ДТЕК Мережі візьме участь у створенні Кластеру цифрової енергетики

3 жовтня 2022 року
   Сучасні умови набуття навчальних компетенцій у сфері електричної інженерії формуються шляхом тісної співпраці з бізнесом, насамперед з компаніями, які системно підходять до своєї кадрової політики.
   Саме шляхи поглиблення співпраці провідної енергетичної компанії України ДТЕК Мережі та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України стали предметом подальших перемовин щодо розвитку проектної діяльності.
   На запрошення керівництва ДТЕК Мережі компанію відвідав директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун.
   Командна робота із залученням фахівців з виробництва, виявлення та підтримка мотивованих та найбільш підготовлених студентів, підвищення кваліфікації викладачів, дослідницька підтримка інноваційних напрямів сучасного розвитку енергетики – ось далеко не повний перелік питань, які розглядалися на порядку денному наради.
 
 
   З огляду на ситуацію, у якій опинилася економіка країни, важливим є обґрунтування нового бачення перспективних планів відновлення та розвитку енергетичної галузі у післявоєнний період. Для цього важливо визначитисьз перспективами розвитку мережевої інфраструктури у повоєнний період з урахуванням планів економічного відновлення та розвитку регіонів країни на основі новітніх техніки і технологій.
 
   Сучасний технологічний тренд розвитку енергетичної галузі базується на широкому впровадженню інформаційних технологій для інтелектуалізації процесів виробництва, транспорту та розподілу електроенергії.
   Для практичної реалізації цієї роботи необхідне вироблення узгоджених позицій щодо нормативної та проєктної діяльності у сфері цифрових технологій в енергетиці, зокрема - підготовка пропозицій для усунення бар'єрів і створення дієвих інструментів формування нової моделі енергетичного ринку та розбудову «розумних» енергетичних мереж. З урахуванням цих обставин, Національний університет біоресурсів і природокористування України ініціював створення освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики. 
   ДТЕК Мережі долучиться до створення освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики на базі НУБіП України. Таке рішення погодив Олександр Фоменко, генеральний директор компанії під час обговорення з Віктором Каплуном наявних можливостей реалізації такої співпраці.
   В обговоренні діяльності майбутнього Кластеру взяли участь Віталій Шайда, генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі та Денис Бондар, генеральний директор ДТЕК Київські електромережі.
   «ДТЕК Мережі – основа відбудови України та нормального життя українців. Компанія продовжує розвивати інфраструктуру електромереж, спираючись на принципи сталого розвитку. Проєкт дуальної освіти ми реалізуємо з 2019 року. Створення такого кластеру допоможе студентам краще підготуватись до реалій професійної діяльності, ознайомитися із сучасними підходами в роботі та інноваціями», – зазначив Олександр Фоменко.
   ДТЕК підтримує талановиту молодь. Наразі за дуальною формою в ДТЕК Київські електромережі здобувають освіту четверо студентів ННІ енергетики, автоматики й енергозбереження НУБіП України, в ДТЕК Київські регіональні електромережі – шестеро. Загалом у 2022 році, незважаючи на складну ситуацію в країні через війну, ДТЕК Мережі працевлаштував 66 студентів. Такий підхід до навчання майбутніх енергетиків відповідає Цілям Сталого розвитку ГД ООН №8 – «Гідна робота та економічний розвиток».
   «Мета кластеру – підвищення конкурентоспроможності підприємств енергетичної галузі, забезпечення високотехнологічного та інноваційного розвитку шляхом об’єднання виробничого потенціалу, ресурсів для відбудови енергетичних об’єктів у повоєнний період та впровадження нових інноваційних цифрових технологій. Це забезпечить курс на подальшу декарбонізацію економіки як необхідної умови євроінтеграції нашої держави», – пояснив Віктор Каплун.
   Керівник компанії Олександр Фоменко передав студентам ННІ енергетики, автоматики й енергозбереження подарунки: VR-окуляри та сертифікат на право постійного користування програмними продуктами з використанням VR-технологій у навчальному процесі майбутніми електроенергетиками.
 
 
   Домовились найближчим часом провести в Національному університеті біоресурсів і природокористування України зустріч за участю ДТЕК Мережі, ПАТ «Черкасиобленерго», ТОВ «482 solutions», АО «Трохимець, Ярошенко та партнери», ТОВ «Таврида-електрик Україна», ТОВ «Kampov Technology», ТОВ «Атмосфера», ТОВ «Електротехнічна компанія E-НЕКСТ-Україна» для підписання Угоди про створення Кластеру цифрової енергетики.
 
Віталій Савченко,

координатор з проєктної діяльності
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook