Формовий сад, жоржини і не тільки…

16 вересня 2022 року

Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка підтримує давні дружні зв’язки з відділом плодових культур НБС ім. М.М. Гришка і регулярно організовує тут навчальні заняття з дисципліни «Декоративне садівництво» для студентів спеціальності «Садівництво та виноградарство».


 

Однією з улюблених студентами локацій є формовий сад - унікальний і наразі єдиний в Україні. Він виглядає казково в будь-яку пору року, а особливо зараз, коли найрізноманітніші крони яблунь і груш, які більше схожі на якісь архітектурні форми, ніж на дерева, прикрашені різнобарвними плодами. Потрапити сюди в цей час – означає отримати незабутні враження!


Разом зі студентами відвідати формовий сад забажали і співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка – зав. кафедри Борис Мазур, професор Людмила Шевчук, завідувачі навчальних лабораторій Галина Андрусик та Марія Спірочкіна.
Екскурсія по саду була змістовною і багатоплановою – історія формового садівництва, різні види штучних крон (лінійні, площинні, об’ємні), технології їх створення… Багато запитань і обмін думками щодо вибору підщеп, сортів, зелених операцій тощо.
Цікавим виявилось знайомство з ділянкою плодових ліан, над інтродукцією яких співробітники відділу працюють давно і плідно. Куратор ділянки Надія Скрипченко розповіла про результати багаторічної селекційної роботи. Ми мали змогу ознайомитись з різноманітними видами та сортами актинідії і навіть скуштувати їхні плоди. Було смачно і дуууже вітамінно))).


Почули багато цікавого з тонкощів вирощування у нашому кліматі, а також на власні очі побачили плодоносні (!) рослини ківі (актинідія китайська) та інших екзотів, таких як хурма, азиміна (бананове дерево), смоква (інжир).


Крім плодових, які часто використовуються в декоративному садівництві, в наші плани входило знайомство з колекційними ділянками квіткових культур осінньої групи.
Особливою яскравістю вразили жоржини! Ніякі світлини не можуть передати всіх відтінків і форм. Квітують однорічні айстри, ранні сорти хризантем. В трояндовому саду також ще є на що подивитися і відчути різноманітні відтінки ароматів королеви квітів. Приваблюють увагу гортензії та декоративні ліани.


  Цікавим і пізнавальним було знайомство з тематичними садами - індонезійським, японським, корейським. Студенти побачили різноманітні варіанти поєднання деревних декоративних рослин, їх форм, фактури, кольору тощо.


  Дуже дякуємо співробітникам, керівництву НБС і персонально заступнику директора з наукової роботи Миколі Гапоненку за плідну співпрацю.

Наталія Шевчук,

доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

 

 

 

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook