Навчатись на кращих кейсах з волонтерства: бакалаври і магістри спеціальності «Соціальна робота» зустрілись із представником «Карітас-Київ»

3 жовтня 2022 року
     На зустріч із представником такої потужної благодійної організації, як «Карітас-Київ» пані Наталією Сиротич кафедра соціальної роботи та реабілітації чекала вже давно. Модератором цих переговорів став заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Вадим Овчаренко, а втілила ідею про знайомство наших студентів із волонтерськими програмами «Карітас-Київ» в межах викладання бакалаврського курсу НУБіП «Підготовка та організація волонтерів» Альона Альтанова.
 
Слід відмітити, що діяльність цієї організації дуже зацікавила наших студентів, тому на онлайн зустріч доєднались як бакалаври 2 і 3 курсів, так і магістри 2 року навчання, які наразі проходять виробничу практику та готуються до захисту диплому. До речі, окремі теми магістерських робіт дуже суголосні такій актуальній на сьогодні волонтерській тематиці.
Завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник привітала пані Наталію, запросила її до співпраці з кафедрою та висловила надію, що цей процес взаємообміну ідеями, проєктами, людськими ресурсами між НУБіП і «Карітас-Київ» розвиватиметься в перспективі, приносячи взаємну користь і задоволення.
Наталія Сиротич розповіла про багато цікавих волонтерських кейсів та ознайомила з основними напрямками діяльності організації, назва якої перекладається як «любов». Це і покращення якості життя людей похилого віку, які частково або повністю втратили здатність самостійно про себе піклуватися (так звана, домашня опіка); й робота з внутрішньо переміщеними особами, демобілізованим учасниками АТО / ООС та членами їхніх сімей; постраждалими від торгівлі людьми; дітьми, молоддю та сім’ями, які опинились в кризовій ситуації; дітьми і особами з інвалідністю, шукачами притулку в Україні.
Особливо актуально прозвучала розповідь про проєкти з надання підтримки особам та громадам, які постраждали внаслідок військового конфлікту в Україні (так званий, простір підтримки). 
Предметом особливої гордості «Карітас-Київ» є такий напрямок, як сприяння благополуччю та гармонійному розвитку дітей і молоді, які опинилися в складних життєвих обставинах. Втілює цей напрямок діяльність Центру для дітей та сімей. Тут кожному, хто захоче волонтерити, знайдеться робота по душі – розвивальні заняття та ігри, квести, флеш-моби та арт-заходи, творчі майстер-класи, соціально спрямовані просвітницькі заходи, психологічні консультації, групи взаємопідтримки для батьків, інтеграційні заходи, й навіть «Школа кулінарії», програма якої розрахована на півроку.
А ще «Карітас-Київ» працює над відновленням соціальної згуртованості, довіри і співробітництва в громадах. Організовано тут і навчання волонтерів у «Соціально-освітній волонтерській академії 12+».
Пані Наталія натхненно розповіла про різні благодійні акції, запросивши наших студентів взяти в них участь. Цікаво було дізнатись про акції «Шкільний портфелик», «Різдвяна свічка», «Благодійна вечеря», «До дня Святого Миколая», «Великодній кошик», «Подарунок без цукру».
У «Карітас» працюють різні фахівці – юристи, психологи, соціальні працівники, кейс-менеджери. А тепер, коли треба відновлювати житло тих, хто постраждав від війни, потрібні ще й інженери та будівники.
Студенти можуть долучитись до волонтерських справ, надаючи адресну гуманітарну допомогу, вносячи до е-бази інформацію, обдзвонюючи і реєструючи, заповнюючи анкети, займаючись медіацією, координацією проєктів, і обов’язково при цьому посміхаючись. Роботи вистачить кожному. «Аби тільки справа відгукнулась вам. Треба відчути це,» – порадила пані Наталія.

Наприкінці зустрічі Наталія Сиротич відповіла на запитання студентів, які цікавились тим, чи закрились окремі проекти «Карітас-Київ» у зв’язку з війною; чи багато студентів долучається до цього волонтерського руху. 

Після зустрічі нам було цікаво, чи «зайшла» нашим студентам ця інформація.
Крістіна Янович, студентка 3-го курсу бакалаврату: «Сьогодні до нас на пару з волонтерства завітала представниця компанії «Karitas». Вона розповіла про основні проєкти київського відділення цієї волонтерської організації, а саме: на яку вікову аудиторію вони націлені, які види допомоги надаються їхніми спеціалістами, терміни надання цієї допомоги та про зміни, що відбулися в їх діяльності з початку війни.
Дуже вдячна, що працівники «Karitas» продовжують активну волонтерську діяльність у воєнний час по всій Україні і не полишають людей, які так потребують цієї допомоги».



Ельвіра Сухан, магістрантка 2-го року навчання: «Зустріч виявилась дуже корисною, оскільки я завершую вже роботу над магістерською роботою з теми «Формування соціальної відповідальності студентської молоді у процесі волонтерської діяльності». Я почула цікаву інформацію від натхненного і щиро зацікавленого у волонтерській діяльності організатора. Мене навіть здивувала кількість добрих справ, які зараз втілюють у життя волонтери. І таких людей насправді в Україні багато. Тут є чому повчитись. Це надзвичайно цікава практика – запрошувати до нас таких неординарних і творчих людей».

 
АЛЬОНА АЛЬТАНОВА,
 
старший викладач кафедри соціальної роботи  та реабілітації;
 
КРІСТІНА ЯНОВИЧ та ЕЛЬВІРА СУХАН,
 
здобувачки бакалаврської та магістерської освітніх програм

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook