Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу – учасники онлайн-конференції «Органічний день в Україні»

27 вересня 2022 року

23 вересня 2022 р. пройшла онлайн-конференція «Органічний день в Україні», яка була організована Міністерством аграрної політики та продовольства України, ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» у співпраці з об’єднанням «Органічна ініціатива», ТОВ «Органік Стандарт», ГС «Органічна Україна», Інформаційним центром «Зелене досьє», Львівською міською громадською організацією «Екотерра», OrganicInfo.ua за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-українських програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку» (OT4D). Активними учасниками конференції були доценти кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк О.В., Воляк Л.Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г.

  

Конференція проходила у рамках відзнаки щорічного Органічного дня ЄС, відповідно до рішення Європейського Парламенту, Європейської Ради та Європейської Комісії. Органічний день ЄС є частиною Плану дій з розвитку органічного виробництва ЄС, прийнятого Єврокомісією 25 березня 2021 р., для збільшення споживання органічної продукції, зростання органічного виробництва, покращення сталості сільського господарства та сприяння досягненню цілей стратегії ЄС «Від ферми до виделки» та Стратегії біорізноманіття ЄС.

  

Незважаючи на війну та непрості виклики сьогодення, Україна також відзначала Органічний день разом із Європейським Союзом, маючи на меті євроінтеграцію, впровадження Європейського зеленого курсу в Україні, підвищення рівня обізнаності про органічні продукти та сприяння ключовій ролі органічного сільського господарства у переході до сталого виробництва та споживання в Україні.

Відкрив захід перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, який проінформував про стан органічного законодавства України та дані оперативного моніторингу щодо українського органічного сектору.

Керівник міжнародного сектору - відділу органічного сільського господарства, Генеральної дирекції сільського господарства та розвитку сільських територій Європейської Комісії Мільтіадес Кримізіс повідомив про історію започаткування Органічного дня в ЄС.

Заступник директора зі співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Віктор Шуткевич підкреслив, що Швейцарія вже 20 років підтримує розвиток органічного ринку в Україні та буде продовжувати це робити. Україна стала учасницею органічної спільноти Європи.

Керівник сектору сільського господарства Представництва ЄС в Україні Крістіан Хелл наголосив, що ЄС підтримує Україну у наближенні українського органічного законодавства до органічного законодавства ЄС та розвиває проєкти технічної допомоги для України в інших напрямах.

Директор ТОВ «Органік Стандарт» Сергій Галашевський представив результати дослідження органічного ринку України, відповідно до яких загальний експорт української органічної продукції за 2021 рік склав близько 220 млн дол. США.

Олена Манзюк, заступник керівника відділу сертифікації, стандартизації та якості ТОВ «Органік Стандарт» повідомила, що не зважаючи на повномасштабну війну українські органічні виробники запустили нові продукти у 2022 р. (пастила, каші та крем-супи швидкого приготування, сік нектарину та ефірні олії).

  

В Україні нараховується 528 операторів органічного ринку, з них 418 – сільськогосподарські виробники. Цікавими були доповіді виробників з різних регіонів України.

  

Звичайно, Україна переживає важкі часи, але з вірою у Перемогу, в країні ухвалено національне органічне законодавство, яке було розроблено на базі органічного законодавства ЄС і зараз знаходиться в процесі його впровадження. Долаючи всі проблеми, українські виробники стараються нарощувати обсяги виробництва органічних продуктів, які постачаються не тільки на внутрішній ринок, але і активно експортуються.

Куць Т.В.,

доцент кафедри статистики та економічного аналізу 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook