Шкідливі звички як прояв нерозумного поводження з власним здоров’ям

21 вересня 2022 року

 

  Стан здоров’я людини залежить від багатьох чинників: спадковості, екології, рівня розвитку медицини та – щонайменше на 50% - від способу життя. Це стосується не лише харчування, а й будь-яких інших дій, які ми робимо чи не робимо регулярно. 

   Існують як добре зрозумілі, так і менш очевидні звички, що з часом призводять до проблем зі здоров’ям. 

 

 КУРИТИ ТЮТЮН

  Ця шкідлива звичка впливає майже на кожен орган і систему вашого тіла. З часом куріння призводить до захворювань серця, раку, діабету, інсульту, бронхіту, емфіземи та інших проблем зі здоров’ям. А також підвищує ризик туберкульозу, проблем з очима та імунних розладів, таких як ревматоїдний артрит. Навіть якщо ви не є курцем, однак проводите багато часу з людиною, яка курить, у вас більше шансів мати астму, хвороби серця, рак легенів або інсульт. 

 

 ВЖИВАТИ ЗАБАГАТО АЛКОГОЛЮ

  Чоловіки, які вживають понад 14 алкогольних напоїв на тиждень, і жінки, які вживають більш як сім, частіше страждають від захворювань нирок, печінки, проблем з травленням, серцевих захворювань, пошкоджень кісток і навіть деяких видів раку. Результати деяких досліджень демонструють, що помірне вживання алкоголю — до однієї порції на день для жінок і двох на день для чоловіків — ймовірно може знизити шанси принаймні на певні захворювання серця у людей окремих вікових груп. Водночас, офіційні рекомендації міжнародних та національних професійних асоціацій наполягають на тому, що безпечної дози алкоголю не існує.

 

 СПОЖИВАТИ ШКІДЛИВУ ЇЖУ

  Солодкі напої, цукерки та випічка містять багато калорій і мало поживних речовин. І весь цей цукор надто швидко потрапляє у вашу кров. Це провокує серйозні проблеми зі здоров’ям: ожиріння, діабет і хвороби серця. Насичені жири, транс жири та надмірна кількість поліненасичених жирів Омега-6 також зумовлюють негативні метаболічні наслідки, гірший стан імунної системи і порушення контролю над запальними процесами. 

 

  Протилежні ефекти має споживання рослинної їжі з максимальним вмістом клітковини та поживних речовин — цільнозернові продукти, фрукти й овочі — перетравлюються довше, вгамовують голод і дають стабільну енергію. «Хороші» жири, такі як горіхи та насіння, також є корисною частиною здорового харчування.

 

 ЗАБАГАТО ЇСТИ

  Це стосується і здорового харчування. Споживаючи великі порції, ви не лише наберете вагу, а й підвищити ризики хвороб серця і судин, високого кров’яного тиску, діабету та навіть певних видів раку. Передбачте адекватний розмір порції перед їдою, щоб точно знати, скільки ви їсте. Регулярно контролюйте вагу, навчиться розрахувати ІМТ та оцінувати його.

 

 ЇСТИ ДУЖЕ ШВИДКО

  Така звичка збільшує ймовірність переїдання протягом дня. Якщо ви сповільнитесь, то зможете відчути ситість з меншою кількістю їжі. У вашого організму буде час зрозуміти, що ви з’їли достатньо. Щоб зосередитися під час їди, споживайте страви невеликими шматочками та добре їх пережовуйте. Корисним для сповільнення швидкості споживання їжі може бути запивання страв водою.

 

 ДОВГО СИДІТИ

  Чимало людей на робочому місці можуть годинами сидіти перед комп’ютером. Це сповільнює метаболізм та сприяє набору ваги, спричинює інші проблеми зі здоров’ям, включаючи хвороби серця. Є логічне та нескладне рішення: час від часу вставайте і рухайся. Користь принесе навіть 10-хвилинна прогулянка щодня.

 

 БАГАТО ЧАСУ ПРОВОДИТИ НА САМОТІ

  Важливо не те, скільки людей ви знаєте або як часто їх бачите. А відчувати зв’язок з іншими. Інакше ви, швидше за все, матимете високий кров’яний тиск, депресію, проблеми з мозком (наприклад, хворобу Альцгеймера) і запалення. Якщо ви почуваєтеся самотніми, поспілкуйтеся з рідними, друзями або займіться тим, що можна робити в компанії, – приєднайтеся до книжкового клубу або навчіться грати в теніс чи бридж.

 

 КОРИСТУВАТИСЯ ГАДЖЕТАМИ ПЕРЕД СНОМ

  «Синє світло», яке випромінюють електронні гаджети, такі як телефони, комп’ютери та телевізори, здатне зіпсувати ваш сон. А деякі дослідження показують, що надмірне нічне освітлення може бути пов’язане з раком (особливо молочної залози та простати), діабетом, ожирінням і хворобами серця. Заспокойтеся перед сном. Якщо хочете щось почитати, відкрийте книгу. Для кращого сну у вашій спальні має бути темно та тихо. 

 

 НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗУБНУ НИТКУ

  Почистити поверхню зубів недостатньо. Потрібно чистити й міжзубні проміжки, щоб позбутися нальоту, яке викликає карієс. Надлишок зубного нальоту може призвести й до захворювання ясен, що пов’язане з іншими проблемами зі здоров’ям, як інсульт, хвороби серця та діабет.

 

 НЕДОСИПАТИ

  Нестача сну збільшує шанси мати високий кров’яний тиск, хвороби серця, діабет і депресію. У такому стані важче вчитися та запам’ятовувати речі. Дотримуйтеся регулярного режиму сну та робіть все можливе, щоб спати вночі принаймні 7-8 годин.

 

 ВМИКАТИ ГУЧНІСТЬ В НАВУШНИКАХ НА ПОВНУ

  Звук вимірюється в децибелах. Рівень гучності звичайної розмови становить приблизно 60 децибелів. Вважається безпечним утримувати гучність у навушниках нижче 75 децибелів (приблизно, як шум пилососа). Але не слухайте на максимальній гучності понад дві години за раз. Якщо навколо вас занадто шумно та гучно, ви, швидше за все, будете втрачати слух із віком. Це відбувається з більш ніж половиною людей до 75 років. Втрата слуху у літніх людей пов’язана з когнитивними проблемами і навіть втратою тканини мозку.

 

 ЗАСМАГАТИ В СОЛЯРІЇ

  Жінки зі світлим волоссям і шкірою, які частіше хворіють на рак шкіри, також частіше за інших засмагають у солярії. І це ще більше підвищує ймовірність захворювання. Особливо якщо відвідувати солярій з юного віку. Засоби для засмаги для місцевого застосування зазвичай вважаються безпечнішою альтернативою сонячним ваннам, якщо вони використовуються відповідно до інструкцій.

 

 ХРУСТІТИ ПАЛЬЦЯМИ

  Це не лише дратує друзів і колег, а й шкідливо для вас. Речовина, що має назву синовіальна рідина, забезпечує легкість руху ваших суглобів. Звук, який видають кісточки пальців, коли вони «хрустять», виникає, коли лопаються крихітні бульбашки в цій рідині. Якщо будете робити це постійно, є ймовірність, що з часом можуть з’явитися проблеми з суглобами руки, а хват стане слабкішим. 

 

 ГРИЗТИ НІГТІ

  Такі дії можуть пошкодити не тільки зуби, а й шкіру навколо нігтьового ложа, що підвищує ризик інфікування. Коли пальці, які часто переносять мікроби, потрапляють до рота, ви можете підчепити застуду та інші захворювання. Якщо причиною звички є стрес, краще долати його фізичними вправами або цікавими інтелектуальними


Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook