14 жовтня – Покрова, День козацтва і День захисників і захисниць України

14 жовтня 2022 року

       Сьогодні 14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, а найголовніше - День захисників і захисниць України, саме зараз, у складний воєнний час, думками ми з нашими захисниками.

    

    День захисників і захисниць України – це наймолодше свято, яке було започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

      Друге не менш важливе свято – день українського козацтва , це свято співпадає зі святом Пресвятої Богородиці, так як козаки вважали Богоматір своєю захисницею та покровителькою. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Від самого початку козаками були виключно вільні люди. На Запорізькій Січі головними принципами були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Козак в українській культурі – був завжди воїном, який служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

       І ще одне із головних осінніх церковних свят Велике свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке святкувалося і святкується щороку 14 жовтня. Встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим. В цей день багато віруючих відправляється до церкви на богослужіння.За переказами у 910 році в Константинополі столицю тримали в облозі, вороги були готові у будь-який момент увірватися в місто. Жителі візантійської столиці зібралися в храмі й молили Богородицю про порятунок від нападників. Матір Божа з’явилася перед людьми, вона почала молитися Господу, а потім вкрила людей своїм покровом, захищаючи їх від ворогів. Покров Богородиці захистив місто від противника. А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей.

Вітаємо від усіх нас захисників і захисниць України зі святом!
Кожен з вас береже наш спокій і наше серце та серце нашої держави!
Слава Україні!
Героям слава!!!

Анжеліка Євсюкова,
студентка 1 курсу 2 групи,
спеціальність «Водні біоресурси та аквакультура»,
Олена Дегтяренко,
куратор групи

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook