Майстер-клас «Особливості професійної діяльності психолога в поліції» від Галини Волошиної

11 жовтня 2022, 11:47
Київ

06 жовтня 2022 року у межах проєкту «School of Practical Psychology» кафедри психології НУБіП України гуманітарно-педагогічного факультету відбувся майстер-клас на тему: «Особливості професійної діяльності психолога в поліції» в онлайн-форматі. Цього разу своїм досвідом люб’язно поділилася спікер Галина Волошина – психологиня Сектору кадрового забезпечення Дніпровського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Дніпропетровській області, старша лейтенантка поліції (м. Дніпро).


Під час зустрічі учасники майстер-класу мали змогу ознайомитись із формами, видами і напрямами роботи психолога в поліції. Галина поділилась досвідом і зазначила, що найчастіше використовує у своїй роботі індивідуальну (консультування, психодіагностика) та групову (тренінги) форми психологічної допомоги. Психологиня наголосила, що належну увагу звертає на роботу з керівним складом управління поліції задля покращення умінь і навичок їхньої діяльності. Також Галина Волошина наголосила, що специфікою роботи психолога в поліції є обов’язкова участь у щоденному інструктажі добового наряду, у проведенні нарад. У секторі превенції психолог займається підготовкою психологічних характеристик співробітників управління національної поліції. Одним з найбільш емоційно складних і відповідальних обов’язків є проведення допитів малолітніх і неповнолітніх осіб.
Серед основних напрямів роботи психолога в поліції Галина виділила наступні: розвиток стресостійкості; розвиток згуртованості; розвиток комунікативних здібностей; поліпшення соціально-психологічного клімату в колективі; зниження тривожності; адаптація особистості до нових умов діяльності (для молодих фахівців); профілактика суїцидальної поведінки серед особового складу.


Цікава доповідь Галини Волошиної викликала інтерес в учасників майстер-класу, які ставили різноманітні запитання. Зокрема такі: «Як часто проводяться тренінги для особового складу?» (особливістю такої діяльності є те, що психолог сам складає графік проведення тренінгів); «Із якими запитами найчастіше звертаються співробітники поліції?» (розвиток професійних якостей фахівця, розвиток стресостійкості, взаємодовіри, тощо); «Як психолог національної поліції запобігає власному емоційному вигоранню?» (заняття улюбленими справами, навчання чомусь новому).
Галина Волошина запропонувала декілька простих і водночас дієвих технік для розслаблення у стресових ситуаціях. Так, за допомогою техніки «Дихання по трикутнику», учасники відчули, як швидко можна стабілізувати дихання і заспокоїтись. А використання техніки «Дерево тривожності» допомагає справлятись із перевантаженням, власною тривожністю, управляти своїм емоційним станом.


Варто відмітити, що ця зустріч дозволила учасникам не лише збагатити свої знання, а й ознайомитись із практичним інструментарієм психолога національної поліції.
Студенти та НПП кафедри психології висловлюють щиру вдячність Галині Волошиній за цікаве знайомство зі специфікою роботи психолога у лавах національної поліції, гідний приклад поваги і любові до своєї професії, новий професійний досвід!

Із нетерпінням чекаємо наступних зустрічей у межах проєкту School of Practical Psychology

 

Куратор проєкту «School of Practical Psychology»
доцент кафедри психології
Оксана Олійник

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook