Підсумки міжнародної науково-практичної конференції «Живлення тварин-компаньйонів»

13 жовтня 2022, 19:40

    5 жовтня 2022 р. на факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбулась міжнародна науково-практична конференція «Живлення тварин-компаньйонів». Захід відбувся у змішаному, очному та онлайн форматах. Взяли участь понад 140 осіб: 70 очно та понад 70 онлайн. На конференції були присутні науковці вітчизняних закладів вищої освіти та наукових установ, представники бізнесу, закордонні науковці та представники кормових компаній, студенти та аспіранти.

     Відкрив конференцію завідувач кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного, доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов, який привітав учасників та розказав про актуальність обговорюваних питань. Тварини-компаньйони, або домашні тварини, яких людина утримує для спілкування та отримання позитивних емоцій. Це, найчастіше, собаки, кішки, птахи, домашні кролики та риби. Такі тварини, певною мірою, протиставляються сільськогосподарським, яких розводять з метою отримання тваринницької продукції, тому це представники усіх можливих груп (ссавці, птахи, риби, рептилії, амфібії тощо). Живлення тварин-компаньйонів нині є актуальним для забезпечення їх здоров’я та довголіття. Нині, у нашій країні є дефіцит знань з живлення домашніх та екзотичних тварин та потреба ринку праці: індустрія кормів, нутриціоністи клінік ветеринарної медицини, притулків для тварин, зоологічних парків тощо. Тому кафедра прийняла рішення заповнити цей «брак» знань створивши нову дисципліну «Живлення тварин-компаньйонів» та написанням відповідного розділу у підручнику «Годівля тварин та технологія кормів» для студентів ОС «Бакалавр». Також вирішено провести цикл конференцій та семінарів із питань живлення домашніх тварин.

      Владислава Дрябжинська, ветеринарний консультант ТЗОВ «Йозера Україна» з доповіддю на тему «Збалансоване харчування котів та собак – запорука здоров’я та довголіття на прикладі раціонів німецького бренду Йозера» розповіла про особливості годівлі собак та котів різних порід, вікових груп та залежно від способу життя. Були розглянуті наступні питання: основні потреби собак та котів різного віку, розміру та способу життя; потреба у білках та жирах, баластні речовини; вирощування юніорів; живлення організму в умовах різного моціону; різниця між продуктивними тваринами та хатніми улюбленцями; яким має бути ідеальне харчування для домашньої тварини 21 століття; рН-контроль та сечо-кам’яна хвороба; виведення шерсті.

    Доповідач розказала про показники від яких залежить потреба собак у енергії, поживних і біологічно активних речовинах, особливо детально зупинившись на показниках, що часто не враховуються – навантаженні на нервову систему, які пов’язані із розвитком, навчанням, емоціями. Емоційні світи собак були розділені на 4 групи: Mini, Daily, Special та Nature. Були охарактеризовані корми для собак малих порід, масою до 10 кг: MiniJunior із 29 % протеїну та 18% жиру; MiniDeluxe із 25% протеїну та 17 % жиру; MiniVITA – 25% протеїну та 14 % жиру. Корми для собак крупних порід: KIDS із 25% протеїну та 12 % жиру; Youngstar – 25 % протеїну та 13% жиру та SensiJunior – 30% протеїну та 17 % жиру.

     Окремим питанням була сечокам’яна хвороба котів, її види, причини, наслідки та профілактика. Охарактеризовані корми, які запобігають виникненню метаболічного ацидозу та підтримують активну кислотність сечі у межах рН 6,0 – 6,5. Корм Catelux із 32 % протеїну (92% тваринного походження) та 20 % жиру сприяє виведенню проковтнутої шерсті і протидіє утворенню сечових каменів. Корм для котів Leger із 35 % протеїну (90% тваринного походження) та 10 % жиру для котів менш активних, стерелізованих чи із надмірною вагою.

     Співорганізатори – представники компанії «Йозера Україна» Василь Хмельовський та Владислава Дрябжинська нагородили найбільш активних учасників конференції призами. Більшість таких пам’ятних та корисних призів отримали учасники-представники очної аудиторії, але кілька завоювала і онлайн аудиторія, призи для яких були відправлені поштою.

    На конференції також доповіли результати своїх досліджень і науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України. Професор Михайло Сичов доповів про протеїнові корми, як компоненти повнораціонних сумішей для дрібних тварин. Дмитро Уманець розказав про удосконалення рецептур комбікормів для собак. Про особливості оцінки загальної енергетичної поживності кормів для риб доповів доцент Ігор Ільчук, а про способи виробництва комбікормів для акваріумних риб – асистент Роман Вознюк. Доцент Іван Баланчук розказав про оцінку якості вологих комбікормів для домашніх тварин та доцент Тетяна Голубєва доповіла про теоретичні основи годівлі службових собак. Доцент Руслана Уманець поділилась науковими дослідженнями на тему «Використання різних типів годівлі службових собак». Асистент Ольга Ісько доповіла про оцінку найпоширеніших сухих кормів для котів. Про споживання вологих повнораціонних комбікормів котами залежно від віку розказав асистент Владислав Пітера та про класифікація кормів для папуг розказала асистент Лілія Пітера.

     Учасники визначили коло питань для наступної зустрічі.

Доцент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного
Ігор ІЛЬЧУК


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook