ДОГОВІР ПРО ВПРОВАДЖЕННЯ НАНОМІКРОЕЛЕМЕНТАРНОЇ СУМІШІ У СВИНАРСТВІ.

28 вересня 2022 року

          Кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф.Гулого успішно застосовує ГЕРМАКАП свиням для підвищення резистентності і продуктивності. Було заключено договір№158-92 Н з ТОВ «Кошет»на суму 10000 грн. Також, розроблені відповідні Методичні рекомендації.

Нанотехнології є одними з найбільш пріоритетних та перспективних напрямків науки і техніки та активно впроваджуються у тваринництві. Нанотехнології засновані на маніпуляції окремими атомами і молекулами. Префікс «нано» означає по системі одиниць СІ величину в мінус дев'ятому ступені, тобто 1 нанометр менше метра в мільярд разів. Створення наночастинок розміром від 1 до 100 нм викликає і появу нових галузей їх застосування. Науково-виробничі дослідження з вивчення ефективності використання наноструктурованих матеріалів є дуже актуальними. Наноматеріали та наночастинки володіють комплексом фізичних, хімічних і біологічних властивостей, які радикально відрізняються від властивостей цієї ж речовини у формі суцільних фаз або макроскопічних дисперсій і тим самим дозволяють змінювати структуру і склад речовин, створювати принципово нові матеріали, наприклад, біологічно активні кормові добавки і сорбенти з високим ступенем адсорбції. Наноматеріали мають дуже велику поверхню (з розрахунку на одиницю маси), що збільшує їх адсорбційну ємність, хімічну реакційну здатність і каталітичні властивості. Тому вони мають властивості високоефективних адсорбентів. Синтез мінералів з модифікованою поверхнею, створення на їх основі речовин із заданими властивостями започаткували цілий науковий напрямок у ветеринарії.
Як в Україні, так і у світі проблему насичення кормів для тварин життєво необхідними мікроелементами вирішують за рахунок неорганічних солей металів і таких хелатних сполук, що за своїм складом і структурою мало відповідають необхідним для клітин тварин і лише незначно засвоюються останніми. В результаті здійснюється накопичення солей неорганічних металів в довкіллі, погіршується екологічний стан, знижується якість отримуваних продуктів харчування.
На даний час в Україні вже розроблені і апробовані у ветеринарній практиці перші наноматеріали, які відповідають усім вимогам щодо функціональних нанобіоматеріалів і отримали загальну назву наноаквахелати. За своєю будовою ці функціональні нанобіоматеріали являють собою комплексні сполуки, в яких у ролі комплексоутворювача виступають наночастинки, електрично заряджені зі знаком «мінус», тобто функціоналізація наночастинок здійснюється за рахунок наявності на їх поверхні електричних зарядів.
Можливість отримання саме таких наночастинок дає ерозійновибухова нанотехнологія, що базується на новому фізичному ефекті в галузі концентрації високих енергій. Тому перспективним напрямком у вирішенні проблеми збагачення кормів для тварин ессенціальними біометалами є використання їх саме у тій формі, в якій вони присутні та функціонують в організмі – у формі 6 карбоксилатів харчових кислот і, насамперед, у вигляді цитратів, які при попаданні в клітину безпосередньо беруть участь в одному з головних енергетичних обмінних циклах – циклі Кребса. Однак, цитрати металів, отримані за класичними хімічними методами, не завжди відповідають вимогам чистоти, а технології їх отримання трудомісткі та дорогі.
Розроблено методи синтезу цитратів натрію, калію, кальцію, магнію і заліза. Впроваджуються пріоритетні напрямки в нанотехнології, в результаті яких отримані карбоксилати харчових кислот навіть таких низькореакційних благородних металів, як Аурум і Аргентум (цитрати, сукцинати і аскорбати срібла і золота) та надчисті карбоксилати основних харчових кислот біогенних металів (Цинку, Магнію, Калію, Мангану, Феруму, Купруму, Кобальту, Молібдену Хрому, Селену, Силіцию, Германію Ванадію)
Практичне отримання вказаних карбоксилатів здійснюється в два етапи: 1. Шляхом диспергування високочистих гранул відповідних металів імпульсами електричного струму в медичній деіонізованій воді отримують водний колоїдний розчин наночастинок мікроелементів; 2. Отримання власне карбоксилатів біогенних металів за реакцією прямої взаємодії високо хімічно активних наночасток з харчовою карбоновою кислотою. Оскільки до числа реагентів не входять інші речовини, а наночастинки повністю беруть участь у хімічній реакції утворення солей карбонових кислот, в результаті утворюються продукти високої хімічної чистоти і, що особливо важливо, які не містять реакційно здатних наночастинок елементарного металу.
Оскільки при одержанні вказаних карбоксилатів були застосовані нанотехнології, вони названі нами «нанокарбоксилати» і їх в певній мірі можна формально віднести до однієї з груп наноаквахелатів (є хелатами, містять воду і отримані через наночастинки). Використання у ветеринарії мікроелементів саме у вигляді зв’язаних сполук – нанокарбоксилатів, а не вільних наночастинок цих мікроелементів знімає одну із дуже важливих і, на нашу думку, повністю обґрунтованих проблем – можливих ризиків для здоров’я тварин і людей з боку високо реакційно спроможних і мало контрольованих наночастинок, властивості яких постійно змінюються з плином часу та зміною середовища.
Проблема дефіциту мікроелементів стосовно сільськогосподарських тварин, залишається надзвичайно актуальною. без яких неможливе забезпезпечення людей повноцінною їжею. Тому можливість збагачення мікроелементами (екологічно чистими, біодоступними!) продуктів харчування людей і кормів сільськогосподарських тварин є безумовним реальним спільним здобутком українських нанотехнологів та фахівців з гуманної і ветеринарної медицин.
ГЕРМАКАП наномікроелементна суміш кормова представляє собою прозору гомогенну рідину з блідо-жовтуватим відтінком, що містить германій у формі цитрату – 1000 мг/л; цинк у формі цитрату – 1000 мг/л; срібло у формі цитрату – 10 мг/л. Фармакологічні властивості. ГЕРМАКАП наномікроелементна суміш кормова біологічно активна для птиці, сільськогосподарських та непродуктивних тварин, виготовлена на основі карбоксилатів мікроелементів германію, срібла та цинку і сприяє нормалізації обміну речовин в організмі, підвищенню резистентності організму. Германій переносить Оксиген у тканини організму, сприяє індукції гамма-інтерферонів, основним напрямками дії яких на рівні організму є противірусний та протипухлинний захист; позитивно впливає на продуктивність і збереженість поголів'я, проявляє високу антиоксидантну та адаптогенну дію. Суміш не токсична. Показання до застосування.
ГЕРМАКАП наномікроелементна суміш кормова призначена для підвищення неспецифічної резистентності, продуктивності, інтенсивності росту та розвитку організму; перед зміною корму, для профілактики бактеріальних і вірусних захворювань; корекції імунного статусу за різних захворювань, зміцнення імунітету; підвищення імунної відповіді організму на вакцинацію; після тривалого застосування антибіотиків, захисту організму від отруєнь, стресів, несприятливих умов навколишнього середовища. Отримані результати наукових досліджень підтверджують, що вміст нанокарбоксилату германію сприяє підвищенню продуктивності тварин і птиці, стимулює ріст та розвитку організму, має імунокорелюючі властивості при різних захворюваннях, підвищує імунну відповідь організму тварин на введення вакцин, сприяє індукції гамма-інтерферонів, основним напрямками дії яких на рівні організму є антивірусний і протипухлинний захист. Крім того, може використовуватись для профілактики бактеріальних і вірусних захворювань, проявляє високу антиоксидантну і адаптогенну дію при використання для сільськогосподарських тварин та птиці .
ГЕРМАКАП розчин для ін'єкцій представляє собою прозорий безбарвний розчин. 100 мл препарату містить діючі речовини (мг): германій (у формі цитрату) – 50,0; цинк (у формі цитрату) – 50,0. Фармакологічні властивості. Препарат має високу біологічну активність при парентеральному введенні, активізує окисно-відновні реакції, підвищує неспецифічну резистентність організму, нормалізує водно-сольовий та вітамінний обмін. Цитратні форми германію стимулюють процеси кровотворення, у поєднанні з гемоглобіном посилюють еритропоез, переносять кисень у тканини організму і попереджають розвиток кисневої недостатності (аналогічно гемоглобіну), володіють протигрибковими, противірусними та антибактеріальними властивостями, нормалізують та активізують обмін речовин, відновлюють білковий склад крові, імунну систему, а також підвищують середньодобові прирости живої маси.
 
Карповський Валентин Іванович
професор кафедри біохімії і фізіології тварин

 

ім. акад. М.Ф. Гулого
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook