Початок студентського шляху: навчання першокурсників спеціальності 053 «Психологія»

11 жовтня 2022 року
Київ

Якими є перші враження першокурсників від навчання? Хочете дізнатись більше про освітньо-професійну програму «Психологія» на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України? Тоді до вашої уваги розмова з першокурсниками.

Під час навчання у Національному університеті біоресурсів і природокористування України ми почали знайомитися і вивчати традиції уже нашого вишу, навчатися за із спеціальністю, яка нас заохочує стати майстрами своєї справи, тому ми ділимося з вами враженнями, розповдаємо про події, які трапилися за перші тижні студентського життя. Ви ознайомитеся з нашими думками, ми поділимося з вами першими враженнями від освітнього процесу, проживання у гуртожитку, взаєминами, що формуються в нашій групі. Про це все – нижче, тому розпочнімо.

  • Чому ви обрали навчання у Національному університеті біоресурсів і природокористування України?

Анна ПАЛАМАРЕНКО: «НУБіП України – мій перший пріоритет!!! Це один із найкращих університетів нашої неповторної країни, з найкращими викладачами і умовами для навчання»!!!
Анна ПАЛИВОДА: «Тому, що коли я телефонувала на кафедру психології під час вступної кампанії, викладачі мені докладно розповіли про переваги освітньо-професійної програми для ОС бакалавр «Психологія» і навчальний план. Особливо наголосили на різних видах навчальної практики (діагностико-корекційна, реабілітаційна, консультативна), можливості тісної співпраці з кваліфікованими психологами, підвищенні кваліфікації шляхом стажування за кордоном. Це великі потенційні можливості досягнення високого рівня професійного розвитку. Мені це до вподоби»!!!
Анна ТИЩЕНКО: «При виборі університету, я, в першу чергу, звертала увагу на рейтингові списки національних університетів. Найпереконливішим аргументом для мене стало те, що НУБіП України багато років поспіль позиціонується одним з найкращих у визнаному світовою академічною спільнотою рейтингу університетів QS EECA. Оскільки я киянка, до повномасштабної війни встигла відвідати та проаналізувати різні університети столиці, зважила їх плюси і мінуси. З НУБіП України я познайомилась ще рік тому, коли пішла на підготовчі курси до ЗНО. Розповім, що мені сподобалось найбільше: всі викладачі висококваліфіковані фахівці, зацікавлені у навчанні молоді; студентське містечко розташоване у пейзажному місці неподалік від Голосіївського парку і Виставкового центру ВДНХ, є безліч чудових місць, де можна з одногрупниками випити каву, придбати смачну їжу і поспілкуватися. Університет має власний Ботанічний сад…це справжня окраса Києва. Тут можна не тільки прогулятись під час перерв і поспостерігати за красою природи, а й навчатися. Це чудове ноу-хау університету – навчання на свіжому повітрі у «зелених аудиторіях», яке буде однозначно цікавим для мене».

  • Чому для навчання у закладі вищої освіти ви обрали спеціальність 053 «Психологія»? Можливо є конкретна причина вашого вибору?

Анна ТИЩЕНКО: «Ще декілька років тому, в мене постало питання: «Ким я хочу бачити себе в майбутньому»? Було безліч варіантів, але потрібно було обрати щось одне, те, що мені буде приносити задоволення впродовж життя, що робитиму від щирого серця. Те, що даватиме мені енергію і натхнення кожного дня. Тоді я відкрила для себе професію «психолог», адже бачити людські очі, які поступово наповнюються щастям. Особисто для мене, можливість відчувати як людина знаходить гармонію в собі – це найщиріше прагнення і моя мрія. Я хочу надавати допомогу тим людям, які її потребують. Хочу, аби завдяки мені, людям було легше подолати свої психологічні травми … допомогти повірити, що їхні травматичні переживання закінчаться. Вони завжди закінчуються. Найтемніша ніч – перед світанком …».
Єлизавета МАРЧЕНКО: «Просто з дитинства мріяла працювати з людьми. Одного разу я гралася з подругою і вона назвала мене «психологом». Власне це і був наш перший дитячий досвід звернення по психологічну допомогу (сміється), який остаточно визначив мій професійний вибір. У НУБіП України я знайшла спільноту однодумців – майбутніх психологів і викладачів, разом із якими тепер буду допомагати іншим людям впоратись із особистісними та соціальними труднощами життя».
Леонід ДІК: «Я обрав саме психологію, бо мені весело аналізувати явища та закономірності психіки. Я сподіваюсь, що саме в НУБіП України я отримаю потужну освітню базу. Для прикладу, робоча програма із «Загальної психології», яку ми розглядамо зараз, включає модулі, що охоплюють психічні процеси, стани та індивідуально-психологічні особливості особистості. Переконаний, що саме тут я отримаю простір для професійного розвитку».
Анастасія ЗАХАРЧУК: «Тому що це досить цікава професія. Професія в якій кожного дня треба самовдосконалюватися. Професія котра є і буде актуальною завжди. А також вона пов'язана з моїми особистими запитами… Я розумію, що іноді сумніви, невпевненість, страхи чи тривога перед обличчям невдач перешкоджають мені рухатися вперед. Саме ці маленькі страхи стають великими перешкодами на моєму шляху … можливо, з цієї причини мені потрібно з'ясувати – чому так багато перешкод між моєю метою і мною»?

 

  • Як проходять ваші заняття? Які дисципліни вам найбільше сподобались і чому?

Анастасія ЧЕРНЕЦЬКА: «Освітньо-професійна програма «Психологія» дає можливість сформувати глибоку знання, а також виробити професійно важливі вміння. Протягом трьох тижнів я ознайомилася з декількома напрямами у психології. На цій основі вивела особисті уподобання та намітила вектор напряму для подальшого вдосконалення своїх професійних компетентностей. Весь освітній процес мене приємно здивував. Дуже сподобалися такі предмети: «Загальна психологія» (к. психол.н., доц. І.А.Мартинюк), «Вікова психологія» (к. психол.н., доц. А.А.Хижняк), «Філософія» (к. філос.н., доц. І.М.Савицька). Мабуть, саме ці предмети торкнулися того глибинного ядра моєї особистості, яке я хочу розвивати і надалі».
Єлизавета МАРЧЕНКО: «Заняття проходять цікаво, взагалі – все цікаво!!! Не знаю як виокремити щось одне, адже мені цікава більшість всієї інформації, яку нам розповідають викладачі на лекціях. Вподальшому я планую розпочати власну практику, мені дуже подобається моя спеціальність».
Надія КРИВОШЕЯ: «Мені подобаються всі заняття і як викладають. Особливо дисципліна «Вікова психологія». Тому що, ми розглядаємо закономірності психічного розвитку на різних вікових етапах онтогенезу, методи діагностики психіки та особистості відповідно віку, особливість вікових криз особистості та шляхи їх подолання».
Тетяна ГЛОБА: «Наші заняття проходять дуже повчально та цікаво, кожну лекцію слухаю з величезним захопленням. Неважко помітити, що кожна дисципліна має свою специфіку, свій зміст, тому подобається все!!! З кожним викладачем, на кожній парі дізнаюсь про себе щось нове: відображення моїх реальних здібностей і прагнень».

  • Чи задоволені ви умовами проживання у гуртожитку?

Вероніка ГРАЗОН: «Так, ми з Анею ОСТАПЧУК і Олею СТРОГАНОВОЮ дуже задоволені проживанням у гуртожитку, нас приємно вразили ошатні відремонтовані кімнати, чисті кухні, душ, санвузли. Все було укомплектовано. Було помітно, що до нашого приїзду університет старанно готувався. Попри те, що було багато бажаючих поселитись – все було організавано на найвищому рівні. Всі були привітні і кожен хотів нам чимось допомогти. Крім того, приємно здивував сюрприз – при поселенні нас особисто зустрічала завідувач кафедри психології (канд. психол.н., доц.І.А.Мартинюк), куратори студентських груп (докт. пед.н., доц. С.В.Яшник, докт. психол.н.,проф. О.В.Полунін, к. психол.н., доц. О.М.Шевцова) і студентський куратор – Яна Прохоренко (студентка четвертого курсу, психологогія, гуманітарно-педагогічний факультет), які відразу показали наші кімнати і допомогли розібратися з усіма організаційними моментами поселення та проживання у гуртожитку».

  • Що цікавого відбулося у студентському житті за ці тижні?

Анна ПАЛАМАРЕНКО: «Цікаві заняття, повністю вивчили розташування університетського містечка, багато проводили часу у прекрасному Ботанічному саду».
Анастасія ЗАХАРЧУК: «Із цікавого – це нові знайомства і нові відчуття. Нові дисципліни які дуже подобаються. Колектив який дуже цікавий і з яким хочеться розвиватися».
Анна ОСТАПЧУК: «Саме для мене тут цікаво все: можливість знайомитися з новими людьми, дізнаватись щось нове про своїх одногрупників, ходити на гуртки, які мене цікавлять».

  • Ваші враження від перебування у студентському містечку? Як ви проводите свій вільний від занять час, як відпочиваєте, чим цікавитесь?

Маріна РОКОМАН: «У студентському містечку мені дуже подобається, надзвичайно гарні корпуси і ботанічний сад, приємна атмосфера та зручне місце розташування. У вільний час я займаюся волейболом, на який записалася у НУБіП України, я дуже рада що тут є безліч спортивних секцій, які можна відвідувати після навчання».
Анна БУРКО: «Враження чудові, мені подобається тут навчатись адже це додало яскравих фарб до мого життя. Вільний час проводжу з новими друзями, з якими щиро ділюся своїми враженнями і емоціями».
Ольга СТРОГАНОВА: «У студентському містечку дуже гарно, всі навчальні корпуси ошатні, аудиторії сучасні, є багато місць для відпочинку. Зараз вивчаю сайт університету і кафедри психології: аналізую силабуси вибіркових дисциплін, різні творчі та наукові гуртки: дуже хочу їх відвідувати. Я планую проводити своє студентське життя з користю, тому обов’язково на щось запишусь».

  • Як пройшла посвята в першокурсники? Які були ваші емоції?

Анна ПАЛАМАРЕНКО: «День відкритих дверей університету і просвята у студенти подарував мені незабутні враження! Це одна із найголовніших подій у моєму житті, подія, яку я запам'ятаю назавжди. Всі дуже привітні, добрі, все пояснили, дуже цікаво і, найголовніше, було море позитивних емоцій, неймовірний заряд енергії, багато квітів і щирі посмішки».
Анастасія СЛАВКІНА: «Один із моїх найкращих днів у цьому році – це був День відкритих дверей університету і довгоочікувана, хвилююча подія – посвята у студенти. Це було щось неймовірне, на такому мега емоційному святі я ще не бувала. Щиро дякую викладачам за прекрасні вітання і незабутні емоції, за насичену та цікаву розповідь про гуманітарно-педагогічнтй факультет».
Анна ОСТАПЧУК: «День відкритих дверей пройшов чудово, було цікаво знайомитися з викладачами, слухати про університет та про гуманітарно-педагогічний факультет. Ми присягли на вірність у навчанні і праці своїй альма-матер, рідній країні та українському народу, а потім пішли знайомитися зі своєю випусковою кафедрою психології».

  • Ваші враження від того, що ви вже частина Національного університету біоресурсів і природокористування України?

Вероніка ГРАЗОН: «Я відчуваю гордість та задоволення від того, що навчаюся саме тут. Оскільки щиро вірю, що в майбутньому я ввійду в історію, завдяки знанням, які я отримаю у НУБіП України».
Дар'я ДАРОВСЬКА: «Від вступу в НУБіП України у мене складаються найкращі враження. Після тривалих карантинів протягом двох років через Covid-19 у мене було нестримне бажання відновити повноцінне навчання. Ось моя мрія здійснилась!!!! Нарешті я отримала можливість навчатись в офлайн-форматі на психолога в НУБіП України!!!
Своїми оптимістичними враженнями діляться Маріна РОКОМАН і Тетяна ГЛОБА: «Ми дуже раді, що стали частиною НубіП України. Ми потрапила у прекрасний колектив, неймовірно подобаються усі викладачі – це дуже добрі люди, які готові нам завжди допомогти; змістовні заняття, доступні для розуміння лекції, цікаві практичні і семінари. Саме студентське містечко також прекрасне місце, особливо подобається Ботанічний сад, де можна відпочити та подихати свіжим повітрям. Ми щасливі, що досягнута мета – навчатися у НУБіП України на психолога. Кожного дня, йдучи на пари, ми радіємо, що стали частиною цієї величезної сім'ї».

  • Як вам ваш студентський колектив? Чи знайшли ви спільну мову один з одним? Знайшли друзів?

Анна ТИЩЕНКО: «Я досить товариська людина, люблю нові знайомства і враження, тому мені не було лячно. На своїх перших парах я познайомилась з прекрасними викладачами, чудовими людьми, майстрами своєї справи. В день посвяти у студенти я зустрілась з одногрупниками. Вони чудові та милі. Кожен з них готовий прийти на допомогу навіть посеред ночі (якщо це знадобиться). Наразі наша група дуже дружня і я хочу, щоб так було вподальшому».
Вероніка ГРАЗОН: «Приємно навчатися у дружньому і професійному колективі. Всі дуже веселі та позитивні. Дійсно, з перших днів знайомства ми знайшли спільну мову. Особисто я знайшла нових друзів, які близькі за моїми поглядами і переконаннями».
Анна ОСТАПЧУК: «У нашій групі дружні взаємини, щодня дізнаємося щось нове один про одного у неформальній обстановці. Я швидко знайшла нових друзів і однодумців, нарешті відчуваю себе справжньою студенткою».
Анастасія СЛАВКІНА: «Я вважаю, що потрапила в найкращий колектив, про який можна лише мріяти. З усіма знайшла спільну мову і багатьох сміливо можу назвати своїми друзями. Я повністю задоволена своїм оточенням».
Вікторія ГРИЦУН: «Мені колектив дуже подобається, гарні та дуже відповідальні люди, завжди готові допомогти. Я знайшла з усіма спільну мову та вже встигла завести багато друзів. Вадальшому очікую здобути гарні знання, познайомитися з чудовими людьми».
Єлизавета КОРЖЕНКО: На останок, хочу від себе як від старости студентської групи 1 курсу сказати декілька слів. Наш університет прекрасний і найкращий у багатьох напрямах розвитку. Наша студентська група психологів дуже чудова і ми знайшли спільну мову з перших хвилин знайомства. У майбутньому, я переконана, що наша група буде згуртованою, кожен із нас завжди буде підтримувати і слухати один одного, адже ми майбутні психологи!!!! А щодо нашої ALMA MATER, хочу побажати їй подальшого розквіту та розвитку. Для майбутніх студентів хочу наголосити, що ви зробите правильний вибір, якщо приєднаєтеся до нашої славетної на завжди згуртованої сім'ї – НУБіП України. Творчих вам злетів, натхнення і процвітання»!!!


Доктор педагогічних наук, доцент,
професор кафедри психології
Світлана Яшник

Студентка 1 курсу
спеціальності «Психологія»
гуманітарно-педагогічного факультету
Єлизавета Корженко
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook