Агрохолдинг “АСТАРТА КИЇВ” запросив…

9 жовтня 2022 року

    На запрошення керівництва агрохолдингу “Астарта Київ” працівники кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартииненка (далі АРС) Віталій Лисенко, Ігор Болбот, Сергій Шворов і Тарас Лендєл побували на переробних підприємства цієї фірми, що розташовані в Полтавській області. Це Глобинський переробний завод, Біоенергатичний комплекс, Глобинський цукровий завод та ВП «Семенівський елеватор».
    Усі вони діючі, розташовані компактно в Глобинському та Семенівському районах й активно взаємодіють один з одним (особливо перші три).
Перший із них – завод, що переробляє сою, насичений сучасними технологіями, системами автоматизації управління як окремими технологічними процесами, так і виробництвом вцілому. Продукцією цього заводу є високобілковий гранулят та соєве масло. Керівництво заводу та інші працівники, в основному молоді люди, але такі, які вже мають досить тривалий досвід роботи на подібних підприємствах.

    З цікавістю ознайомились із технологією та системами управління. Скоріше виняток, ніж правило на цьому заводі, - служба КІП і А не лише обслуговує системи управління, а й здатна самостійно їх доопрацьовувати, вдосконалювати. І все це без залучення проєктантів і спеціалізованих підприємств. Подібне підтверджує високий рівень кваліфікації цієї служби. Та й сам директор Ігор Лумпієв у свій час був дотичний до ІТ розробок і всіляко заохочує своїх колег до вдосконалення виробництва.

    Великий інтерес викликав біоенергетичний комплекс, котрий є структурним підрозділом переробного заводу, підпорядкований одному директору і виробляє біогаз. При цьому основним компонентом зброджування є жом з цукрового заводу, що розташований поряд. Цукровий завод, до речі, також входить в структуру фірми” Астарта Київ”. Біоенергетичний комплекс, напевно, один із найпотужніших в Україні, оскільки виробляє 140 тис. м^3 газу за сутки. Виробництво біогазу автоматизоване: скада-системи управління дають можливість здійснювати моніторинг за процесом виробництва та, за потреби, оперативно втручатись в нього для поліпшення. Власники комплексу потурбувались і про можливі наукові дослідження, направлені на покращення рецептури складових, що використовують для збродження та виділення біогазу: для цього створені спеціальні реактори невеликого об’єму, але максимально пристосовані для проведення необхідних експериментів. Сподіваємось, що тут ми зможемо фірмі бути корисними.

    Цукровий завод в Глобиному один із небагатьох в Україні, який своєчасно підготувався до виробництва цукрової продукції, при тому, що використовує не нове технологічне обладнання. Але потрібно звернути увагу, що обладнання діюче й управління ним автоматизоване сучасними скада-системами, створює стабільні гарантії для випуску якісної продукції. Проблема заводу, як і інших, полягає у високій ціні енергоносіїв: виробленого Біоенергетичним комплексом газу не вистачає й доводиться докупляти в інших поставщиків. Та й якість такого газу потребує очистки, а це, поки-що для “Астарти Київ”, у майбутньому.

    Семенівський елеватор нас вразив сучасними конструкціями для збереження зерна. Попри невеликі, на перший погляд, розміри території, вражає кількістю технічних засобів, сконцентрованих на обмежених площах. Розробники систем управління виробництвом не змогли повністю вирішити задачі, що ставляться до таких підприємств щодо енергоефективності та забезпечення відповідної якості продукції. Тому персоналу приходиться бути уважним, постійно відстежуючи управлінські впливи автоматики за мнемосхемами, що є складовими скада-систем управління. Оператори вирішують ці проблеми успішно й готують пропозиції розробникам для поліпшення систем управління.

    У цілому враження від знайомства з підприємствами надзвичайно позитивні: за результатами розмов із керівництвом підприємств можна зробити висновки, що ми можемо стати взаємно корисними. Кафедра над цим буде працювати.
   На завершення хотілось би подякувати керівників підприємств Ігоря Лумпієва –директора Глобинського переробного заводу, Олега Гурова – директора Глобинського цукрового заводу, Олександра Назарова – директора ВП «Семенівський елеватор» за можливість познайомитись із кращими виробництвами України.
    Особлива подяка Євгену Садовому, - директору з переробки фірми “Астарта Київ” за організації такої поїздки.

Завідувач кафедри АРС Віталій Лисенко

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook