен із нас можете врятувати чиєсь життя в критичній ситуації: для студентів другого курсу проведено тренінг з домедичної підготовки

13 вересня 2022, 13:09
В умовах сьогодення варто бути готовим до всього. Доречним буде зауважити, що елементарні речі можуть врятувати життя. А чітке розуміння алгоритму дій допоможуть не розгубитися, зорієнтуватися та взяти себе в руки в будь-яких екстремальних умовах, як у воєнний, так і в мирний час.





Тому для студентів другого курсу спеціальності «Соціальна робота» нещодавно було проведено практичне комбіноване заняття з домедичної підготовки та психології. Провела його Антоніна Володимирівна Картушинська – медик і психолог за освітою. Цей предмет ще тільки буде викладатись у нас на магістерській програмі, але, враховуючи актуальність навичок практичної домедичної допомоги, Антоніну Володимирівну запросили обговорити та продемонструвати для нас деякі базові навички наш завідувач кафедри Ірина Віталіївна Сопівник та наш куратор Альона Борисівна Альтанова.



На цьому занятті ми розглянули та обговорили такі питання:
- мінімізація власних ризиків при наданні першої домедичної допомоги;
- різниця між домедичною допомогою та  тактичною медициною;
- правила проведення серцево-легеневої реанімації при раптовій зупинці серця у людей різного віку (дорослі, діти, новонароджені);
- види кровотеч та перша допомога при них;
- види турнікетів (турнікет САТ, турнікет СПАС (СІЧ), джгут з еластичної гуми типу Есмарха) та правила їх накладання;
- перша домедична допомога у випадках кровотеч із застосуванням підручних засобів;
- надання першої психологічної допомоги при різних емоційних станах.



А для кращого засвоєння теоретичної частини, у студентів була можливість попрактикуватися. Спробувати відтворити алгоритм проведення серцево-легеневої реанімації (СЛР) та власноруч правильно скласти турнікет з подальшим його накладанням.

Отже, значення домедичної допомоги важко переоцінити. Адже, всі дії та заходи спрямовані на врятування і збереження життя людини в невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я. Саме для того і проводять подібні тренінги та заняття, щоб кожен із нас при потребі міг оперувати отриманими базовими навичками. І не варто забувати, що кожен із нас можете врятувати чиєсь життя в критичній ситуації!
 
 
Наталія Яким,
староста групи 2-го курсу спеціальності «Соціальна робота»

та майбутній лікар за 2-ю вищою освітою

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook