Яким був вересень для колективу факультету землевпорядкування НУБіП

5 жовтня 2022 року
факультет землевпорядкування
   Про успіхи на освітньому фронті за поточний місяць ми будемо дізнаватися від колективу факультету землевпорядкування НУБіП України. Для освітян і студентів України 2022-2023 навчальний рік став особливим, тому цікаво як була організована робота в умовах воєнного стану, зокрема у навчальній, виховній і науково-дослідній діяльності та яким став вересень 2022 року для учасників освітнього процесу у деталях.
   Перш за все, зазначимо, що новий навчальний рік на факультеті землевпорядкування, як і на інших факультетах та навчально-наукових інститутах університету організовано розпочався з 15 серпня. Формат було обрано зручний для нинішніх умов – змішаний. На той час, 190 студентів 2-3 курсів і 51 магістр другого року навчання спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з дотриманням правил й дисципліни навчалися в очному форматі до 17 вересня. Змінили їх 19 вересня 2022 року 99 першокурсників разом із 48 здобувачами четвертого курсу, а вже 26 вересня 2022 року до них доєдналось 69 магістрів першого року навчання.
 
   Варто наголосити, що колектив факультету землевпорядкування на чолі із деканом Тарасом Євсюковим ретельно готувався до старту освітнього процесу в осінньому семестрі. Було здійснено підготовку укриттів у навчальному корпусі № 6 та гуртожитку № 4. Розроблено план-схеми переміщення студентів і співробітників до укриття, наставники академічних груп провели студентам Інструктаж з техніки безпеки та охорони праці. Здобувачі були вчасно поінформовані щодо поведінки під час надзвичайних ситуацій, сигналів повітряної тривоги, а також наочно ознайомлені з місцем розташування укриття навчального корпусу №6. Для здобувачів і науково-педагогічних працівників деканатом факультету заздалегідь був підготовлений спеціальний розклад занять на 1 семестр із врахуванням черговість змін, в які будуть навчатися студенти задля безпечного розміщення в укритті у разі повітряної тривоги.
   Протягом вересня, виняткова увага приділялась практичним і лабораторним заняттям, особливо роботі з геодезичними приладами, спеціалізованим програмним забезпеченням, обладнанням. Для цього викладачами було своєчасно внесені відповідні зміни до робочих програм навчальних дисциплін. Крім того, для здобувачів було призначено додаткові заняття по суботам.
   По-друге, не оминули на факультеті й надзвичайно важливе питання – організації навчання студентів, які в силу об’єктивних причин перебувають за кордоном. Наразі на факультеті 9 таких здобувачів. Адміністрація факультету, наставники і викладачі з ними постійно контактують. Завчасно були підготовлені необхідні документи, заздалегідь оформлені індивідуальні графіки, використовується навчально-інформаційний портал НУБіП України. На перший курс вступили двоє таких здобувачів, але протягом жовтня вони мають повернутися в Україну і приступити до очних занять.
   По-третє, у землевпорядників особлива увага завжди відводилася співпраці зі стейкхолдерами. Вони люб’язно долучаються до освітнього процесу, майже щомісяця організовують цікаві і корисні навчальні заняття. Для прикладу, 12 вересня 2022 року, студентам 3 курсу, у рамках угоди про співробітництво між Національним центром управління та випробувань космічних засобів та НУБіП України, було проведено пізнавальний майстер-клас з підбору методів опрацювання результатів супутникової навігації та дистанційного зондування Землі. Спікерами виступили начальник групи обробки супутникових даних Сергій Сластін і начальник відділу застосування та експлуатації навігаційних систем Олег Піскун.
 
 
   Активно у вересні продовжувалися реалізовуватися й проекти міжнародної співпраці. Так, спеціально для студентів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», з 15 вересня 2022 року разом із проектом Німецько-український агрополітичний діалог (АПД) і Товариством з управління та реалізації земель (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH) розпочато серію авторських семінарів і тренінгів від одного з кращих європейських викладачів-практиків у сфері консолідації земель – професора Йоахіма Томаса (екскерівника відділу Міндовкілля, сільського господарства, охорони природи і захисту прав споживачів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія). Заплановано, що у вересні-листопаді шість онлайн-семінарів і практичних тренінгів дадуть реалістичне уявлення учасникам воркшопів про процедуру проведення консолідації земель. Загалом до участі зареєструвалися 77 здобувачів (https://nubip.edu.ua/node/114472).
   8 вересня 2022 року в Університеті штату Пенсильванія за підтримки Woskob New Century Fund розпочалася серія вебінарів «Вплив війни на сільське господарство, природні ресурси та суміжні сектори». Перший вебінар на тему «Земельні відносини в Україні в умовах воєнного часу: виклики та шляхи вирішення» провів завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професор Андрій Мартин (https://nubip.edu.ua/node/114249).
   Понад 30 учасників з Нідерландів, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Італії, Польщі, Румунії та України обмінювалися досвідом і результатами наукових досліджень із застосування геопросторових даних в сфері управління та охорони навколишнього середовища й ефективного використання земельних ресурсів. Науково-практичний вебінар «Сучасні геопросторові дані для сталого розвитку суспільства» був організований факультетом землевпорядкування НУБіП України та дослідницькою групою дистанційного зондування клімату і навколишнього середовища (CLIMERS) кафедри геодезії та геоінформатики Віденського технічного університету (TU Wien) (https://nubip.edu.ua/node/115063).
   Крім того, на базі факультету землевпорядкування, спільно з роботодавцями і провідними експертами галузі, систематично проводяться всеукраїнські науково-практичні онлайн-семінари (https://nubip.edu.ua/node/114290) в яких активну участь приймають не лише викладачі, а але й здобувачі, отримуючи безцінний досвід щодо актуальних питань із землеустрою та геодезії (https://nubip.edu.ua/en/node/114822, https://nubip.edu.ua/node/114140).
   Не завжди нові знання здобувачі отримують за партою. Неформальний спосіб подачі матеріалу тут відіграє своєрідне значення. Наприклад, завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин, осінніми теплими днями, організовував неспішні прогулянки печерськими пагорбами і проводив пізнавальні та насичені навчальні екскурсії студентам. Під час яких, здобувачі спеціальності «Геодезія та землеустрій» отримали можливість доторкнутися до історії земельних відносин та землеустрою безпосередньо на вулицях стародавнього Києва (https://nubip.edu.ua/node/113670).
   Також, з метою адаптації до освітнього процесу, ознайомлення з університетом і студентським колективом на факультеті землевпорядкування було організовано і успішно проведено тренінг «Школа першокурсника 2022». Близько 50 першокурсників протягом 12-15 вересня 2022 року відвідали найцікавіші локації НУБіП України і столиці (https://nubip.edu.ua/node/114413).
 
   Щодо виховної роботи, особливо спортивних змагань, то для студентів факультету землевпорядкування зазначений період виявився досить насичений. Впродовж 18-31 серпня 2022 року на стадіоні НУБіП України проходили змагання серед студентів з футболу. Команда факультету виборола бронзу, посівши ІІІ місце. Протягом 07-13 вересня 2022 року тривали змагання з шахів серед студентів. Команда факультету землевпорядкування здобула І місце і стала чемпіоном 66-ї спартакіади студентів НУБіП України. Крім того, здобувачі завзято боролися у змаганнях з волейболу, стрітболу та настільного тенісу. Команда з мужніх хлопців показала достойний результат у гирьовому спорті.
   Наприкінці вересня 2022 року за ініціативи студентської організації факультету землевпорядкування на чолі із Олександрою Калініченко був проведений спортивний турнір з міні-футболу серед команд першокурсників факультету землевпорядкування. Під час якого першокурсники отримали приємні враження та ще ближче познайомились один з одним.
  Як бачимо, студентське життя в університетському кампусі досить активне і насичене, багате на різні події, справжні та щирі емоції. Останні, на жаль, не можливо передати «диванними технологіями», навіть через екрани найновітніших гаджетів.
  Проте, вже у жовтні колектив факультету землевпорядкування чекає чимало цікавих заходів: Дебют першокурсника, кіберспортивного турніру з CS:GO у форматі 2х2, турнір з Мафії, військово-спортивні змагання «Патріот НУБіП України», «Пісня першокурсника» та багато чого іншого.
 

Бажаємо нашим здобувачам бути активними, з користю проводити час, ставати висококваліфікованим фахівцем та патріотом своєї держави.

 
 
Олександр Шевченко,

заступник декана факультету землевпорядкування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook