Академічна доброчесність як одна з умов доброї професійної репутації освітньої програми

28 вересня 2022, 13:05
     26 вересня на кафедрі фінансів для здобувачів PhD ОНП 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» та магістрів цієї ж спеціальності було проведено семінар «Академічна доброчесність та навички якісного академічного письма як важливі компетентності здобувачів вищої освіти».

   Економічний поступ будь-якої країни чи регіону завжди базований на науковій основі. Саме наука створює інструменти для технологічного, економічного та соціального розвитку. Однак в умовах глобальної проблеми масових “псевдонаукових” досліджень та “псевдонавчання” згаданий наслідковий зв’язок не реалізовується, що призводить до спотворення системи освіти. Одна з вагомих причин такого стану − недотримання норм академічної доброчесності, а інколи і просто їх нерозуміння.
    До присутніх аспірантів та магістрів звернулася завідувач кафедри фінансів, Гарант ОНП PhD 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» проф. Давиденко Н.М., і зазначила, що важливим є соціальний вимір проблеми академічної доброчесності. Розуміння власної відповідальності (чи безвідповідальності) за порушення норм наукової етики з позиції викладачів та студентів безпосередньо визначає сприйняття системи вищої освіти в Україні та формування системи цінностей у молоді під час навчання в закладах освіти. Академічна доброчесність також є однією з дієвих передумов формування і зміцнення економічної безпеки ЗВО, яка залежить від значної кількості чинників, важелів та індикаторів прямої й опосередкованої дії. Серед таких чинників чільне місце у стратегічному гарантуванні економічної безпеки належить саме академічній доброчесності.
   Далі Надія Миколаївна запросила до доповіді д.е.н., професора, експерта НАЗЯВО Зінаїду Василівну Смутчак, яка представила презентацію та зробила доповідь на тему: «Академічна доброчесність та навички якісного академічного письма як важливі компетентності здобувачів вищої освіти».

 
   У своїй  доповіді Зінаїда Василівна зосередила увагу на необхідності дотримання академічної доброчесності, розкрила форми порушення академічної доброчесності здобувачами освіти та пояснила які типи плагіату мають місце в ЗВО, акцентувала увагу на академічній відповідальності.


      Далі експерт НАЗЯВО перейшла до питання академічного письма та відмітила, що для більшості англомовних країн академічне письмо/академічна письмова робота є робота з тим, що студент прекрасно знає. Ще у школі їх вчать як та в якому форматі писати тези, оформлювати власні думки, а в університеті студент починає дещо глибшу і масштабнішу роботу з літературою, використовує більше критичного мислення, проглядає фідбек (відгук, коментар) викладача й працює з ним, удосконалюючи текст і власні навички.

    В своєму виступі доповідач закцентувала увагу на фундаментальних цінностях академічної доброчесності та особливостях її дотримання здобувачами освіти. Також вона розповіла про досвід європейських країн, щодо дотримання академічної доброчесності, наголосивши на окремих інструментах покращення доброчесності навчання студентів.

     На завершення семінару проф. Давиденко Надія Миколаївна подякувала за змістовну та цікаву доповідь спікерові експерту НАЗЯВО Зінаїді Василівні Смутчак та висловила сподівання на подальшу співпрацю в рамках договору.

 

Зоя Тітенко,
докторант кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook