Міжкафедральний науковий вебінар присвячений Всесвітньому дню водно-болотних угідь

21 лютого 2022, 16:15

 Відповідно до наказу ректора НУБіП України від 18.02.2022 р. № 140 на базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології  21 лютого 2022 року відбувся міжкафедральний науковий вебінар для студентів ОС Бакалавр та ОС Магістр, присвячений Всесвітнім дню водно-болотних угідь. На онлайн вебінарі приймали участь студенти 2-4 курсу та магістри І року навчання, науково-педагогічні працівники кафедр екології агросфери та екологічного контролю, загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.

З вітальним словом до учасників вебінару звернулася завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю доцент Олена Наумовська, яка відмітила важливість заходу і в своїй доповіді зауважила, що кожного року останнього місяця зими країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди – Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення. Мета цієї конвенції – зберегти водно-болотні угіддя як середовища для водоплавних птахів та збереження і раціонального використання цих угідь шляхом місцевих, регіональних і національних дій та міжнародної співпраці, які будуть складовою збалансованого розвитку світу.

Студентка 3 курсу Анатольєва Юлія в своїй доповіді, звернула увагу на те, що на даний момент в Україні водно-болотні угіддя займають всього 1,6% від всієї території. Причинами цього стрімкого скорочення є: вилов риби; надмірне споживання води; накопичення сміття; зміна клімату; руйнування берегів внаслідок незаконного забудовування; штучного змінення русла рік, заведення їх під землю. Для майбутнього людства громадяни мають усвідомити важливість припинення руйнування водно-болотних угідь. 

Студентка 3 курсу Юлія Яцишина, доповіла про значення водно-болотних угідь для українського суспільства, яке часом не помічає за короткотривалою вигодою можливості та втрати для поколінь. Наслідки експлуатаційної планової економіки залишаються у практиках бездумного осушування водно-болотних угідь, видобутку торфу, засмічення. Але завдяки створенню 50 Рамсарських водно-болотних угідь України отримані нові інструменти їхнього захисту та розвитку.

Проводячи підсумки міжкафедрального вебінару доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Світлана Паламарчук  виступила із завершальним словом, де відмітила, що тематика заходу була корисною та цікавою для студентів, які можуть використовувати набуті знання для подальшої наукової роботи.  Висловила вдячність викладачам, студентам за участь, а також всім учасникам хто долучився до вебінару.

 

Світлана Паламарчук, доцент кафедри екології

агросфери та екологічного контролю

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook