Підсумки міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Транзитний період у годівлі корів»

4 жовтня 2022 року

    29 вересня 2022 р. на кафедрі Годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного пройшла міжнародна науково-практична онлайн конференція «Транзитний період у годівлі корів». Захід зібрав близько 70 фахівців – це практикуючі технологи та лікарі ветеринарної медицини, нутріціоністи кормових компаній, науковці закладів вищої освіти та науково-дослідних установ, аспіранти та студенти.

   Розпочав конференцію завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор Сичов Михайло Юрійович, який привітав учасників та зосередив увагу на важливості транзитного періоду у забезпеченні здоров’я, продуктивності та відтворних якостей корів. Транзитний період – це 20 днів до та 20 днів після отелення. Цей період пов’язаний із обмеженим споживанням сухої речовини корму та підвищеними втратами білка і жиру на потреби молокоутворення. Це спричиняє від’ємний енергетичний баланс. Обмежене споживання поживних речовин, що супроводжується високою продуктивністю може викликати ряд проблем та хвороб: ацидоз, кетоз, затримка посліду, метрит, мастит, зміщення сичуга та ін. Запобігання, попередження наслідків цього періоду дозволяє мінімізувати вплив негативних явищ на здоров’я корів та запобігти значним збиткам пов’язаним із втратою продуктивності та необхідністю лікування.

      Доктор Джессі Гофф, нутріціоніст із США у доповіді «Корови транзитного періоду: стратегії попередження гіпокальціємії» доповів про профілактику та лікування молочної лихоманки корів.

     Представник співорганізатора, компанії AVA Group, кандидат сільськогосподарських наук Юрій Позняковський, забезпечував переклад доповіді. У першу чергу, було представлено доповідача. Пан Джессі Гофф за свою кар’єру працював, як у державних структурах, так і у комерційних компаніях: 22 роки у Національному центрі із захворювань тварин Міністерства сільського господарства США, де пройшов шлях від дослідника до керівника відділу; понад 10 років в ветеринарному коледжі Університету штату Айова і зараз є його почесним професором; у West Central Farmer's Cooperative, де він був одним із розробників аніонної добавки Soychlor; подорожував по всьому світу, навчаючи фермерів, нутриціоністів і лікарів ветеринарної медицини способам профілактики гіпокальціємії та впливу метаболічних захворювань на імунну функцію корів транзитного періоду. Зараз працює консультантом з годівлі та проводить дослідження у невеликій лабораторії, яку він побудував на своїй маленькій фермі в Айові. Є автором 140 статей у рецензованих журналах та окремих розділів 3 книг. Приймав участь у розробці NRC 2001 «Потреби молочної худоби в поживних речовинах» та NRC 2005 «Чутливість тварин до мінералів».

      У 50% корів відмічають гіпокальціємію у транзитний період, а у 3% тварин спостерігають молочну лихоманку. Від’ємний баланс кальцію, що виникає у цей період може бути усунутий кількома шляхами, але найефективніший – активізація роботи паращитовидної залози та мобілізація кальцію із депо організму – кісткової тканини.

      Проте є ряд факторів, які перешкоджають такому природному відновленню гомеостазу в організмі. Це у першу чергу метаболічний алкалоз у організмі, що знижує чутливість рецепторів остеокластів до паратгоромону. Запобігти такому явищу можна створенням помірного метаболічного ацидозу. Такий стан можливо створити за рахунок збільшення надходження до організму кислих макроелементів: сірки, фосфору та хлору та зменшення надходження лужних макроелементів: калію та натрію (у першу чергу). Раціони бідні на калій у транзитний період та достатня кількість вітаміну D і магнію (0,4 % у сухій речовині раціону), введення у раціон солей аніонів, у першу чергу хлоридів – це один із способів створення ацидозу. Доктор Гофф розповів про ефективність аніонної добавки Soychlor.

     Контролювати такий помірний ацидоз у організмі можна через показник DCAD (співвідношення між натрієм, калієм та хлором, сіркою у крові) та через показник активної кислотності сечі (pH). Ефективним заходом профілактики є також раціони бідні на кальцій (0,2% у сухій речовині) задовго до отелення, що стимулює активність паратгормону. Один із шляхів профілактики молочної лихоманки – використання цеолітів, природних адсорбентів для зв’язування лужних макроелементів раціону. Також ефективні кальцієві болюси, що вводяться тваринам після отелення через рот.

    Водночас, доповідач розвіяв міфи про доцільність внутрішньовенного введення препаратів, які зумовлюють короткочасне відновлення рівня кальцію у крові, але подальше різке зниження його рівня.

    Пан Гофф відповів на запитання від учасників та частину запитань із чату. Після аналізу усіх запитань між учасниками буде проведено конкурс, а автор найцікавішого отримає кальцієві болюси для профілактики гіпокальціємії у 5 корів.

    Далі були заслухані доповіді вітчизняних учених. Доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов виступив із доповіддю на тему: «Транзитний період: профілактика синдрому жирної печінки та кетозу». Доцент Дмитро Уманець доповів про особливості годівлі корів в транзитний період, а доцент Ігор Ільчук про мінеральне живлення корів у цей період. Про метаболічні процеси в організмі корів у транзитний період розповів доцент Іван Баланчук. Доцент Тетяна Голубєва розказала про використання кормових добавок рослинного походження в годівлі корів транзитного періоду, а асистент Михайло Матвєєв про застосування індивідуального підходу до використання кормових добавок, як ефективний метод попередження гіпокальціємії молочної худоби. Доцент Руслана Уманець доповіла присутнім про використання захищеного протеїну у раціонах корів транзитного періоду. Асистент Ольга Ісько розказала про особливості годівлі сухостійних корів, асистент Роман Вознюк – про аніонні солі нового покоління в раціонах корів транзитного періоду, асистент Владислав Пітера – про використання захищених вітамінів групи В у годівлі корів транзитного періоду та асистент Лілія Пітера – про способи профілактики кетозу в сухостійний період.

Доцент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного
Ігор ІЛЬЧУК


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook