Михайло Пилипович Кравчук (1892-1942)

4 жовтня 2022, 15:43
кафедра вищої та прикладної математики

 

 

 

 

27 вересня 2022 року світова наукова громадськість відзначає 130 років з дня народження одного з найталановитіших математиків ХХ століття Михайла Пилиповича Кравчука.

Народився Михайло Пилипович у селі Човниці (тепер Ківерцівського району) на Волині в сім’ї землеміра. Початкову освіту здобував удома. Мати Михайла Пилиповича володіла кількома іноземними мовами, добре знала світову літературу, історію, грала на фортепіано, була доброю, чуйною, життя присвятила вихованню дітей. Чарівна природа, пісні  живий літопис, у якому знайшли яскраве відтворення героїчна історія волинського краю, дивовижні легенди будили серце та душу, формували гострий розум майбутнього науковця.

У 1901 році батьки М.П. Кравчука переїздять до Луцька, де він 1910 року закінчує гімназію із золотою медаллю. Цього ж року Кравчук вступає на фізико-математичний факультет Університету Святого Володимира (тепер Київський національний університет імені Тараса Шевченка). В університеті Михайло Пилипович був звільнений  від плати за навчання та отримував стипендію 50 карбованців, бо всі іспити складав на «відмінно».

Під час навчання в університетів студент М.П. Кравчук підтримував ідею національного відродження. Він любив проводити вечори в Українському клубі, в Народному домі на Лук'янівці, де український театр під керівництвом М.П. Старицького створював свої вистави. Відвідував і засідання студентського громадського об'єднання «Українська громада». Програмні завдання щодо культурного відродження української нації стосувались організації наукових українських гуртків, систематизації української наукової термінології, заснування українських кафедр при університеті та ін.

У 1914 році Михайло Пилипович закінчує університет з дипломом І ступеня. Професор Д.О. Граве вважає його одним з найталановитіших своїх учнів і просить залишити при університеті як професорського стипендіата для підготовки до наукової та викладацької роботи.

У вересні 1917 року М.П. Кравчук успішно складає магістерські іспити та отримує звання приват-доцента. Працює як науковець: викладає математику в українських гімназіях Києва, в Українському народному університеті (який діяв в Києві за влади Української Центральної Ради та Української Держави), стає членом Українського наукового товариства у Києві, працівником новоствореної Української академії наук, членом комісії з математичної термінології при Інституті української наукової мови УАН, перекладає українською мовою широковідомий підручник з геометрії А.П. Кисельова. У другій половині 20-х років разом з академіком Ф.П. Калиновичем Михайло Пилипович укладає тритомник українського математичного словника.

У 1919-21 роках Михайло Кравчук виїздить у село, стає викладачем і директором школи у селі Саварці (тепер Богуславського району) на Київщині. Саме тут він зустрів і підтримав 10-річного хлопчика Архипа Люльку – майбутнього творця авіаційних двигунів.

Зазначимо, що майбутній генеральний конструктор космічних кораблів С.П. Корольов своїм навчанням у Київському політехнічному інституті також зобов'язаний Михайлу Пилиповичу, чиє втручання допомогло подолати бюрократичні перепони. 

У 1924 році М.П. Кравчук блискуче захищає докторську дисертацію на тему Про квадратичні форми та лінійні перетворення. У 1925 році Михайлові Кравчукові присвоєно звання професора, а також було обрано дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка, членом Німецького математичного товариства, членом Французького математичного товариства, членом математичного товариства в Палермо (Італія).

У 1929 році Михайла Пилиповича обирають дійсним членом Всеукраїнської академії наук. Він стає наймолодшим академіком ВАН у віці 37 років. Цього ж року виходить його монографія «Алгебраїчні студії над аналітичними функціями».

Михайло Кравчук — автор понад 180 наукових праць з різних галузей математики (вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей та математичної статистики та ін.). Його наукові результати отримали найвищу оцінку визначних математиків того часу: Д.О. Граве, Д. Гільберта, М.М. Лузіна, М.М. Крилова, Г.В. Пфейффера та багатьох інших, а методи досліджень були  використані при моделюванні кібернетичної техніки в США, Японії та інших країнах світу.  

Михайло Пилипович Кравчук все своє життя працював невпинно й творчо на благо науки та освіти рідного народу. «Моя любов – Україна і математика» таким було його життєве кредо.

У 1938 році наукові успіхи вченого, а також знання іноземних мов і листування з математиками всього світу були інкриміновані йому як звинувачення у шпигунстві та зраді інтересів держави.

21 лютого 1938 року Михайла Кравчука було заарештовано за звинуваченням у буржуазному націоналізмі та шпигунстві. Під час допитів Михайло Пилипович поводився мужньо, відмовився давати свідчення проти колег і студентів як ворогів народу, чим урятував життя не одній людині. 23 вересня 1938 р. відбулося півгодинне судове засідання, вченого засудили до 20 років в’язниці та 5 років заслання. Три роки каторжної праці остаточно виснажили Михайла Кравчука.

9 березня 1942 року Михайло Пилипович  помер на Колимі. 15 вересня 1956 р., за низкою раніше безуспішних клопотань дружини Михайла Кравчука вченого було реабілітовано за «відсутністю складу злочину».

З поверненням незалежності України ім’я Михайла Пилиповича заслужено повернулося в пантеон видатних українських науковців. У 1992 році М.П. Кравчука було поновлено в складі дійсних членів Академії наук України. Його ідеї знаходять своє продовження в наукових працях учених всього світу, а життєве кредо Михайла Пилиповича надихає молодих українських математиків до нових звершень.

доктор фізико-математичних наук, доцент Шидліч А. Л.

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook