Нашому рідному факультету 21 рік

24 вересня 2022, 10:22

Цієї щемливої вересневої пори факультету конструювання та дизайну НУБіП України виповнюється 21 рік. За час свого існування факультет пройшов цікавий шлях становлення і розвитку. За досить короткий час було створено ґрунтовну базу для проведення навчального та наукового процесів, адже потужна матеріально-технічна база є визначальною у підготовці висококваліфікованих фахівців для машинобудівної та будівельної галузі.
Так,кафедра будівництва, яку очолює доцент Бакулін Є.А., у своєму складі має навчально-наукові лабораторії, обладнані сучасними приладами, інструментарієм для випробовування будівельних конструкцій будівель та споруд, провідним програмним забезпеченням щодо моделювання, розрахунку та конструювання будівельних конструкцій промислових, агропромислових, громадських, цивільних будівель та інженерних споруд.
Лабораторія залізобетонних і армокам’яних конструкцій, відкриття якої приурочено до 21-ї річниці факультету, оснащена — конусом Абрамса для вимірювання рухливості бетонної суміші, мірними циліндрами, устаткуванням для випробовування будівельних конструкцій на стиск, віброплощадкою з металевими формами куба, сертифікованими металевими опалубками для виготовлення еталонних кубів та призм (визначення фактичних фізико-механічних характеристик бетону), приладом для вимірювання густини розчину та електронними будівельними вагами. Лабораторія забезпечує неперервну підготовку майбутнього інженера-будівельника за наступними дисциплінами «Будівельна механіка» → «Сучасні будівельні матеріали» → «Будівельні конструкції» → «Залізобетонні та кам’яні конструкції» → «Випробовування будівельних конструкцій» → «Моделювання будівель та споруд» та ін.
Лабораторія сучасних будівельних матеріалів дозволяє вивчати основні фізико-механічні властивості матеріалів, що використовуються у будівельному комплексі. Представлені таровані прилади дозволяють визначити міцність будівельних конструкцій, наявність та місцезнаходження армування, діаметр арматури, товщину захисного шару бетону, дозволяють визначати вертикальний або горизонтальний рівень конструкцій у площинах, тощо. Наявні стенди металопрокату, стінових та покрівельних  будівельних матеріалів, систематизовані утеплювачі та облицювальні матеріали, що виготовляються в Україні. Розроблені та представлені макети промислової одноповерхової будівлі з мостовими кранами а також цивільної будівлі дозволяють студентам вивчити складові несучих конструкцій будівель та споруд. Зазначена наочність істотно підвищить якість та науковий рівень виконання студентами курсових та дипломних проектів.
Проходження навчально-виробничих практик у провідних будівельних підприємствах України дозволяють студентам отримати експериментальний досвід та навики створення, випробовування а також майбутньої експлуатації будівельних конструкцій.
На факультеті створена лабораторія систем автоматизованого проектування та 3-D моделювання. Студенти виконують розрахунки та моделювання будівель та споруд у ліцензованих сучасних програмних комплексах «ЛІРА-САПР», «МОНОМАХ-САПР», «ЕСПРІ», «САПФІР», «Autodesk Autocad», «Autodesk Revit», «Archicad 19». Апаратне забезпечення лабораторії представлене 13 сучасними комп’ютерами, проектором, та виходом у мережу інтернет, за допомогою яких студенти навчаються максимально продуктивно та якісно, а викладачі проводять заняття на високому навчально-науковому рівні.
Випускники кафедри можуть працювати за покликанням з можливістю працевлаштування у всіх галузях народного господарства: на будівельних  майданчиках  промислових, сільськогосподарських цивільних і громадських будівель та споруд та їхніх планово-фінансових відділах; у проектних та науково-дослідних інститутах будівельного профілю; викладачами вузів; у відділах капітального будівництва, які є практично у всіх організаціях – наприклад, в банку, структура підрозділів якого розташована в громадських будівлях, що потребують технічної експлуатації та реконструкції; у фірмах, які займаються торгівлею нерухомістю; державних адміністраціях; бути менеджерами з продажу будівельних матеріалів та конструкцій, які вивчаються майбутніми фахівцями протягом 6 років, тобто, – зі знанням предмету продажу. В останні роки працевлаштування наших випускників складає 100 %. Майбутні фахівці мають можливість навчатися англійською мовою, що значно підвищує можливість отримання високої оплати праці та міжнародного працевлаштування у галузі будівництва.
На кафедрі нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну проводиться наукова робота, як науково-педагогічними працівниками, так і студентами. Багато років поспіль кафедра готує студентів для участі у другому турі студентських наукових робіт. Щорічно від одного до трьох студентів є переможцями конкурсу зі спеціалізації «Прикладна геометрія». На жаль, в минулому навчальному році конкурс, який мав відбутися у НТУ ХПІ (м. Харків) із відомих причин не відбувся. 
Кафедра готує аспірантів і докторантів. В даний час навчається один аспірант, а двоє колишніх аспірантів закінчили докторантуру і готують роботи до захисту. Наприклад, у Воліної Т.М., яка 31 серпня закінчила докторантуру і в даний час написала заяву для подальшої роботи на кафедрі, тільки у виданнях, що індексуються науко-метричною базою Скопус, опубліковано 14 праць. Кресан Т.А., яка рік тому закінчила докторантуру і нині працює завідувачкою кафедри у ВСП НАТІ (м. Ніжин), уже підготувала докторську дисертацію, однак її подальше проходження було сповільнено війною. Також докторську дисертацію підготував пошукач Клендій М.Б., колишній декан ВСП БАТІ (м. Брежани), а нині завідувач кафедри. Планується вступ до докторантури доц. Несвідоміна А.В., тобто кадровий потенціал успішно омолоджується, завдячуючи завідувачу кафедри, професору Пилипаці С.Ф.
Колектив кафедри механіки, науково-педагогічні працівники якої, майже завжди займають перші місця в рейтингу університету, мають багато досягнень. Це статті що індексуються науко-метричною базою Скопус. Та що говорити, якщо завідувачем кафедри академіком Булгаковим В.М. опубліковано більше 43 статей у науко-метричних базах. А інші викладачі беруть з нього приклад і теж вносять свій вклад в науку. Це наукові тематики їх, до речі, на кафедрі аж дві. Це підручники, посібники для студентів. Науково-педагогічні працівники постійно вдосконалюють та атестують електронні навчальні курси дисциплін. Першість серед викладачів займають доц. Куценко А.І. та доц. Черниш О.М. Поповнюються матеріальні статки кафедри новими ноутбуками, принтерами, меблями.
Отже, важко переоцінити внесок факультету у формування новітньої еліти нашої країни, забезпечення її справжніми професіоналами, на долю яких випала складна і водночас відповідальна місія — підняти з руїн країну, міста і села відповідно до найновітніших світових технологій і стандартів будівництва, сприяти виходу з такої страшної кризи і подальшому розвитку та процвітанню нашої держави. Тому колектив наполегливо працював, щоб і в цьому році на факультет вступила талановита молодь. Сто двадцять вісімбувших абітурієнтів влилися в дружну студентську родину. Викладачі креативно працювали щоб в надскладних умовах, дистанційного, змішаного, offline навчання забезпечити високий рівень знань.
Важливе значення надається також вихованню у студентів найкращих людських якостей справжніх патріотів. Яскравим прикладом цьому — молодий енергійний заступник декана доцент Марус Олег Анатолійович та студенти факультету Катькін Богдан, Гриценко Микола, Свириденко Максим, Осколок Костянтин які зразу ж поповнили Збройні сили України та захищають нашу Батьківщину від ворога. Вічна пам'ять та вічна слава Олександру Августіну, який героїчно загинув на Донбасі.
Гордість факультету – це кращі з кращих, цілком зрозуміло, що значний внесок факультету конструювання та дизайну у всі сфери життєдіяльності університету, високий його рейтинг насамперед забезпечується цілеспрямованими, титанічними зусиллями науково-педагогічних працівників, студентів та співробітників університету а також завдяки мудрому керівництву декана факультету, доцента, к.т.н. Зиновія Ружила, людини розумної, вимогливої справедливої і відповідальної.
Отже, 21 рік факультету — це вік молодості, прогресу, прагнення зростати, зміцнюватись, досягти нових висот на шляху до успіху. Нові численні перемоги науково-педагогічних працівників та студентів ще попереду. Бажаємо колективу факультету конструювання та дизайну творчого довголіття, прогресивного розвитку та завжди високого рейтингу.

Марія Бондар – доцент кафедри механіки

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook