Що краще для схуднення: дієта з низьким вмістом жиру або персоналізована дієта?

12 жовтня 2022 року

 

   Дослідження порівнювало результати для дорослих, які дотримувалися певної дієти протягом 6 місяців.

   Результати дослідження демонструють, що дотримання персоналізованої дієти, спрямованої на зниження постпрандіальної глікемічної відповіді (ППГВ), не було кращим за показниками втрати ваги, аніж дотримання стандартної дієти з низьким вмістом жиру.

Доктор Колін Попп з колегами з Нью Йоркського університету (Нью Йорк, США) повідомили, що серед 204 дорослих з ожирінням і наявним патологічним метаболізмом глюкози, ті, хто дотримувався стандартної дієти з низьким вмістом жиру, втратили 4,31% маси тіла через 6 місяців, тоді як ті, хто дотримувався персоналізованої дієти, втратили 3,26% (різниця між групами 1,05%, 95% ДІ від -0,4 до 2,5; P = 0,16). 

Це еквівалентно середньому зниженню ваги на 4,16 кг для тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом жиру, і зниженню ваги на 3,14 кг для групи персоналізованої дієти, таким чином не було досягнуто первинної кінцевої точці дослідження.

Загалом втрата ваги не сягнула порогу, який вважається клінічно значущим (наприклад, 5%). Однак, як повідомляється, помірна втрата ваги від 3% до 5% краще впливає на здоров’я.

Крім того, суттєвих відмінностей між групами не спостерігалося, коли справа доходила до змін у складі тіла та адаптивного термогенезу, з цифрами на користь контрольної групи:

• Маса жиру: різниця 0,82 кг (95% ДІ від -0,48 до 2,13, P =0,21)

• Безжирова маса: 0,79 кг (95% ДІ від -0,05 до 1,63, P =0,07)

• Відсоток жиру в організмі: 0,25% (95% ДІ від -0,71 до 1,21, P =0,61)

• Дихальний коефіцієнт: 0,04 (95% ДІ від -0,04 до 0,11, P = 0,26)

• Адаптивний термогенез: 67,8 ккал/добу (95% ДІ від -18,7 до 154,4, P=0,12)

   Єдина достовірна відмінність полягала в тому, що ті, хто дотримувався дієти з низьким вмістом жиру, мали значущі зміни витрат енергії в стані спокою у порівнянні з групою персоналізованої дієти (різниця між групами 92,3 ккал/добу, 95% ДІ 0,9-183,8, P = 0,05). Група Поппа зазначила, що це може бути пов’язано з тенденцією до зменшення безжирової маси, яка спостерігається при дієті з низьким вмістом жиру (-1,3 кг проти -0,51 кг), хоча ця різниця не була статистично достовірною.

97 учасників, рандомно відібраних для дотримання дієти з низьким вмістом жиру, підтримували загальне споживання жиру на рівні менше 25% від загального споживання енергії, а споживання насичених жирів – на рівні менше 7%.

Для 102 учасників, рандомізованих у групу персоналізованої дієти, дослідники використали «алгоритм машинного навчання», розроблений ізраїльськими дослідниками. Алгоритм використовує антропометричні дані, аналіз крові, такі змінні як глікований гемоглобін (HbA1c), фактори способу життя, а також особливості мікробіомів, щоб створити персоналізовану дієту, спрямовану на зниження ППГВ. Учасники, які дотримувалися персоналізованої дієти, отримували відгуки про ППГВ у формі «кольорових оцінок страв» за допомогою мобільного пристосунку із зазначенням діапазону: від дуже поганого до відмінного ППГВ.

 На початку дослідження учасники (віком від 18 до 80 років) мали індекс маси тіла від 27 до 50 кг/м2 і рівень глікованого гемоглобіну (HbA1с) від 5,7% до 8,0%. Щоб уникнути набору учасників із прогресуючим діабетом 2 типу, особи, які вживали інші ліки, окрім метформіну, а також особи з хронічними захворюваннями нирок були виключені з дослідження. Більше половини учасників були білими, чверть – афроамериканцями, і 18,1% – латиноамериканцями.

 Незважаючи на те, що цей персоналізований дієтичний алгоритм не сприяв кращому схудненню, аніж звична дієта з низьким вмістом жиру, група Поппа запропонувала провести подальші дослідження, розвиваючи ідею персоналізованого плану харчування.

 Майбутні дослідження є необхідними для того, щоб розробити та перевірити специфічний алгоритм втрати ваги з включенням основних характеристики, які є важливими для контролю маси тіла, а також особливості моделі енергетичного балансу, зокрема, гормони, які регулюють апетит (наприклад, лептин, глюкагоноподібний пептид, а також загальні витрати енергії і жирова маса).

Джерело:Popp CJ, et al "Effect of a personalized diet to reduce postprandial glycemic response vs a low-fat diet on weight loss in adults with abnormal glucose metabolism and obesity: a randomized clinical trial" JAMA Netw Open 2022; DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.33760.

Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook