Пішов із життя видатний вчений-ботанік Володимир Іванович Лушпа!

7 жовтня 2022 року
NUBiP of Ukraine, Botanical Garden

         Із глибоким сумом повідомляємо, що 26 вересня 2022 року пішов із життя Володимир Іванович Лушпа вчений-ботанік, педагог, кандидат біологічних наук, який понад сорок років життя присвятив роботі на кафедрі ботаніки Національного університету біоресурсів і природокористування України.
        Володимир Іванович Лушпа народився 30 липня 1933 р. у с. Півнівка Меловського району Луганської області. Біологічну освіту здобував у Донецькому сільськогосподарському технікумі, а після служби в лавах Радянської армії вступив до Уманського сільськогосподарського інституту, де отримав фах агронома-плодоовочівника. Після закінчення інституту 1962 року був направлений на роботу в Центральний республіканський ботанічний сад АН УРСР, а в 1967 р. поступив до аспірантури на кафедру ботаніки УСГА, де і під керівництвом професора Є. М. Кондратюка в 1970 р. підготував та захистив кандидатську дисертацію, отримавши науковий ступінь кандидата біологічних наук. З того часу постійно працював на цій кафедрі, обіймаючи посаду асистента, а потім доцента кафедри.
         У період роботи на кафедрі ботаніки В. І. Лушпа проявив себе чуйною, порядною, принциповою та ініціативною особистістю. Він був провідним вченим у галузі лікарського рослинництва, автором понад 100 наукових і науково-методичних праць, у тому числі двох монографій “Дари лісів” (три видання) та “Вирощування медоносів: біологія, технологія вирощування та використання” (2013), двох підручників “Курс загальної ботаніки” (2003, 2008, 2013), “Лікарські рослини: технологія вирощування та використання” (2015), навчальних посібників “Технологія вирощування лікарських рослин та використання у медичній та ветеринарній практиці” та “Практикум з ботаніки” (1994, 2003) i “Ботаніка". Практикум” (2004, 2005, 2006, 2008) тощо. Надзвичайно популярними є його статті про лікарські рослини в часописі “Фітотерапія” (понад 20). Володимир Іванович відзначався надзвичайною прискіпливістю, точністю в  дослідженнях, завжди готовий прийти на допомогу колегам і студентам, за що заслужив глибоку повагу й симпатію всіх, хто його знав та шанує.
           Світла пам’ять Володимиру Івановичу Лушпі – видатному педагогу, наставнику та невтомному досліднику. Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким та колегам покійного.
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook